Republicanii acuză politizarea FBI și a Justiției, în ancheta referitoare la legăturile cu Rusia

Republicanii acuză politizarea FBI și a Justiției, în ancheta referitoare la legăturile cu Rusia

Republicanii din Comisia pentru servicii secrete a Camerei Reprezentanților au dat publicității un raport declasifi cat de Donald Trump - în ciuda eforturilor făcute de democrați, FBI și Departamentul Justiției, care spun că decizia ar afecta securitatea națională

Având în vedere presiunile politice tot mai mari, pe această temă, republicanii par dispuși să publice o scrisoare de răspuns pe acest subiect, din partea democraților, scrie presa americană. Congresmeni republicani au anunțat, sâmbătă dimineața, că ar accepta să ia în considerare publicarea răspunsului democraților din aceeași comisie, care este document clasificat, după ce a fost făcut public documentul de patru pagini al republicanilor. Acesta arată că FBI-ul și Departamentul Justiției fac abuzuri în privința supravegherii unor persoane.

FBI, părtinitor

Unii republicani din comisie și președintele Camerei, Paul Ryan, au dat de înțeles că sunt deschiși la o replică publică a democraților. Alții spun, însă, că documentul democraților trebuie analizat înainte, pentru a nu divulga informații care ar putea pune în pericol securitatea națională.

Ne puteți urmări și pe Google News

Documentul republicanilor, numit „Notificarea lui Nunes”, după numele președintelui comsiei, republicanul David Nunes, acuză FBI și Departamentul Justiției că au abuzat de autoritatea lor pentru a obține un mandat de supraveghere din partea judecătorilor, în cazul lui Carter Page, fost consilier al lui Donald Trump din campania electorală.

Republicanii spun că publicarea documentului era necesară, pentru că ar arăta cum oficiali guvernamentali din agenții ale statului nu sunt imparțiali, ci țineau cu democrații, împotriva republicanilor. Documentul se referă și la punctul de pornire a anchetei privind interferența Rusiei în alegerile din 2016.

Democrații spun că memo-ul nu este corect, pentru că sunt omise informații cheie, doar pentru a discredita ancheta în privința Rusiei și a-l proteja pe președintele Trump.

Informații declasificate

„Dacă documentul nu dezvăluie surse și metode prin care se adună informații, atunci președintele (Camerei - n.r.) va susține publicarea notificării democraților”, a declarat AshLee Strong, purtător de cuvânt al lui Paul Ryan.

Casa Albă, care a aprobat declasificarea și publicarea notificării republicane, a explicat că este deschisă să facă același lucru cu documentul democraților, dacă nu aduce atingere securității naționale.

Președintele SUA are autoritatea de a bloca sau aproba publicarea unor informații clasificate, la cererea Congresului.

Care sunt acuzațiile

Problema dezvăluită de document este că un judecător FISA (Legea de Supraveghere a Informațiilor Externe) a aprobat un mandat, cerut de Departamentul Justiției pentru a-l spiona pe Carter Page, consilierul pe politică externă al lui Trump, pe baza unui dosar anti-Trump, pregătit de activiști finanțați de democrați.

Folosindu-se de o firmă de avocatură ca intermediar, campania lui Hillary Clinton și Comitetul Național Democrat au plătit firma, Fusion GPS, care, l-a plătit, la rândul ei, pe fostul spion britanic Christopher Steele cu 160.000 de dolari, pentru a găsi informații compromițătoare, care să-l lege pe Trump de Rusia.

Documentul republican arată că Steele „voia cu disperare ca Trump să nu fie ales”, dar FBI a continuat să-l folosească drept sursă confidențială, deși a încălcat orice regulă de colaborare cu un serviciu secret, după ce i-a mărturisit unui reporter ce urmărea el.

FOTO: Carter Page, fost consilier al lui Donald Trump, anchetat pentru relația cu rușii

Directorul demis al FBI dă de pământ cu documentul publicat

Fostul director al FBI, James Comey, a criticat atacul la adresa FBI, le-a luat apărarea foștilor colegi și a susținut că republicanii au produs un memoriu „înșelător”.

Distrugerea încrederii

Comey acuză că raportul republicanilor din Camera Reprezentanților a aruncat în aer comisia și a distrus încrederea între instituțiile de impunere a legii și tribunalele federale, care autorizează supravegherea. James Comey a devenit un oponent vocal al lui Donald Trump în problema managementului agențiilor federale și al serviciilor secrete, după ce a fost demis din funcția de șef al FBI, anul trecut.

Fostul șef al Biroului Federal de Investigații spune că, în definitiv, documentul republicanilor nici nu face mari dezvăluiri. „Doar atât?”, s-a întrebat retoric Comey pe Twitter.

„Notificarea necinstită și înșelătoare a distrus comisia pentru informații a Camerei, a distrus încrederea în comunitatea de informații, a afectat relația cu tribunalele FISA, și, de neacuzat, a expus informații clasificate din ancheta unui cetățean american. Pentru ce?”, a scris Comey, adăugând: „Departamentul Justiției (DOJ) și FBI trebuie să continue să-și facă treaba”.

Susținere pentru FBI

Comey a susținut Biroul Federal de Investigații în fața dezvăluirilor, atacând anumite persoane, cărora nu le-a dat numele, dar pe care le-a catalogat drept „trădători și mincinoși”. Pe Twitter, Comey și-a încurajat foștii colegi: „Istoria americană arată că, pe termen lung, trădătorii și mincinoșii nu au câștig de cauză, atâta timp cât oamenii buni rămân pe poziție”.

Replica lui Trump este că el nu atacă decât conducători ai acestor instituții, angajații fiind „oameni extraordinari”.