Editura Evenimentul si Capital

Cel mai titrat adjunct al lui Isărescu, vicepreședinte la BEI

Cristian Popa
Autor: | | 1 Comentarii | 1469 Vizualizari

După ce din considerente politice a trebuit să cedeze poziția de viceguvernator al BNR, Cristian Popa, un bancher care se bucură de recunoaștere internațională,a fost propus pentru funcția de vicepreședinte a Băncii Europene de Investiții, lăsată vacantă de Mihai Tănăsescu.

„Propunerea Ministrului Finanțelor Publice a fost aprobată de Președintele și Guvernul României, prin adoptarea Memorandumului pentru desemnarea domnului Cristian Popa în calitate de candidat al României pentru funcția de vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii. Urmează acum un proces de avizare internă al Băncii Europene de Investitții, în conformitate cu regulile de procedură existente. Din 2012, reprezentantul României la BEI a fost Mihai Tănăsescu”, a anunțat astăzi Ministerul Finanțelor, într-un comunicat.

Cristian Popa are o experiență de 16 ani în Banca Națională a României și a avut trei mandate consecutive în poziția de viceguvernator, fiind , la numire, cel mai tânăr viceguvernator al Bănii Naționale de până atunci.  

Aceasta a fost responsabil cu politica monetară, stabilitatea financiară și cu relaţiile internaţionale ale BNR. În 2005, a introdus strategia de ţintire a inflaţiei care presupune asumarea periodică de către BNR a unor obiective anuale legate de variația indicelui prețurilor de consum.   Cristian Popa a deținut și funcția de guvernator supleant al României pentru Banca Mondială și a fost membru în echipele de negociere şi dialog ale BNR cu FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială, BERD, BEI şi OCDE, mai scrie în comunicat.

La BNR, acesta a coordonat dialogul cu agenţiile internaţionale de rating şi băncile internaţionale de investiţii precum și activitățile privind integrarea europeană în cadrul BNR (până în 2007).

În 2007, Cristian Popa a obținut diploma de Doctor în științe economice, specializarea Economie mondială, la Facultatea de Relații Economice Internaționale, din Academia de Studii Economice, București. În septembrie 1994, a obținut o bursă la Departamentul de Economie din cadrul Universității Harvard. Vorbește fluent engleza, franceza, spaniola și italiana.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate