Editura Evenimentul si Capital

-->

Religia, studiată în şcoli doar la cerere. Decizia Curţii Constituţionale a fost publicată în Monitorul Oficial. Se aplică din septembrie 2015

Religia poate fi studiată în şcoli doar la cerere
Autor: | | 29 Comentarii | 1125 Vizualizari

Curtea Constituțională a decis că obligația de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în "Legea Educaţiei" este neconstituţională. Drept urmare, elevii majori sau părinţii/tutorii legali ai elevilor minori vor studia religia în şcoli doar la cerere. Decizia Curţii Constituţionale este definitivă. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că prevederile se vor aplica în anul școlar următor, adică din septembrie 2015.

Potrivit avocatnet.ro,decizia CCR a fost publicata vineri in Monitorul Oficial, astfel cererile trebuie completate doar dacă se doreşte studierea acestei discipline. De altfel, după ce Curtea Constituţională a decis, în noiembrie anul trecut, că religia nu se va mai preda obligatoriu în şcoli, Patriarhia Română a transmis punctul său de vedere.

Patriarhia Română ia act cu mâhnire de decizia Curţii Constituţionale a României, discriminatorie şi umilitoare pentru ora de religie. Nu comentăm acum contextul sau împrejurările în care a fost luată această decizie, ci aşteptăm publicarea motivaţiei a acestei decizii. O majoritate a Curţii Constituţionale, neprecizată încă, a cărei motivaţie urmează să o cunoaştem oficial doar după publicarea deciziei în Monitorul Oficial a shimbat jurisprudenţa existentă într-un mod surprinzător şi contrar tradiţiei constituţionale şi legislative a României de până la acest moment.

CCR a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile art. 9 alin.2 teza întâi din Legea învăţământului 84/1995 şi ale art. 18 alin. 2 teza întâi din Legea educaţiei naţionale 1/2011.

Art.9 alin. (2) din Legea învăţământului 84/1995 prevede:

La solicitarea scrisă a părinţilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz situaţia şcolară se încheie fără această disciplină. În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină.   Art.18 alin.(2) din Legea educaţiei naţionale stabileşte:

La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz, situaţia şcolară se încheie fără disciplina Religie. În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplină.

Parlamentul trebuie să armonizeze Legea educației naționale cu Decizia CCR, schimbând procedura de a opta pentru ora de Religie.

Ce spune Ministerul Educației

"Prevederile din Legea educației declarate neconstituționale se referă strict la modul în care elevii și părintii optează pentru ora de Religie, iar asta se schimbă în momentul în care ei fac opțiunile, adică septembrie 2015", a întărit și subsecretarul de stat din cadrul Ministerului Educației, Liliana Preoteasa. "Religia rămâne obligatorie pentru școală și pentru Ministerul Educației, iar opțiunea este a părintelui și a elevului", a mai spus subsecretarul de stat.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Educaţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate