Editura Evenimentul si Capital

RESTANȚELE legislative ale anului 2014. Votul prin corespondență, RESPINS. Revizuirea Constituției, ,,undeva prin 2015", iar regionalizarea a fost declarată "moartă"

Autor: | | 6 Comentarii | 337 Vizualizari

După ce românii din Diaspora au stat la cozi kilometrice să poată vota la alegerile prezidențiale, deputații s-au gândit să respingă proiectul de lege care introducea votul prin corespondență.

Astfel, pe 9 decembrie, în calitate de cameră decizională, Camera Deputaţilor a respins proiectul iniţiat de Eugen Tomac privind introducerea votului prin corespondenţă pentru alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, niciun deputat neluând cuvântul la acest proiect.

Iniţiativa legislativă a fost respinsă cu 203 voturi, fiind înregistrate de asemenea 84 de abţineri şi 8 voturi împotrivă.

Comisiile de administraţie şi juridică au apreciat că acest sistem de vot prezintă vulnerabilităţi semnificative din punctul de vedere al siguranţei procesului de votare.

,,Politicienii au ales din nou interesul lor meschin,,

Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, anticipând acest moment, explica pe 19 noiembrie, că votul prin corespondenţă pentru prezidenţiale va fi discutat peste cinci ani, când va fi viitorul scrutin, el arătând că în acest moment prioritară este elaborarea unei legi pentru alegerile parlamentare care să includă acest tip de vot.

,,Respingerea proiectului legislativ al PMP (iniţiat de Eugen Tomac) privind votul prin corespondenţă, printr-o alianţă PSD - PNL, arată că politicienii din România n-au înţeles nimic din revolta românilor de la urne din 2 şi 16 noiembrie. În loc să ia o măsură care ar garanta posibilitatea ca românii din afara graniţelor să voteze nestingheriţi şi să nu se mai repete cozile uriaşe de la Paris, Londra, Bruxelles sau Torino, politicienii au ales din nou interesul lor meschin, limitând, de o manieră artificială, drepturile cetăţenilor,, arăta președintele PMP Elena Udrea.

Ulterior, deputatul PMP Eugen Tomac a anunţat că a iniţiat două proiecte de lege, unul privind votul electronic şi altul privind votul prin corespondenţă pentru cetăţenii din străinătate, pe care le va supune dezbaterii publice, parlamentarii care doresc să aducă amendamente putând să fie coiniţiatori.

Mii de români din străinătate au stat la cozi imense pentru a vota, în ambele tururi ale alegerilor prezidenţiale

Revizuirea Constituției, la anul

Pe vremea USL-ului, mai exact la începutul anului 2013, s-a lansat ideea revizuirii Constituției. Povestea a fost pusă pe hârtie în februarie 2013 când s-a înfiinţat comisia specială pentru revizuire, condusă de preşedintele PNL de atunci, Crin Antonescu. În luna iunie,  proiectul de revizuire a fost gata și în septembrie ar fi trebuit să intre în dezbaterea Parlamentului. Numai că, proiectul a stârnit o serie de controverse. Consiliul Legislativ nu a fost de acord cu mare parte dintre propunerile Comisiei de revizuire, iar Comisia de la Veneția a sesizat și ea anumite aspecte ce trebuia modificate.

Mai mult, Parlamentul a adoptat legea prin care cvorumul de prezenţă în cazul referendumului era redus de la 50% la 30%. Numai că,  CCR a decis ca  reglementarea privind cvorumul de 30% să se aplice după un an, mai exact din decembrie anul acesta.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate