Editura Evenimentul si Capital

Remus Borza: Hidroelectrica iese din insolvenţă în mai 2016

Statul ar putea vinde 15% din Hidroelectrica cu 500 milioane de euro în noiembrie 2016
Autor: | | 0 Comentarii | 2581 Vizualizari

După ani de zile în care s-a luptat cu insolvenţa, Hidroelectrica pare să revină la gloria de odinioară

Hidroelectrica este gata să termine „en fanfare” una dintre cele mai grele perioada din istoria companiei. Cel mai mare producător de energie din România mai are de luptat şase luni cu insolvenţa şi cu „băieţii deştepţi”, susţine Remus Borza, administratorul judiciar al companiei. „Mai avem 9 procese din totalul de 75. Am câştigat 66 prin decizie definitivă şi irevocabilă. În mai 2016 terminăm şi ieşim din insolvenţă”, a declarat Borza pentru EVZ. Listarea la bursă este estimată a avea loc în noiembrie 2016.

Victorie în instanţă

Cea mai recentă victorie a fost cea din procesul cu producătorul de electrozi şi traderului de energie Elsid Titu, companie controlată de Mihai Tufan şi Mihai Anastasescu. Curtea de Apel Bucureşti a respins recursul formulat de Elsid împotriva aplicării în 2012 a clauzei de forţă majoră în contractul de furnizare, pe fondul secetei care a afectat drastic veniturile firmei. “Hidroelectrica este o companie vitală pentru economia României. Orice atac la adresa ei este un atac la adresa siguranţei naţionale”, a declarat Borza pentru EVZ.

Banii nu mai sunt o problemă

Situaţia financiară a Hidroelectrică este bună şi devine tot mai bună de la o lună la alta, consideră Borza. “În trezorerie intră lunar circa 100 milioane de lei. Vom avea un profit brut de circa 1,1 miliarde lei în acest an, în ciuda secetei şi a unei producţii de doar 15,8 TWh. În 2010 am avut o producţie de 19,8 TWh şi un profit de aproape 300 milioane lei”, a explicat administratorul judiciar. Acesta a atras atenţia că investiţiile, estimate la 1,3 miliarde euro pe cinci ani, nu doar că nu au fost amânate, dar au fost şi reluate pe anumite zone pe care fuseseră întrerupte. În noiembrie 2016, statul ar putea vinde 15% din companie pentru 500 milioane euro.

Un pic de istorie

În 2012, Hidroelectrica s-a confruntat cu cea mai mare secetă din istoria companiei. Atunci, compania a avut cea mai mică producţie de energie din istorie, de doar 11,8 TWh. Pentru a putea să-şi onoreze obligaţiile contractuale, Hidroelectrica a cumpărat energie scumpă de la producatorii de energie pe cărbune şi din piaţa reglementată la preţuri care ajungeau şi la 400 lei/ MWh. Apoi, era obligată să vândă “băieţilor deştepti” cu un preţ care depăşea rareori 130 lei MWh. A fost doar o chestiune de timp până la înregistrarea unor pierderi uriaşe, iar firma a fost obligată să activeze forța majoră. Această clauză a pemis companiei, în mod legal, să evite obligaţiile împovărătoare.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate