Relansarea Europei: de la cimitir pe portavion

Relansarea Europei: de la cimitir pe portavion

Troica Merkel - Hollande - Renzi și-a asumat misiunea de salvare a UE după „Brexit”. La întâlnirea de luni cei trei au reușit să transmită multe lozinci și o singură informație: se va crea armata UE, ceea ce înseamnă îndepărtarea de Washington.

O veritabilă paradă de simboluri și o demonstrație de singuranță și forță, aceasta s-a dorit a fi întâlnirea de luni a liderilor celor mai mari puteri rămase în UE, după „Brexit”. Angela Merkel, François Hollande și Matteo Renzi și-au asumat (fără a fi desemnați de cineva) ingratul rol de a conduce misiunea de salvare a Uniunii Europene față de ea însăși. „Acesta este începutul unei noi Europe”, au anunțat triumfător cei trei, pe puntea portavionului „Garibaldi”, ancorat în largul insulei Ventotene.

Germania, Franța și Italia încearcă să contracareze șocul„Brexit” cu „mai multă Europă”

Stând în picioare, în soarele blând al după-amiezii, liderii Germaniei, Franței și Italiei au evocat trecutul glorios al Europei și au promis un viitor și mai strălucit.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Mulți au crezut după Brexit că Europa este terminată. Nu este cazul. Vom scrie următoarea filă din viitorul nostru”, a promis premierul Italian, gazda întrevederii, flancat de Merkel și Hollande.

Însă nimeni nu a lămurit ce va conține următoarea filă...

Care sunt inamicii UE?

Cei trei și-au dorit să pară siguri în afirmații și să nu afișeze nici o fisură. Au reușit doar un recital de lozinci („Vom relansa puternicele idealuri de unitate și pace, de libertate și vis”), dintre care a răzbit o singură informație: acordul privind formarea unei armate a UE. Această idee a fost blocată până acum cu fermitate de Marea Britanie, care argumenta că aceasta ar submina autoritatea NATO, ca element- cheie al securității europene. Acum, când Marea Britanie a plecat, pare că nimic nu mai poate opri dublarea Alianței Nord-Atlantice cu una Pan-Europeană.

„Europa trebuie să-și asigure propria apărare, iar Franța are cu siguranță rolul ei”, a apăsat Hollande pe cuvinte. Merkel a preluat ideea: „Europa trebuie să facă mai mult pentru securitatea noastră internă și externă”.

Nimeni nu a precizat însă care sunt dușmanii pe care viitoarea armată îi va combate cu mai mare eficiență decât NATO. După ce Marea Britanie a ieșit din UE, având ca principal motiv valul de imigranți, ar părea logic ca tocmai aceștia să fie misteriosul inamic. Greșit! Dacă ar fi fost așa, „Troica” nu ar fi ales să se întâlnească la bordul portavionului „Garibaldi”, care joacă rolul central în operațiunea UE „Sophia”, de salvare din valurile Mediteranei a imigranților din Africa de Nord și aducerea lor în bune condițiuni pe solul Europei. Grație lui „Garibaldi”, numărul imigranților intrați pe continentul nostru în primele șapte luni ale anului acesta, comparativ cu anul trecut, a crescut cu 17%. „Garibaldi” este un simbol important al coregrafiei de luni!

Speriați de extremism

Pentru a se asigura că nimeni nu crede că imigranții, aflați la originea islamizării și a terorismului, sunt inamicii UE, Angela Merkel (numită cu duioșie de refugiați „Mutti”) a făcut apel la o colaborare între toate serviciile secrete din Europa pentru combaterea... extremismului.

Altminteri, cei trei au ținut să braveze „Brexitul”, pledând pentru o mai mare și mai rapidă integrare. Așadar, „mai multă Europă”.

Troica UE a omagiat Troica comunistă

Matteo Renzi i-a întâmpinat pe Angela Merkel și François Hollande pe aeroportul militar din Napoli, de unde un elicopter i-a dus pe insula Ventotene, unde au vizitat mormântul lui Altiero Spinelli. Acest activist comunist a redactat, alături de alți doi tovarăși, Ernesto Rossi și Eugenio Colorni, Manifestul „Pentru o Europă liberă și unită”, în care cereau „abolirea definitivă a împărțirii Europei în state naționale, suverane”, un stat federal unic, fără granițe și condus de lideri fără consultarea populației, „incapabile ajungă la consens”. O idee dezgropată duminică și de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, favoritul Troicii: „Frontierele sunt cea mai proastă invenție făcută vreodată de politicieni”.

În acest spirit ecumenic, Merkel, Hollande și Renzi au depus trei buchețele de flori albastre și galbene – culorile UE. Din nou simbolistica. „Aducem tribut astăzi rădăcinilor Uniunii Europene și afirmăm cu claritate prin așezarea de flori la mormântul lui Altiero Spinelli că înțelegem de unde vine această UE și că s-a născut în ceasul cel mai întunecat al Europei”, a jurat Merkel vizibil emoționată.

Ziua Z: 16 septembrie,

De la cimitirul din Ventotene, elicopterul i-a dus pe cei trei la bordul lui „Garibaldi”, pentru conferința de presă. Abia după ce tot acest ceremonial a fost terminat, a urmat dineul de lucru, în care probabil s-au discutat și chestiuni de substanță. Însă despre ele nu vom afla probabil înainte de 16 septembrie, când are loc summit-ul de la Bratislava, în care UE va trebui să arate că în afară de lingerea rănilor după „Brexit” și de lozinci, este capabilă și de acțiuni concrete.

Merkel, Hollande și Renzi au adus buchețele în culorile UE la mormântul comunistului Spinelli FOTO: AGERPRES