Editura Evenimentul si Capital

Povestea unei întâlniri secrete cu Regele Mihai I

Victor Atanasie Stănesculescu a spus că el și Regele Mihai se cunoșteau din copilărie: „Eu străjer și elev la Liceul Militar din Tg.Mureș, el străjer și elev la Mănăstirea Dealul”
Autor: | | 8 Comentarii | 53735 Vizualizari

În timp ce în România circula, imediat după Revoluție, zvonul întoarcerii pe tron a Regelui Mihai I, cu sprijin extern, fostul Suveran l-a invitat la două noaptea, pe ministrul Apărării Naționale de la acea vreme, Victor Atanasie Stănculescu, în reședința familiei regale din localitatea Versoix (Elveția), unde Regele se afla în exil. Fostul general a povestit într-o carte ce a vrut Regele Mihai să afle.

În cercurile militare și politice din România dar și din străinătate s-a discutat atât înainte cât și după Revoluție despre existența unui plan de reinstalare a monarhiei. Regele Mihai se afla în relații excelente în special cu britanicii.

„Deal-urile (înțelegerile, n.red.) care s-au făcut înainte de ’89 au ieșit la suprafață după. În Occident s-a mizat pe Mihai I”, a relatat fostul general Victor Atanasie Stănculescu, în cartea „În sfârşit, adevărul...” (Editura RAO, 2010).

Fost ministru al Apărării din 6 februarie 1990 până în 30 aprilie 1991, Stănculescu a fost unul dintre personajele-cheie ale evenimentelor sângeroase din 1989, fiind implicat în fuga și execuția Ceaușeștilor și participant în primele două Guverne postdecembriste.

El a povestit în carte că primele semne ale îndepărtării lui Ceaușeșcu au început să apară în jurul anului 1978 și că unul dintre posibilii succesori era văzut, în cancelariile occidentale, Regele Mihai I.

„Cum vede Armata Casa Regală?”

Stănculescu a relatat, în volumul menționat, un episod mai puțin cunoscut publicului larg.

Imediat după Revoluție, în timp ce se afla în Elveția, a fost abordat de Regele Mihai și întrebat despre situația politică din România proaspăt ieșită din comunism.

Redăm integral faptele așa cum au fost ele povestite de Stănculescu:

„Eram în Elveția la o întâlnire cu doi miniștri ai Apărării, cel englez și cel elvețian, despre care Iliescu știa. Atunci am avut un tete-a-tete de vreo oră și jumătate, foarte agreabil, cu Tom King, ministrul Marii Britanii.

Și după aia am venit repede la Zurich, pentru că aveam avionul a doua zi foarte devreme.

Am ajuns la Zurich pe la zece seara și aghiotantul meu, Roșu, îmi spune:

- Domnule ministru, sunt două persoane aici care vor să vorbească cu dvs.

- Cine sunt?

- Nu ştiu, dar insistă foarte mult să vorbească cu dvs. în seara asta.

Atunci mi-a arătat în spate pe canapea un domn şi o doamnă (....) Se ridică şi bărbatul îmi spune:

- Domnule ministru, venim din partea maiestăţii sale regele Mihai I.

- Da, şi despre ce e vorba?

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate