Editura Evenimentul si Capital

Relaţia de peste 30 de ani şi corespondenţa secretă a Papei Ioan Paul al II-lea cu o femeie căsătorită

Papa Ioan Paul al II-lea şi filosoafa Anna-Teresa Tymieniecka
Autor: | | 6 Comentarii | 4093 Vizualizari

Sute de scrisori şi fotografii dezvăluie legătura apropiată, de peste trei decenii, a celui mai iubit Suveran pontif din toate timpurile, Papa Ioan Paul al II-lea, cu o femeie căsătorită, relevă BBC.

Corespondenţa regretatului Papă cu filosoafa americană de origine poloneză Anna-Teresa Tymieniecka a fost ţinută departe de ochii curioşilor, în arhivele Bibliotecii Naţionale a Poloniei. Nu există însă elemente care să sugereze că Suveranul Pontif, trecut la cele veşnice în 2005, şi-ar fi încălcat jurămintele de celibat şi castitate.

Prietenia celor doi a început în 1973 când doamna Tymieniecka l-a contactat pe viitorul papă, pe atunci cardinalul Karol Wojtyla, arhiepiscop de Cracovia, din dorinţa de a discuta despre o carte filosofică scrisă de acesta. Doamna avea 50 de ani, era stabilită în Statele Unite şi a decis brusc să meargă să discute personal cu înalta faţă bisericească lucrarea în cauză.

După întâlnirea faţă în faţă a urmat o îndelungată corespondenţă la început formală şi, ulterior, cu trecerea anilor, din ce în ce mai intimă. Legătura dintre ei a devenit şi mai strânsă odată cu decizia de a colabora la o versiune mai amplă a volumului The Acting Person. A urmat o serie de întâlniri, unele în prezenţa secretarului personal al cardinalului, altele fără niciun alt martor şi, mai ales, au corespondat enorm.

Prin 1974,  Karol Wojtyla, îi scria că recitise patru dintre scrisorile doamnei Tymienkiecka trimise de aceasta într-o singură lună pentru că “erau atât de profunde şi personale”.

Mai multe fotografii care nu au mai fost prezentate public niciodată până acum surprind un cardinal extrem de relaxat, care se plimbă şi schiază. Doamna Tymienkiecka îl acompaniază în multe din aceste ieşiri şi, mult mai târziu, îl vizitează la Vatican.

 “Iată una din marele figuri ale secolului XX, capul Bisericii Catolice, într-o relaţie intensă cu o femeie deosebit de atrăgătoare”, a comentat Eamon Duffy, profesor de Istorie a creştinismului de la Universitatea Cambridge.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate