Reînhumarea poetului maghiar Nyiro Jozsef a fost anulată. Oficial al Ambasadei Ungariei, convocat la MAE

Reînhumarea poetului maghiar Nyiro Jozsef a fost anulată. Oficial al Ambasadei Ungariei, convocat la MAE

Reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care urma să aibă loc, astăzi, la Odorheiu Secuiesc, a fost anulată, urmând să se desfăşoare doar o slujbă de pomenire a acestuia, au anunţat organizatorii.

UPDATE 3: Preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, a criticat, azi, Guvernul României, pe care l-a acuzat că a împiedicat procesul de reînhumare a scriitorului maghiar Nyiro Jozsef. Kover Laszlo a declarat presei, la Odorheiu Secuiesc, înainte de începerea ceremoniei de comemorare, că scandalul creat în jurul reînhumării scriitorului nu poate fi considerat ”un incident diplomatic” şi a amintit că Parlamentul Ungariei a început demersurile în urmă cu mai multe luni, iar organizarea nu a întâmpinat niciun fel de probleme. ''Noi am planificat nu numai o reînhumare, ci şi o celebrare a reîntoarcerii acasă a lui Nyiro Jozsef. A fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni acasă, în pământul natal. Suntem acuzaţi în mod ruşinos şi noi şi Nyiro şi a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenuşă din partea Guvernului, care a depăşit limita comicului. (...) Niciodată nu am participat la o astfel de comedie absurdă'', a declarat Kover Laszlo. Întrebat dacă va înainta o notă de protest către autorităţile române, preşedintele legislativului ungar a spus că a trimis deja scrisori preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului României, cărora le-a cerut sprijinul. UPDATE 2: Potrivit unui comunicat al MAE remis EVZ, Ministerul român de Externe l-a invitat, din nou, pe primul colaborator al ambasadei Ungariei la Bucureşti, căruia i s-a transmis că orice acţiune de reînhumare a lui Nyiro Jozsef este suspendată până la decizia tribunalului Harghita.

MAE şi-a exprimat speranţa că partea ungară nu va continua demersurile, iar nicio oficialitate ungară sau reprezentant al ambasadei nu se va implica sau va participa la o astfel de ceremonie, care contravine legislaţiei româneşti şi deciziei autorităţilor  române.

Oficialii români au transmis că nu doresc ca relaţiile bilaterale să fie afectate şi au solicitat ca autorităţile ungare ”să manifestate spirit constructiv şi înţelegere în direcţia acomodării sensibilităţilor prezentate foarte clar de partea română în repetate rânduri”. După discuții, ambasadorul ungar la București, Füzes Oszkár, a informat telefonic MAE că nu va avea loc nicio reînhumare, ci doar o slujba religioasă în memoria lui Joseph Nyiro. UPDATE 1: Prim-colaboratorul Ambasadei Ungariei la Bucureşti, Balazs Adam, a fost convocat, în această dimineață, la Ministerul Afacerilor Externe (MAE) în legătură cu reînhumarea în România a scriitorului Nyiro Jozsef.

Ne puteți urmări și pe Google News

"A fost invitat la MAE primul colaborator al Ambasadei Ungariei la Bucureşti, nu ambasadorul. A fost o discuţie la minister", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Doris Mircea. Ministerul va informa despre discuţiile purtate de oficialii români cu cel maghiar printr-un comunicat de presă. Ceremonia, anulată "Înmormântarea lui Nyiro Jozsef nu va mai avea loc, programul nu se va modifica, însă în loc de înmormântare va fi oficiată o slujbă de pomenire, în memoria scriitorului, şi potrivit ultimei sale dorinţe, ca măcar sufletul să i se odihnească la Odorheiu Secuiesc. Înmormântarea a fost anulată pe motiv că dragul nostru de primar a dat o autorizaţie greşită, iar Prefectura a contestat-o în contencios-administrativ. În acest moment autorizaţia a fost anulată, iar noi a trebuit să renunţăm la reînhumare. Încă nu ştim dacă primarul a făcut această greşeală intenţionat sau nu", a spus Molnar Miklos, purtătorul de cuvânt al PCM, citat de mediafax.ro.  Întrebat dacă cenuşa lui Nyiro se află în Odorheiu Secuiesc, Molnar Miklos a declarat că la această întrebare nu poate răspunde decât Parlamentul Ungariei, care nu lucrează sâmbătă, duminică şi luni, când se sărbătoresc Rusaliile. În această dimineață, în faţa Grădinii Preoţilor din Odorheiu Secuiesc s-au adunat peste 20 de persoane, cu flori, care au dorit să aducă un ultim omagiu scriitorului Nyiro Jozsef. Nyirő József s-a născut în 1889, la Jimbor, judeţul Braşov, şi a decedat în 1953, la Madrid, în Spania, unde a fost înhumat până de curând. În perioada interbelică a lucrat ca jurnalist la mai multe publicaţii de limba maghiară din Transilvania şi a publicat mai multe nuvele. În 1941, după anexarea Transilvaniei de Nord de către Ungaria, a fost invitat în calitate de deputat ardelean în Parlamentul de la Budapesta şi s-a mutat în capitala ungară. A fost redactor-şef la două ziare de extremă dreapta ("Magyar Erő" şi "Magyar Ünnep"). După lovitura de stat din 15 octombrie 1944 şi-a continuat activitatea în Parlamentul Ungariei (Parlamentul de la Sopron), care a adoptat legislaţie antisemită. În această calitate, Nyirő József a susţinut activitatea guvernului fascist al lui Szálasi Ferenc. În 1940 i-a fost acordată distincţia "Coroana Corvin", înfiinţată de către Miklos Horthy. CITIȚI ȘI:

  • SCANDAL DIPLOMATIC: MAE nu e de acord cu înhumarea lui Nyirő József în România. Politicienii unguri insistă
  • Primul mare scandal al campaniei electorale: FASCISTUL MAGHIAR József Nyírő, înhumat la Odorheiul Secuiesc