Editura Evenimentul si Capital

Reorganizarea spitalelor publice a creat panică în rândul pacienților și dezbateri între medici

Asociația Națională pentru Protecția Pacienților critică proiectul ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu FOTO: LIBERTATEA
Autor: | | 11 Comentarii | 1163 Vizualizari

Posibilitatea introducerii unei formule de servicii medicale private în spitalele de stat, prin proiectul inițiat de ministrul Sănătății pentru a rezolva o parte din problemele sistemului sanitar românesc, a stârnit reacții în interiorul sistemului. Se fac critici și laude în același timp, lucrătorii având multe întrebări. Asociația Națională pentru Protecția Pacienților acuză

Contractul de prestări servicii se încheie între pacient sau reprezentantul său, medic/medici și managerul spitalului, tarifele urmând a fi stabilite ulterior. Deocamdată nu se știe sigur nici care sunt cotele de repartiție a banilor obținuți astfel, ministrul lansând ieri, timid, procentul de 15% care ar rămâne la spitale. Alte prevederi ale proiectului sunt criticate și lăudate, în același timp, deja fiind create tabere în sistem.

Președintele Asociației Medicilor Rezidenți, dr. Clara Matei, a precizat, pentru Evenimentul zilei, că rezidenții sunt de acord cu modificările propuse de ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu. Posibilitatea ca și în spitalele publice să poate fi efectuate tratamente, operații contra cost, după orele de program, în baza unui contract încheiat între pacient, medic, managerul spitalului este văzută cu ochi buni. „Oricum, medicii sunt aducători de venituri pentru spitale, e normal să se facă o astfel de modificare”, ne-a spus dr. Clara Matei.

Se vor crea diferențe în calitatea pregătirii

Articolul 18 din proiect, care prevede că medicii rezidenţi, cu acordul coordonatorului de rezidenţiat, pot efectua stagii de pregătire şi de activitate şi în alte spitale - cele publice - decât cele universitare, mai mulți medici rezidenți, sub protecția anonimatului, ne-au spus că prevederea va crea mari diferențe privind calitatea pregătirii acestei categorii de doctori. „Este aberant! Specializarea dintr-un spital universitar este mult mai bună decât cea dintrun spital public. Vor fi diferențe mari privind pregătirea noastră, ceea ce nu ni se pare corect”, ne-au spus sursele citate.


FOTO: Nicolae BănicioiuAsociația Medicilor Rezidenți zice taman invers

„Dimpotrivă, noi credem că este o măsură foarte indicată. Pentru că se ajunge la supraaglomerare în spitalele universitare. Deja situația spitalelor universitare este dezastruoasă, ajungându-se la situația de a exista 20 de rezidenți într-o secție de chirurgie vasculară, sau 50 într-un centru universitar mare. Nici nu pot asista toți la o operație, nu e igienic“, ne-a spus președintele Asociației Medicilor Rezidenți, dr. Clara Matei. Sursa citată a mai precizat că și așa, financiar, rezidenții se descurcă greu și dacă au acordul coordonatorului pot să aleagă să se pregătească întrun spital public aflat mai aproape de casă, unde nu trebuie să plătească chirie.

Și academicianul Ioanel Sinescu, șeful Clinicii de Uronefrologie de la Institutul Clinic Fundeni, vede cu ochi buni proiectul ministrului Bănicioiu, „dacă lucrurile se desfășoară corect, bună credință și cu maximă transparență”.

Incompatibilitățile și conflictul de interese, exceptate

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Sănătate

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate