Editura Evenimentul si Capital

Reorganizarea spitalelor publice a creat panică în rândul pacienților și dezbateri între medici

Asociația Națională pentru Protecția Pacienților critică proiectul ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu FOTO: LIBERTATEA
Autor: | | 11 Comentarii | 1148 Vizualizari

Posibilitatea introducerii unei formule de servicii medicale private în spitalele de stat, prin proiectul inițiat de ministrul Sănătății pentru a rezolva o parte din problemele sistemului sanitar românesc, a stârnit reacții în interiorul sistemului. Se fac critici și laude în același timp, lucrătorii având multe întrebări. Asociația Națională pentru Protecția Pacienților acuză

Contractul de prestări servicii se încheie între pacient sau reprezentantul său, medic/medici și managerul spitalului, tarifele urmând a fi stabilite ulterior. Deocamdată nu se știe sigur nici care sunt cotele de repartiție a banilor obținuți astfel, ministrul lansând ieri, timid, procentul de 15% care ar rămâne la spitale. Alte prevederi ale proiectului sunt criticate și lăudate, în același timp, deja fiind create tabere în sistem.

Președintele Asociației Medicilor Rezidenți, dr. Clara Matei, a precizat, pentru Evenimentul zilei, că rezidenții sunt de acord cu modificările propuse de ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu. Posibilitatea ca și în spitalele publice să poate fi efectuate tratamente, operații contra cost, după orele de program, în baza unui contract încheiat între pacient, medic, managerul spitalului este văzută cu ochi buni. „Oricum, medicii sunt aducători de venituri pentru spitale, e normal să se facă o astfel de modificare”, ne-a spus dr. Clara Matei.

Se vor crea diferențe în calitatea pregătirii

Articolul 18 din proiect, care prevede că medicii rezidenţi, cu acordul coordonatorului de rezidenţiat, pot efectua stagii de pregătire şi de activitate şi în alte spitale - cele publice - decât cele universitare, mai mulți medici rezidenți, sub protecția anonimatului, ne-au spus că prevederea va crea mari diferențe privind calitatea pregătirii acestei categorii de doctori. „Este aberant! Specializarea dintr-un spital universitar este mult mai bună decât cea dintrun spital public. Vor fi diferențe mari privind pregătirea noastră, ceea ce nu ni se pare corect”, ne-au spus sursele citate.


FOTO: Nicolae BănicioiuAsociația Medicilor Rezidenți zice taman invers

„Dimpotrivă, noi credem că este o măsură foarte indicată. Pentru că se ajunge la supraaglomerare în spitalele universitare. Deja situația spitalelor universitare este dezastruoasă, ajungându-se la situația de a exista 20 de rezidenți într-o secție de chirurgie vasculară, sau 50 într-un centru universitar mare. Nici nu pot asista toți la o operație, nu e igienic“, ne-a spus președintele Asociației Medicilor Rezidenți, dr. Clara Matei. Sursa citată a mai precizat că și așa, financiar, rezidenții se descurcă greu și dacă au acordul coordonatorului pot să aleagă să se pregătească întrun spital public aflat mai aproape de casă, unde nu trebuie să plătească chirie.

Și academicianul Ioanel Sinescu, șeful Clinicii de Uronefrologie de la Institutul Clinic Fundeni, vede cu ochi buni proiectul ministrului Bănicioiu, „dacă lucrurile se desfășoară corect, bună credință și cu maximă transparență”.

Incompatibilitățile și conflictul de interese, exceptate

Articolul 16 din proiectul lui Bănicioiu prevede că „Activitățile desfășurate de personalul medical din spitalele publice care prestează servicii/acte medicale la cererea pacientului, în regim privat, în condiţiile prezentei legi, sunt exceptate de la prevederile legale în vigoare privind incompatibilitățile și conflictul de interese”. Dacă proiectul trece în această formulă, specialiști din sistemul de justiție opinează că va trebui modificată și legea de organizare și funcționare a Agenției Naționale de Integritate.

Sistemul freamătă

Ministrul Sănătății consideră că introducerea acestei formule de servicii medicale private în spitalele de stat va duce la scăderea plăților informale, mai ales, spune, oficialul, dacă va fi întărit controlul.

Personalul medical din sistemul sanitar de stat freamătă de întrebări rămase încă fără răspuns. Cât la sută va rămâne la spitale, cât la sută va ajunge la medici, asistente, infirmiere etc. Pe de altă parte, cei din sistemul privat de sănătate se văd amenințați, temându-se că-și vor pierde clientela. Prin urmare, ministrul Bănicioiu atenționează că totul este negociabil: „Să nu uităm că proiectul despre care vorbim este doar un proiect. Oricine are propuneri de îmbunătățire le poate face. Procentele încă se discută. Ne gândim că acești 15% din banii privați dacă rămân la spital, nu vom mai avea situații în care autoritățile locale să spună că nu-i pot plăti pe medici, firește vorbesc de spitalele care sunt în subordinea lor”.

Pacienții sunt împotrivă

Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, reprezentată de președintele Vasile Barbu, acuză proiectul ca fiind discriminatoriu. „Suntem total împotriva acestui proiect. Ne vom adresa președintelui țării să nu promulge o astfel de lege, Consiliului Concurenței, Consiliului Național de Discriminare și altor instituții de apărare a drepturilor omului, pentru că se încalcă grav. România nu e capabilă să asigure servicii de sănătate pentru toată populația, daramite să utilizeze aceste capacități insuficiente pentru mediul privat. Pacienții au dreptul să își aleagă furnizorul de sănătate, fără alte condiții, dar ei sunt excluși spitalele îi trimit acasă fiindcă nu sunt locuri, sunt puși pe liste de așteptare. Dacă se vor crea și vom crea capacități de 20 la sută din paturi să fie private, ce vom face, că va trebui să dezafectăm paturile pentru acești oameni care stau pe liste de așteptare. Cine va controla aceste paturi, cine va controla tarifele? Prețurile trebuia stabilite prin lege și nu lăsat la mâna managerilor de spitale”, ne-a declarat Vasile Barbu.
Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
18:59 ATACUL din MANCHESTER a fost anunțat cu PATRU ORE înainte de a fi comis. Cum și-au bătut joc TERORIȘTII de SECURITATEA BRITANICĂ 17:52 Marea Britanie, sub teroare. Primul suspect arestat. Bilanţul groazei - VIDEO și IMAGINI ȘOCANTE 17:00 Încă un nume pe lista morților atentatului din Manchester. Cine este fetița de doar opt ani care și-a pierdut viața - FOTO în articol 12:42 REACȚII din toată lumea la ATACUL TERORIST din Manchester. Ce spun politcienii, artiștii, sportivii. Oasis, Take That și David Beckham se declară DEVASTAȚI 10:56 ISIS după atentatul din Manchester: „Mai avem. Omorâți-i pe toți și peste tot” 10:56 Nicki Minaj, Chris Brown, Taylor Swift şi Cher, printre vedetele care au reacţionat după explozia de la concertul Arianei Grande din Manchester 10:19 DE ULTIMĂ ORĂ. ALERTĂ TERORISTĂ în Londra 09:03 Atacurile TERORISTE care au lovit MAREA BRITANIE din 1998 până în 2017 08:44 Marea Britanie sub TEROARE. Theresa May și Jeremy Corbyn își SUSPENDĂ CAMPANIA ELECTORALĂ 08:30 „Tablou” ÎNGROZITOR al exploziei din Manchester - Panica imensă şi haos de nedescris: oamenii urlau, fugeau şi se împingeau. Mulţi copii singuri care plângeau. 08:27 Măsuri EXTRAORDINARE de SECURITATE la New York, după ATENTATUL de la Manchester 08:26 COBRA intră în acțiune! ÎNTRUNIRE de URGENȚĂ după evenimentele din MANCHESTER 07:53 Marea Britanie sub TEROARE. Cum poți AFLA, pe Facebook, dacă PRIETENII sau RUDELE sunt în siguranță după atentat 07:10 Marea Britanie sub TEROARE. MAE a înființat un TELEFON SPECIAL pentru posibilele VICTIME 06:53 Marea Britanie sub TEROARE. Manchester Arena, locul atentatului, a doua cea mai mare sală de concerte din Europa

Articole salvate