Relaxarea fiscală și creșterile salariale mențin deficitul la 3%

Relaxarea fiscală și creșterile salariale mențin deficitul la 3%

Liderii coaliței sunt de acord cu Codul Fiscal în forma adoptată de Parlament, a anunțat, Rovana Plumb, precizând că „modalitatea de soluționare” a acestei chestiuni va fi comunicată de Victor Ponta.

 Potrivit unor surse din Executiv, ținta ar fi să nu depășim un deficit bugetar de 3%. Oficialii guvernamentali arată că există țări europene care au un deficit care depășește 3%, iar România ar fi trebuit să negocieze un nivel mai mare, la nivelul acestor state.

Toate amendamentale Codului au fost discutate în comisiile parlamentare și au fost identificate sursele de finanțare.

Încasările la buget sunt pe un trend pozitiv, ANAF colectând până acum mai mult decât s-a estimat anul acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursele guvernamentale punctează faptul că pentru alocații și pensii speciale a fost constituit un fond de 4,5 miliarde de lei, iar când s-au votat în Parlament proiectele nu erau identificate sursele de finanțare.

Fără concedieri

În ceea ce privește Legea salarizării, nu sunt luate în calcul concedieri în sectorul bugetar după intrarea în vigoare a acestei legi.

Legea salarizării vizează 1.180.000 de salariați, iar creșterea cheltuielilor înseamnă 9 miliarde de lei, dar ea se va aplica în trepte.

Scăderea TVA-ului și majorările de salarii din sectorul de stat vor reprezenta, estimează Guvernul, 28% din bugetul pe următorii trei ani.

De asemenea, Guvernul, în dorința de a atrage noi investiții, ia în calcul crearea unui așa numit paradis investițional. Investitorii ar urma să beneficieze de o serie de facilități dedicate lor, în schimbul creării unui număr semnificativ de locuri de muncă.

Liderii europeni au lăudat creșterea economică a României, dar sunt îngrijorați că urmează două campanii electorale și văd un risc crescut al deficitului. Membrii CE știu că suntem în cea mai bună situație economică de la Revoluție încoace. Anul viitor trebuie să ne încadrăm într- un deficit mult mai mic, de 1-2%, iar creșterea economică va fi mai mare - 5% în decembrie, susțin aceleași surse.