Editura Evenimentul si Capital

REPUBLICA MOLDOVA. Declarații după PRIMA RUNDĂ DE NEGOCIERI. PLDM nu a participat la discuţiile despre noua alianță. SE RESETEAZĂ ŞI APOI NEGOCIAZĂ!

Autor: | | 2 Comentarii | 311 Vizualizari

Prima rundă de negocieri cu privire la crearea unei noi majorităţi pro-europene a avut loc astăzi, 30 octombrie. Discuţiile pentru constituirea unei noi alianţe pro-europene au fost constructive şi această întrevedere reprezintă un punct de pornire. Aceasta au declarat reprezentanţii Partidului Democrat, Partidul Liberal, dar şi deputatul neafiliat Iurie Leancă. Partidul Liberal Democrat, după cum anunţase anterior, nu a participat la negocieri.

UPDATE. Iurie Leancă a declarat că nu vede soluţii viabile fără participarea PLDM la formarea unei majorităţi parlamentare pro-europene. Leancă a mai spus că speră că liberal-democraţii vor analiza la rece situaţia în care ne aflăm şi vor accepta să mergem înainte.

Liderul PDM, Marian Lupu, a menţionat că această discuţie este absolut necesară şi la această etapă este una constructivă. Potrivit lui, la şedinţă s-a discutat despre cum ar trebui să funcţioneze viitorul guvern, despre restabilirea relaţiilor cu partenerii de dezvoltare, dar şi despre redresarea situaţiei economice. La fel, s-a discutat despre posibilitatea de a crea un minister responsabil de integrarea europeană, dar şi desemnarea unui vicepremier responsabil de acest segment. Referitor la lipsa liberal-democraţilor de la masa de discuţii, Marian Lupu a menţionat că le respectă decizia şi că va reitera invitaţia la negocieri pentru toţi participanţii, inclusiv către PLDM.

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că, în mare parte, cei care au participat la şedinţă sunt pe poziţiile vechi, şi anume susţin parcursul european şi îşi doresc formarea cât mai curând a unei majorităţi, dar şi învestirea unui guvern. Liberalul a menţionat că speră că după ziua de duminică, când PLDM se va întruni în şedinţă, liberal-democraţii să vină la masa de negocieri şi să fie format cât mai curând din cabinetul de miniştri.

Cele trei partide din coaliţia de guvernare, PLDM, PDM şi PL, nu mai formează o majoritate parlamentară după ce deputatul liberal-democrat Vlad Filat a fost arestat. Guvernul în frunte cu liberal-democratul Valeriu Streleţ a fost demis de Parlament ca urmare a unei moţiuni de cenzură înaintate de Partidul Socialiştilor şi Partidul Comuniştilor, şi susţinute şi de Partidului Democrat, în total 65 de deputaţi.

Anunţul a fost făcut pentru presă de către liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, în timpul şedinţei Parlamentului. Acesta a menţionat că, începând cu seara de joi, PDM deja va începe să contacteze colegii din partidele pro-europene şi deputaţii neafiliaţii pentru a-i invita la masa de negocieri. CITEȘTE MAI MULT PE evz.md

Marian Lupu şi-a îndemnat colegii să lase orgoliile, frustrările, jocurile politice şi tot felul de scheme şi să se implice în dialog. „O simplă matematică ne arată că CITEȘTE MAI MULT PE evz.md

Valeriu Streleț susține că PLDM nu va participa la negocierile pentru formarea unei noi coaliții de guvernare. „PLDM nu va participa la negocieri. L-am informat pe Lupu.

Deja suntem în consultări în cadrul partidului. Duminică va fi convocat un format mai mare, după care vom decide cum procedăm. Eu voi rămâne atâta timp cât partidul nu va fi resetat și nu va fi pregătit, până la noi bătălii electorale”, președintele interimar al liberal-democraților. CITEȘTE MAI MULT PE evz.md

Andrian Candu: Nu există model mai bun de dezvoltare decât integrarea europeană

Modelul Uniunii Europene oferă exemple foarte bune cum pot fi create instituţii puternice, care nu depind de factorul uman. Nu există un model de dezvoltare a Republicii Moldova mai bun decât integrarea europeană. Declaraţii în acest sens a făcut preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, la a treia ediţie a Forumului anual de dezbateri pe integrarea europeană a Republicii Moldova, organizat de către Asociaţia pentru Politică Externă, Friedrich-Ebert-Stiftung, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene CITEȘTE MAI MULT PE evz.md

Leancă a avut discuţii cu persoane importante de la Bruxelles

Iurie Leancă, liderul grupului de deputaţi neafiliaţi care fac parte din Partidul Popular European din Moldova, speră că acum, după căderea Guvernului Streleţ, să aibă loc o discuţie deschisă şi responsabilă.

Deputatul a declarat, după şedința Parlamentului în care s-a votat moţiunea de cenzură, să speră ca toţi deputaţii care se declară pro-europeni să înţeleagă care sunt priorităţile şi provocările şi în continuare să se acţioneze cu maximă responsabilitate. „Că trebuie să se lanseze aceste discuţii urgent sunt de acord, fiecare zi de suspans costă ţara şi economic, şi politic. Credem că 7-10 zile sunt pe deplin destule pentru a vedea ce e de făcut şi CITEȘTE MAI DEPARTE PE evz.md
Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate