Relațiile Rusiei cu Turcia au LUAT FOC după recunoașterea „Genocidului armean”. Kremlinul sare cu TULUMBA

Relațiile Rusiei cu Turcia au LUAT FOC după recunoașterea „Genocidului armean”. Kremlinul sare cu TULUMBA

Kremlinul a încercat să potolească furia Turciei, ca urmare a participării lui Vladimir Putin la ceremoniile de comemorare a genocidului armean de acum un secol.

Într-o conferință de presă care a avut loc pe 28 aprilie, președintele turc Erdogan a vituperat la adresa Rusiei, îndemnând-o să se uite mai bine în ograda vecinei Ucraina:

„Nu este prima dată când Rusia folosește cuvântul genocid referindu-se la această chestiune. Ceea ce se întâmplă în Ucraina este evident. Ar trebui mai întâi să explice asta, înainte de a vorbi de genocid.”

Cu câteva zile înainte, pe 24 aprilie, când a fost comemorată masacrarea a 1,5 milioane de armeni, ministrul de Externe turc se arătase și mai incisiv:

Ne puteți urmări și pe Google News

„Luând în considerare atrocitățile în masă și deportările din Caucaz, din Asia Centrală și din Estul Europei comise de Rusia vreme de un secol, metodele de reprimare colective și practicile inumane împotriva populației turce și musulmane din istoria Rusiei, considerăm că Rusia nu este cea mai potrivită să se pronunțe asupra a ceea ce înseamnă ‘genocid’ și care sunt dimensiunile sale legale.”

Kremlinul nu a reacționat de prima dată, însă, după afirmațiile iritate ale lui Erdogan de marți, a încercat să mai potolească furia Turciei, amintindu-i interesele comune care leagă cele două țări.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, și-a exprimat speranța că supărarea Turciei „nu va influența relațiile dintre Moscova și Ankara, și mai ales Turkish Stream”, o conductă de gaz cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pe an, care va transporta gazul rusesc pe sub Marea Neagră până în Turcia, și de acolo, spre piețele europene, ocolind Ucraina.

„Avem multe de făcut împreună”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Săptămâna trecută, ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, s-a declarat surprins de comentariile lui Putin, dar acestea nu vor produce o reconsiderare a ambițiosului proiect cu Rusia, a relatat Hürriyet Daily News.

Turcia și-a retras ambasadorii de la Vatican și din Austria, două state care au caracterizat evenimentele de acum un secol drept „genocid”. Ministrul de Externe turc l-a mustrat cu severitate pe președintele german Joachim Gauck, pentru afirmații asemănătoare, însă s-a abținut de la represalii diplomatice, deoarece Parlamentul german încă medietază asupra recunoașterii genocidului.

Însă nici unul dintre aceste state nu are producție proprie de gaze naturale. Nici nu o exportă masiv în Turcia.

De aceea, eeste greu de crezut că Rusia va retracta afirmațiile lui Putin. Faptul că mulți lideri ai lumii, inclusiv Barack Obama, au recunoscut genocidul, face ca Rusia să fie și mai sensibilă față de relațiile sale cu Armenia. Aceasta este unul dintre aliații cei mai fideli ai Rusiei, parte esențială în așa-numitul proiect Eur-Asia.