Editura Evenimentul si Capital

Reprezentanții Emagic: „Existaseră evenimente organizate în Clubul Colectiv de ani de zile".Laura Coroianu,managing partner, spune că pentru TOATE CONCERTELE pe care le-a organizat acolo a fost informat ISU

Distracția din clubul Colectiv din 30 octombrie s-a transformat într-una de groază
Autor: | | 3 Comentarii | 2796 Vizualizari

Deși conducerea ISU București-Ilfov a fost decapitată, cei care au fost informați primii despre clubul Colectiv au fost tocmai superiorii lor de la IGSU

În seara zilei de 23 septembrie 2015, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a primit din partea firmei Emagic un fax prin care anunța pompierii să vină la Colectiv și la Fabrica Pionierul în data de 25 și 26 septembrie. În acea perioadă urma să aibă loc Festivalul PLUM. Nimeni nu s-a deplasat acolo, iar pe 30 octombrie clubul urma să devină crematoriu pentru mai mulți tineri veniți să se distreze. Ieri, premierul Cioloș i-a suspendat din funcție pe șefii ISU București Ilfov pe perioada anchetei privind tragedia de la Colectiv: inspectorul șef Mihai Guță și adjuncții Orlando Șchiopu și Giani Aldoiu. Aceștia au încercat să ascundă faptul că știau de club, dar apariția acelui document trimis de firma de organizări de evenimente muzicale i-a dat de gol. Reporterii „Evenimentului zilei” au reușit să ia legătura cu reprezentanții firmei, iar Laura Coroianu, Managing Partner Emagic, a binevoit să răspundă la câteva întrebări:


FOTO: Laura Coroianu susține că a trimis fax către IGSU în legătură cu Festivalul din Colectiv de pe 23 septembrie- În seara zilei de 23 septembrie 2015, după orele 23.00, ați trimis un fax către IGSU București?

- Da

- Ați primit răspuns?


ISU, descarcerat de DNA din hățișul de la Colectiv | Noaptea îngerilor


- Da

- Sunteți una dintre cele mai renumite firme în organizare de evenimente muzicale, obișnuiți să faceți acest lucru la toate evenimentele dumneavoastră? Sau a fost ceva special în modul în care ați perceput sala? În sensul de a trimite fax către IGSU...


FOTO: Mihai Guță, inspector șef ISU- Da, facem acest lucru la toate evenimentele.

- Când ați închiriat sala, ați întrebat proprietarii clubului Colectiv dacă au autorizație ISU?

- Nu am întrebat expres, existaseră evenimente organizate anterior în clubul Colectiv de ani de zile de diverși organizatori, iar acesta a fost închiriat de Emagic ca spațiu de evenimente, cu scopuri similare, respectiv PLUM.

- Ați avut contract pentru ambele locații? Fabrica Pionierul și clubul Colectiv?


FOTO: Orlando Schiopu, prim adjunct ISU- Au fost semnate două contracte separate. Tot potrivit acesteia, firma comunică întotdeauna autorităților de ordine publică evenimentele organizate. Conform legii nr. 307/2006, operatorii economici sunt obligați să-și ia propriile măsuri pentru prevenirea incendiilor, măsuri ce au fost luate în cadrul festivalului PLUM, care a decurs normal, fără incidente, în zilele de 25 și 26 septembrie 2015. Pe parcursul celor două zile, în cele două locații din cadrul fabricii Pionierul, clubul Colectiv și etajul 1 al fabricii, au participat aproximativ 500 de persoane pe zi.


FOTO: Giani Aldoiu, adjunct ISU
ISU, descarcerat de DNA din hățișul de la Colectiv | Noaptea îngerilor


Arestarea a doi pompieri, prima îndoială privind corectitudinea declarațiilor lui Arafat

Până la arestarea a doi angajați ISU, nimeni nu se îndoia de declarațiile lui Raed Arafat că localul Colectiv nu apare în documentele ISU. În referatul prin care s-a cerut arestarea lucrătorilor ISU, Antonia Radu și George Matei, este reprodusă o înregistrare a unei convorbiri dintre Matei și un fost coleg de la pompieri (cel arestat în dosarul „Colectiv” și-a dat demisia din ISU înainte de incendiu). Nu se poate să nu indigneze felul în care Matei – acuzat că a favorizat clubul prin ne-raportarea controalelor făcute la locație – vorbește despre consecințele nepăsării sale. Convorbirea este înregistrată la mai puțin de o săptămână după tragedia de la Colectiv:


FOTO: George Matei, la ieșirea de la DNA FOTO: AGERPRESMatei: - Da. Știi de ce? Pentru că se descoperă acuma… alte chestii. Uite, că n-au autorizații școlile, că nare autorizație Național Arena. De parcă nu se știau lucrurile astea, știi? Parcă acuma le-ar descoperi ei prima dată.

X: - Îhî. Da.

M: - Că… veneam și io la școală. Păi ar trebui închise toate școlile de luni, să nu mai meargă nimeni la… la ele. Că legea…

X: - Păi să le-nchidă.

M: - …legea spune așa, că… nu au voie să-i dai drumu’ dacă n-ai autorizație deaia de la… de securitate la incendiu, știi?

X: - Mda…

M: - Și-atunci… ce fac copiii, un’ se duc?

X: - Ei, îți dai seama că n-o să…E … valu’ ăsta acuma și de nebunie, de… agitație.

M: - Nu, dar ă… ideea țiam zis, că… Ăștia… și-ntreba unu’, dac-a fost amendată Național Arena. Ok. Și dac-a fost amendată, plătea 1250 de lei. Da’ de închis, tot n-o… n-o închidea. Acuma au posibilitatea să-nchidă. Da’ înainte nu închidea nimeni, că nu exista… ă… posibilitatea să-nchizi pă cineva … (neinteligibil)… plătea decât o amendă. Care… știi foart… știți foarte bine ce valoare avea amenda. Era mică.


ISU, descarcerat de DNA din hățișul de la Colectiv | Noaptea îngerilor


X: - Da’ acuma cât e?

M: - Păi nu știu, că n-am apucat să mă uit pă Ordonanța aia care a apărut acuma, știi?

X: - Îhî.

M: - Da’ stai ca să văd. Da’ oricum, e mare acuma, asta e clar. Nu mai e… 1250 de lei. dică e… și… ăia 10 mii dacă-i plăteai, dacă era între 20 de mii și 50 de mii de lei, și ăia 10 mii, tot erau mulți, știi?

Raed Arafat, încă tare pe poziție: a fost mințit, a dezinformat, dar nu demisionează!

„Nu a existat nicio solicitare către ISU pentru verificări și autorizări pentru un eveniment”, spunea, răspicat, Raed Arafat, în dimineața zilei de 31 octombrie. Însă, la aproape o lună de la tragedia din Clubul Colectiv, în care și-au pierdut viața 60 de oameni, secretarul de stat „cântă” o altă melodie. A existat cel puțin o cerere trimisă la Pompieri.


FOTO: Raed ArafatISU București l-a mințit

„Adresa care a fost dată la ISU București prin care se solicita organizarea unei festivități în aceeași clădire și care avea menționat în adresa și Clubul Colectiv și fabrica Pionierul (...) s-a confirmat că ISU București a avut cunoștință de adresă și a dat și răspunsuri la ea”, spune, acum, Raed Arafat. Iar explicația pentru declarațiile sale total opuse: a fost mințit!

„Îmi cer scuze pentru că am dat informații care în final au rezultat că nu sunt complete sau nu sunt corecte. (...) M-am simțit foarte rău că am fost mințit, pentru că nu am primit informațiile corecte, complete”. Dar, nici vorbă să facă gestul normal - „Nu demisionez. Punct!” – ba, din contra, ne putem aștepta la noi surprize. „Dacă dăm informații și spunem înseamnă că v-am dat într-adevăr ce deținem și avem tăria să le schimbăm când apare ceva care ne arată că ceva trebuie corectat!”, spunea el.

Urmăriți penal pentru ucidere din culpă

Procurorii Parchetului General au schimbat încadrarea juridică în cazul patronilor de la clubul Colectiv - Paul Gancea, George Anastasescu și Costin Mincu - din infracțiunea de vătămare corporală din culpă în infracțiunea de ucidere din culpă ca urmare a deceselor intervenite după data de 2 noiembrie 2015. De asemenea, Daniela Niță, administrator și acționar majoritar al firmei de pirotehnie Golden Ideas Fireworks Artists SRL, a fost chemată ieri la sediul Parchetului General. Procurorii au dispus extinderea urmăririi penale pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, privind toate victimele. Față de pirotehnistul Viorel Zaharia s-a dispus extinderea urmăririi penale pentru ucidere din culpă privind victimele decedate după data de 2 noiembrie 2015. Pe averea celor cinci a fost pus sechestru asigurător.


ISU, descarcerat de DNA din hățișul de la Colectiv | Noaptea îngerilor


Două stații RATB vor fi numite „Colectiv”

Regia Autonomă de Transport București a decis ca, începând cu data de 27 noiembrie 2015, stația „Pasaj Mărășești”, aferentă liniilor de tramvai 23 și 27, de pe Bulevardul Mărășești, precum și stația „Pasaj Mărășești”, aferentă liniei 312 de autobuze, de pe Splaiul Independenței, să fie denumite „Colectiv”, în memoria victimelor din clubul Colectiv, au anunțat reprezentanții Regiei.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate