Editura Evenimentul si Capital

UPDATE. Republica Moldova. RENATO USATÎI, primarul din Bălți, REȚINUT pentru 72 de ore, a fost eliberat din arest şi cercetat în continuare în libertate. VLAD FILAT rămâne în Penitenciarul 13

Autor: | | 0 Comentarii | 1163 Vizualizari

Procuratura Generală din Republica Moldova s-a autosesizat şi a început urmărirea penală în cazul difuzării înregistrării convorbirilor dintre Ilan Shor şi Vlad Filat, dar şi a afirmaţiilor lui Renato Usatîi despre interceptarea convorbirilor unor demnitari şi politicieni. Liderul Partidului Nostru a fost reținut de către ofițeri ai Servicului Intern de Informații și Securitate, la Aeroport. Usatîi se întorcea dintr-o călătorie de la Moscova, când a fost întâmpinat la ieșirea din terminalul VIP de către un grup de ofițeri ai SIS-ului, care i-au prezentat un document ce prevedea „aducerea forțată a persoanei” la Procuratură. După 72 de ore acesta a fost eliberat din arest şi cercetat în continuare în libertate.

UPDATE. Primarul municipiului Bălţi a fost eliberat duminică, în urma unei hotărâri a justiţiei moldovene. Renato Usatîi a fost întâmpinat cu ovaţii de către simpatizanţi ai Partidului Nostru, care au manifestat pe toaotă durata procesului. El este cercetat în continuare, în stare de libertate.

Procurorii au cerut plasarea acestuia în arest pentru o perioadă de 30 de zile, iar avocaţii au solicitat eliberarea "necondiţionată". Usatîi a declarat că, atunci când a plecat din ţară, "cei care controlează justiţia" au crezut că nu va mai reveni. Mai mult decât atât, liderul partidului prorus a recunoscut că nu ştie de ce a fost eliberat. „Fie, începând de astăzi (duminică), în (Republica) Moldova a început să funcţioneze justiţia, ceea ce nu cred, fie telefonul lui Plahotniuc s-a descărcat şi nu-şi găseşte încărcătorul", a spus Usatîi care împreună cu suţinătorii săi se îndreptau către „Orăşelul Moldova", o tabără de corturi instalate în faţa parlamentului.

Usatîi a fost reţinut timp de 72 de ore, vineri, pe aeroportul din Chişinău, la întoarcerea din Rusia, sub acuzaţia de încălcare a vieţii private, după ce a publicat interceptări telefonice între fostul premier Vlad Filat şi primarul din Orhei Ilan Shor.

Liderul formaţiunii proruse Partidul Nostru plecase marţi în Rusia, după ce Procuratura Generală anunţase iniţierea cercetării penale în cazul său. Usatîi a publicat online înregistrări ale unor convorbiri telefonice dintre fostul premier Vlad Filat, arestat pentru corupţie, şi omul de afaceri Ilan Shor, precizând că a interceptat discuţiile pentru a arăta că aceştia sunt complici.

Renato Usatîi, primarul oraşului Bălţi, a declarat, într-o emisiune de televiziune că are înregistrări şi cu discuţiile liderului liberal Mihai Ghimpu, ale premierului Valeriu Streleţ, ale fostului premier Iurie Leancă şi ale oligarhului Vlad Plahotniuc, pe care, de asemenea, le va face publice.

Renato Usatîi este unul dintre organizatorii mitingurilor proruse de la Chişinău. Formaţiunile proruse Partidul Socialiştilor, condus de Igor Dodon, şi Partidul Nostru, condus de Renato Usatîi, cer demisia Guvernului proeuropean condus de Valeriu Streleţ, a preşedintelui Nicolae Timofti şi alegeri parlamentare anticipate.

Liderul formaţiunii proruse Partidul Nostru plecase marţi în Rusia după ce Procuratura Generală anunţase iniţierea cercetării penale în cazul său. Renato Usatîi a publicat online înregistrări ale convorbirilor telefonice dintre fostul premier Vlad Filat, arestat pentru corupţie, şi omul de afaceri Ilan Shor, precizând că a interceptat discuţiile pentru a arăta că aceştia sunt complici.

Imediat după reţinere, agenţi de pază şi simpatizanţii lui Usatîi au blocat vehiculele autorităţilor şi au izbucnit scurte îmbrânceli între manifestanţi şi forţele de ordine. Renato Usatîi a fost dus la Procuratura Generală din Republica Moldova și reținut pentru 72 de ore în izolatorul Centrului Național Anticorupție.

Potrivit documentului oficial, în 20 octombrie, a fost pronită o urmărire penală în baza articolului violării dreptului la secretul corespondenței.

