Editura Evenimentul si Capital

Republica Moldova a intrat în șah etern: joaca de-a schimbarea guvernului european duce iremediabil la faliment | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 1 Comentarii | 1140 Vizualizari

Clasa politică din Republica Moldova a intrat în șah etern: se află în confruntarea majoră în privința guvernării pro-europene, amenințându-se cu cele mai fantastice consecințe între partidele coaliției, după arestarea lui Vlad Filat, și forțând poziționări de forță în perspectiva unei negocieri dure ce nu se mai consumă.

 Ba chiar socialiștii și comuniștii au depus moțiune de cenzură, pe care nu și-o doresc nici unii din perspectiva unor posibile alegeri anticipate, în care comuniștii lui Vladimir Voronin nu ar face pragul intrării în Parlament, iar Dodon s-ar bate în dezavantaj cu Renato Usatâi pentru același electorat. Poate de aceea, pentru a-l liniști, primarul de Bălți a fost reținut pentru 72 de ore.

Liderii politici de la Chișinău sunt într- o situație fără ieșire. Dacă susțin o coaliție pro-europeană puternică, fără oligarhi și influențe nefaste, plecată spre reforme și combaterea corupției, primesc împrumutul României de 150 mln euro, redobândesc credibilitatea și programele UE și SUA, și reintră pe cursul unui acord cu FMI. Însă reforme înseamnă că fiecare dintre cei care a făptuit va plăti, iar deja doi șefi de partide se află în spatele gratiilor, iar alții fac joc de glezne înainte de cursa prin justiție. Igor Dodon e transpirat, cu frica de a fi primul lângă ușa CNA-ului, iar Vladimir Voronin se gândește împărțit între bătrânețile la răcoare și soarta fiului său, perspective care contează mult mai mult decât perspectivele partidului, ce poate fi salvat doar în brațele PD. Poate de aceea s-au grăbit cei doi să depună moțiune, să preia controlul și să își apere pielea.

Pe de altă parte, căderea guvernului și schimbarea de putere - din orgoliul rănit al PLDM, din cauza excesului PD și a vizibilității nefaste a lui Plahotniuc, rămas cel mai urât și mai vânat om din Republica Moldova după arestarea lui Filat, fie din cauza schimbării orientării pro-europene cu una naționalist moldoveneacă, de băltire, sau pro-eurasianistă - duce la deraierea din planul reformelor, ieșirea din proiectul european, suspendarea acordului de împrumut al României și, cel mai probabil, încetarea de plăți până la sfârșitul anului. Cine ar prelua o asemenea realitate? Cine își asumă costurile orgoliilor și ale tentativelor de salvare a propriei libertăți în fața justiției, expunânduse riscului de a fi sfâșiat de către stradă anul viitor, când vor întârzia plățile pensiilor și salariilor, vor fi sterilizate toate depozitele și vor interveni tăieri în tot sistemul bugetar? Dl. Voronin? Dl Dodon? Sau poate domnii Marian Lupu și Vlad Plahotniuc de mânuță? De aceea spuneam că suntem în șah etern. Dilemele sunt majore, iar drum de ieșire nu se întrevede. Oricum ai da-o, e rău pentru politicienii cu vechi state de serviciu și afaceri oneroase, cu averi inexplicabile pentru niște bugetari, care toată viața au trăit din salariu. Iar dacă a primit în față principala lovitură de imagine prin arestarea șefului său, ba și legarea numelui său de scandalul în curs, președintele interimar al PLDM și premierul în funcție, Valeriu Streleț, poate să jubileze în liniște, cu condiția să nu-și scoată partidul de la guvernare și să acumuleze în timp puncte de creștere a încrederii prin reformele făcute.

Este și motivul pentru care a intervenit inițial tentativa „celor doi Vlazi” de a crea „schimbări de etichete” ale propriilor partide, care amenințau să nu mai treacă pragul electoral – Vlad Filat a pregătit Partidul DA în piață, iar Plahotniuc vehicolul PPEM. Astăzi jocul s-a schimbat, PLDM a fuzionat și și-a asumat agenda utilă a străzii și a preluat doleanțele societății civile pentru a-și crește urgent imaginea și susținerea, în timp ce poziționarea în vederea negocierii serioase a făcut ca PD să forțeze depunerea de moțiune pentru a-i întări propriile argumente și a soluționa negocierea rapid, până joi la votul pentru moțiunea de cenzură. Dar oricât de deciși ar părea fiecare, cred că toți sunt conștienți de șahul etern în care se află. De aceea îndrăznesc să spun azi, când scriu acest editorial, că drum înapoi sau alternativ nu există. Reforme, coaliție pro-europeană, scuipatul în palme și trecut la treabă, la reforme. Deci lungul șir al încolonaților spre CNA abia începe.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate