CINE susţine că REORGANIZAREA DIPI nu se poate face prin Ordonanţă de Urgenţă. SCANADAL la INTERNE

CINE susţine că REORGANIZAREA DIPI nu se poate face prin Ordonanţă de Urgenţă. SCANADAL la INTERNE

Reorganizarea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) al Ministerului de Interne se lasă cu scântei.

Siteul stiripesurse.ro a intrat în posesia unei înregistrări de la dezbaterea la care au participat şeful DIPI, Mihai Mărculescu, o juristă de la MAI şi lideri de sindicat.

Dumitru Coarnă, vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, a părăsit sala chiar la începutul discuţiilor, acuzând faptul că reorganizarea prin ordonanţă de urgenţă este neconstituţională.

Coarnă: - Mii de scuze că vă întrerup. Proiectul este iniţiativă legislativă sau ordonanţă de urgenţă?

Ne puteți urmări și pe Google News

Mărculescu: - Ordonanţă de urgenţă.

Coarnă: - Nu. Noi nu avem ce discuta, pentru că avem un articol în Constituţie care spune foarte clar lege organică. Vă lăsăm pe dumneavostră să încălcaţi Constituţia, noi ne retragem.

După plecarea lui Coarnă, a intrat în discuţie Florin Vîlnei, liderul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Poliţie „Sed Lex”. Acesta a ameninţat că poliţiştii vor ieşi în stradă dacă se merge mai departe cu proiectul. Una dintre probleme este pierderea sporului de fidelitate în cazul militarizării. Toţi angajaţii DIPI ar urma să fie puşi la dispoziţia ministerului, până la reorganizare, fiecare având posibilitatea de a alege dacă rămâne la noua Unitate de Protecţie Internă sau rămâne poliţist.

Vîlnei: - Unde e urgenţa? Oamenii pleacă din sistem săturaţi de ce ce s-a întâmplat până acum. Sunt oameni în Ministerul de Interne care nu au făcut altceva când a venit un ministru decât să zică "E cel mai bun." Ok, e cel mai bun. În secunda în care a plecat, au zis "Dom'le, e un nebun, e un golan. Nu mai scăpam de el." Noi ce facem acum? Vrem să militarizăm o structură? Încălcăm Constituţia, vă spun eu. Se încalcă Constituţia, se încalcă nişte drepturi ale oamenilor. Cum putem noi să vorbim despre o structură pe care vrem să o militarizăm? Deschidem Cutia Pandorei. Orice ministru care va veni va gândi că şi ordinea publică putem să o militarizăm. Ce facem cu sporul de fidelitate pe care militarii nu îl au?

Juristă: - Se acordă în continuare poliţiştilor care vor alege să rămână poliţişti. După cum aţi observat, toţi poliţiştii din cadrul Departamentului vor fi puşi la dispoziţia ministerului, având posibilitatea de a opta între ocuparea unei funcţii în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă sau ocuparea unei alte funcţii vacante în minister, în care îşi pot menţine statutul de poliţist.

Vîlnei: - Adică încurajaţi oamenii să plece din Departament.

Jurista MAI a invocat alinierea la celelate structuri de informaţii şi nevoia de disciplină. "Să înţeleg că nu a fost disciplină până la momentul acesta?" a fost replica sindicalistului.

"Unde există urgenţa în acest context de instabilitate politică? Eu încerc să vă transmit un mesaj din teritoriu: nu va fi bine. Hai să militarizăm şi DGA-ul? DGA-ul de ce nu vrem? Încă o dată îmi cer scuze, nu vreau să particip la şedinţă. Am transmis mesajul oamenilor. Vom ieşi în faţa ministerului. Nimeni nu o să-şi mai asume responsabilitatea să semneze vreun document. Cine cui predă documentele?", au mai fost câteva dintre replicile lui Vîlnei.

După plecarea sindicaliştilor, discuţiile au fost suspendate precizează stiripesurse.ro.