Liderul PSRM, Igor Dodon, care se afla în faţa Procuraturii, a spus că a reuşit să stea de vorbă cu Renato Usatîi. „Acum are loc interogarea, care o să dureze ceva timp”, a spus Igor Dodon. În ce priveşte motivul reţinerii liderului Partidului Nostru, deputatul socialist a menţionat că, personal, nu consideră că Renato Usatîi a încălcat legea. „Ceea ce a făcut până acuma nu este motiv pentru reţinerea lui”, susține Dodon.

Înainte de a fi reţinut, Renato Usatîi a anunțat că va face mai multe declaraţii la o conferinţă de presă, „dacă va fi eliberat şi va reuşi să o organizeze”.

„O porcărie. O întreagă subdiviziune SIS să vină să îl aducă forțat. Am un singur document din care aș putea să reies prin care e aducerea forțată. Ea se face de obicei de către un polițist de sector, nu de către o armată întreagă de oameni. Putea să vină un polițist, un ofițer de poliție, numai nu așa”, a declarat avocatul Ana Ursachi. 

Întrebată dacă ar fi vorba de dosarul legat de interceptările publicate săptămâna aceasta, avocata a declarat că este sigură că e vorba de acest dosar. 

CITEȘTE ȘI: Percheziţii fără rezultat în casa lui Usatîi. Ofiţerii CNA nu au găsit dispozitive de interceptare a discuţiilor . Din sediul central al Partidului Nostru au fost ridicate, în cadrul perchezițiilor, toate calculatoarele activiștilor, CD-uri şi suporturi electronice, documente.

Vlad Filat a fost dus la penitenciarul nr. 13 din Chișinău

Sâmbătă, 23 octombrie, s-a judecat cererea lui Filat de punere în libertate. Deliberările au avut loc pe fundalul unor proteste în stradă, pentru și împotriva eliberării lui Filat. Câteva sute de persoane au așteptat în fața Curții de Apel, decizia instanței de judecată. Veniți din mai multe zone ale țării, ei au scandat  lozinci cerând menținerea lui Vlad Filat în arest.

Erau prezenți și susținători ai liberal-democratului, în număr mult mai mic și în mare parte, colegi de partid. Liberal-democrații sunt convinși că opozanții ar fi venit la protest nu din proprie voință, ci aduși în mod organizat. Participanţii la manifestaţia anti-Filat au respins această speculaţie.

„Să iasă încătușat, dar nu cu mâinile în buzunare și râzând. Atâta lume aici ne-am adunat și măcar nu-I era rușine că a intrat cu mâinile în buzunare.” 

„Pușcărie la toți, nu numai lui Filat. Cu cine a trebuit, cu aceia am venit.” 

„Am venit din proprie inițiativă. Din cauză că noi nu putem să răbdăm atâta furt, jaf. Atâta timp ne-o ținut pe noi cu vorba. Atâta furturi. Cât se poate. Noi trăim săraci, dar ei trăiesc în luxuri. Asta-I frumos? Asta-i corect? Vrem dreptate.” 

Fostul lider liberal-democrat a respins din nou acuzațiile și a spus că este victima unei înscenări. După mai bine de 3 ore, instanța de judecată a decis că deputatul Vlad Filat, acuzat de acte de corupție, rămâne în arest.

 După anunțarea deciziei, Vlad Filat a declarat presei că totul este un spectacol politic, că se încearcă să i se pună în spate responsabilitatea devalizarii BEM și că a constatat încă o dată că este judecat fără probe. 

„Cetățenii R.Moldova sunt în drept să audă și punctul meu de vedere. Sunt pregătit moral, fizic și cum doriți, ca să duc această bătălie până la sfârșit, până când se va afla adevărul. Consider, încă o data, că fără nici o probă se încalcă prezumția de nevinovăție, cu scop clar politic și rog pe toți cei care doresc în țara noastră să existe justiție, să avem stat de drept, să nu se lase manipulați și să lupte pentru ca acest lucru să se întâmple în țara noastră”. 

Procurorul responsabil de dosarul lui Vlad Filat, Adriana Bețișor, a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor cu privire la sumele menţionate în dosarul Filat.

„Eu nu vorbesc ceea ce se vehiculează. Da, foarte multe lucruri se vehiculează, cu care nici noi nu suntem de acord. Ceea ce a fost demonstrat s-a pus în actul de învinuire. Suntem la o etapă preliminară de investigații. Nu în zadar am venit și am solicitat privarea de libertate, la judecătoria Buiucani, a învinuitului, pe motiv că trebuie să facem acțiuni care starea de libertate a acestuia ar periclita mersul normal și realizarea acestora. Ar exista, inclusiv, intimidări de martori și chiar distrugeri de probe” a declarat procurorul Adriana Beţişor.

După ce Curtea de Apel a anunțat că Vlad Filat rămâne 30 de zile în arest, politicianul a fost transferat la Penitenciarul nr.13 din Chișinău. Informația a fost confirmată de către ofițerul de presa al CNA, Angela Starinschi.

 
 Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate