Editura Evenimentul si Capital

Relatări din Primele zile de LUPTĂ ale ARMATEI ROMÂNE în MARELE RĂZBOI al REÎNTREGIRII NEAMULUI. “Printre fugari mă găseam şi eu”

Eroilor din primul război mondial li s-a ridicat Mausoleu la Mărășești
Autor: | | 0 Comentarii | 655 Vizualizari

Simion Hâj, născut în 1895 și mort în 1988, a fost un voluntar bucovinean în Armata română în Războiul Întregirii Neamului. Mărturia lui, din 1985, pe care o redăm mai jos, a rămas înregistrată în Arhiva de istorie orală a Radioului Public.

Simion Hâj a urmat Şcoala de ofiṭeri de aritlerie din Bucureşti, apoi un stagiu la Regimentul 11 artilerie din Focşani. După război avea să devină avocat.

Pe 28 august 1916, trupele române treceau Carpații ca să facă România Mare. Iată ce povestea Simion Hâj:

„Luptele din faṭa Sibiului şi din defileul Oltului. În luna august 1916, trupele noastre au intrat voioase în Transilvania prin defileul Oltului, întâmpinând o slabă rezistenṭă. Regimentul nostru 23 artilerie a luat poziṭie în faṭa localităṭii Cisnădie din apropierea Sibiului. Subsemnatul, ca tânăr ofiṭer, am primit riscanta însărcinare de ofiṭer de legătură între comandament şi trupele de pe front. Eram silit să parcurg mai mulṭi kilometri prin ploaie de obuze şi şrapnele de pe câmpul de luptă, spre a transmite ordine şi dispoziṭiuni unităṭilor din prima linie. Se spărgeau şrapnele asupra capului meu ca ploaia, iar obuzele împrăştiau schijele lor ucigătoare, în toate părṭile.

S-au dat lupte grele în faṭa Cisnădiei şi-apoi la Tălmaciu. Nenorocirea ne-a urmat în timpul retragerii unui corp de armată ce se afla în faṭa Sibiului şi care trebuia să treacă prin defileul Oltului, acolo fiind interceptaṭi de trupele germane instalate la Podul Oltului Se spunea chiar că din cauza trupelor germane de sub comanda mareşalului [generalului Eric von] Falkenhayn, care înaintau spre defileu. Am fost forṭaṭi să lăsăm în Tălmaciu o sumedenie de prizonieri şi răniṭi. Singurul drum de scurgere a unui corp de armată era numai prin şoseaua defileului Oltului, aceasta fiind interceptată de către inamicul ce se afla instalat la Podul Oltului, de o unitate de mitraliere ce trăgea încontinuu, zi şi noapte, de pe un povârniş nevăzut de noi. O echipă de servanṭi era postată la capătul podului, având misiunea de a arunca cadavrele de cai şi oameni, precum şi atelajele căzute pradă gloanṭelor nemṭilor. Din iniṭiativa colonelului Marcovici Simion, [care în 1917 a devenit] comandantul regimentului nostru, s-a pus în bătaie o secṭie de tunuri ca să repereze cuibul de mitraliere al duşmanului din linia ascunsă. În afară de aceasta s-a mai trimis un pluton de grăniceri vajnici pe creasta dealului, de unde veneau împuşcăturile, spre a-i depista şi imobiliza pe germani. Când au ajuns grănicerii la faṭa locului, servanṭii mitralierelor germane păreau a fi ucişi în mare parte, de obuzele noastre. Iar celor găsiṭi încă în viaṭă li s-a venit de hac prin lupte corp la corp, cu baionetele, de către bravii noştri grăniceri.

După trecerea prin defileu, armatele româneşti din nefericire au suferit grave pierderi în oameni şi cai; am constatat cu uimire la intrarea spre defileul cu nemṭi, că au avut loc şi acolo lupte [date] de o unitate a inamicului, tot câmpul fiind presărat de morṭi. De notat că se zvonise între ai noştri că o brigadă a inamicului a reuşit să se strecoare printre unităṭile noastre spre munṭi şi ne-au atacat atât la Podul Olt, cât şi la Câineni. Unitatea noastră a luat poziṭie pe creasta de deal de deasupra localităṭii Câineni unde am rezistat presiunilor germane timp de aproape o lună. În munṭi, la Zănoaga şi în alte părṭi s-au dat lupte crâncene, între armata noastră şi inamic care era într-o copleşitoare majoritate.

Menṭionez că, la o inspecṭie pe frontul de luptă, gloriosul general Praporgescu a fost sfârtecat de o schijă de obuz şi transportat de noi cu multă greutate din linia I până la cartierul [corpului] de armată. Era unul din elita ofiṭerilor noştri şi dacă nu intervenea moartea, îl aştepta o carieră strălucită. Ştiam cândva că în Bucureşti o stradă îi purta numele.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate