Editura Evenimentul si Capital

Republica Moldova. Desemnarea lui Ion Sturza la funcţia de premier este constituțională | UPDATE

Ion Sturza
Autor: | | 0 Comentarii | 540 Vizualizari

Deputații din Republica Moldova se vor întruni în data de 4 ianuarie 2016 într-o ședință specială în care premierul desemnat Ion Sturza va cere votul de încredere al Parlamentului pentru noul guvern.

UPDATE 2.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis, azi, că decretul președintelui Nicolae Timofti privind desemnarea lui Ion Sturza în calitate de candidat la funcția de prim-ministru este constituțional, în urma unei sesizări a 14 foști deputați comuniști, informează EVZ Moldova.

Preşedintele Curţii, Alexandru Tănase, a menţionat că atribuţiile preşedintelui de a propune candidatul pentru funcţia de premier constituie o obligaţie constituţională. Pentru realizarea contribuţiilor sale constituţionale de a propune candidatul pentru funcţia de prim-ministru, preşedintele, care este alesul majorităţii parlamentare, trebuie să-şi asigure, prin consultarea fracţiunilor parlamentare susţinerea atât a majorităţii parlamentare, cât şi posibila cooperare cu constructivă a minorităţii aflate în opoziţie.

În cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară absolută, preşedintele are obligaţia, după consultarea fracţiunilor parlamentare, de a desemna un candidat pentru funcţia de prim-ministru chiar dacă fracţiunile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea preşedintelui.

În sens constituţional, Curtea a constatat că noţiunea de consultare a fracţiunilor parlamentare include grupurile deputaţilor neafiliaţi. Hotârârea este definitivă şi nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

UPDATE 1.

Deputaţi ai grupului parlamentar social-democrat din Republica Moldova s-au adresat Curţii Constituţionale pentru a cere anularea decretului preşedintelui Nicole Timofti de numire a lui Ion Sturza în funcţia de prim-ministru, relatează Radio Europa Liberă, citat de Mediafax.

În sesizarea publicată pe site-ul instanţei constituţionale, autorii sesizării cer interpretarea Articolului 98 al Constituţiei pentru a se stabili dacă preşedintele Republicii Moldova poate desemna un premier în lipsa unei majorităţi parlamentare.

Nicolae Timofti l-a însărcinat pe Ion Sturza să formeze guvernul pe 21 decembrie, după aproape opt săptămâni în care partidele parlamentare nu s-au putut pune de acord asupra unei majorităţi şi asupra unui candidat. Ion Sturza a declarat că va forma un guvern neafiliat politic.

Partidul Democrat (PDM) a contestat decizia de numire, creând un grup format din 34 de parlamentari democraţi şi foşti comunişti în scopul blocării eforturilor de susţinere a viitorului guvern. Ion Sturza va cere votul de învestitură pe 4 ianuarie, precizează sursa citată.

Vot în Parlament

„Pe 2 ianuarie, candidatul la funcția de prim-ministru Ion Sturza va expedia Parlamentului programul de guvernare și lista membrilor Cabinetului de miniștri. Ulterior, pe 4 ianuarie, începând cu ora 14:00, va începe ședința specială în care Ion Sturza va cere votul de încredere al deputaților", a declarat luni președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, după ședința Biroului Permanent, scrie Agerpres.

Premierul desemnat Ion Sturza a anunțat luni că pe 2 ianuarie 2016 va prezenta programul de guvernare și componența noului Cabinet de miniștri.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate