Editura Evenimentul si Capital

Cum a învățat regele Mihai să piloteze un avion ... de frică

Regele MIhai I al României
Autor: | | 0 Comentarii | 580 Vizualizari

O zi importantă pentru regele MIhai I. „Într-o zi a anului 1942, în timpul războiului, având de îndeplinit o obligație oficială, Regele Mihai l-a însoțit pe mareşalul Antonescu într-o vizită pe front.” Ce avea să se întâmple, astfel încât, suveranul a tecut la manșa avionului?

Ultimul volum al lui Adrian Cioroianu și al Mihaelei Simina „Mihai I al României” depășește convențiile unei biografii, fie și una a unui suveran precum Regele Mihai I. Adrian Cioroianu prezintă tumultoasa istorie a României, de dinainte și de după cel de-al Doilea Război Mondial, schițează portretele celor care, aflându-se în jurul regelui, Mihai I, i-au influențat deciziile luate în timpul domniei, până la abdicarea sa, în anul 1947. Apoi frământările regelui, aflat în exil, departe de țară, viața alături de membrii familiei, pasiunile, prietenii, precum și interesul pe care regele l-a arătat față de poporul său ori de câte ori țara trecea prin momente grele. Majestatea Sa a spus cândva: „Nu putem avea un viitor fără a respecta trecutul nostru.“ Dacă fiecare român ar parcurge paginile acestei cărți, un numai că dorința regelui ar fi respectată, ci am deveni conștienți de istoria poporului nostru. Volumul a apărut la Curtea Veche Publishing în colecția „Regii și reginele noastre”.

Cum se știe, majestatea sa Regele Mihai I al României este un mare pasionat al zborului cu avionul. Da rnu a fost așa dintotdeauna... Din volumul apărut la Curtea Veche Publishing ne-am oprit asupra unei întâmplpri care avea să declanșeze această pasiune.

 „Un rege cu rău de avion… 

Într-o zi a anului 1942, în timpul războiului, având de îndeplinit o obligație oficială, Regele Mihai l-a însoțit pe mareşalul Antonescu într-o vizită pe front. De fapt, era mai mult decât o obligație: suveranul se simțea dator să fie alături de soldații țării, aruncați într-un război pentru care ei nu aveau nicio vină. Mihai și Ion Antonescu au luat avionul de la Bucureşti şi au zburat până în Crimeea. Acolo, au vizitat mai multe puncte ale frontului; soldații s-au bucurat când l-au văzut pe tânărul rege, care avea (la cei 21 de ani ai săi) cam aceeași vârstă cu a lor. Într-un târziu, Regele și mareșalul s-au urcat din nou în avion, să revină în țară.

Dar, în timpul zborului, avionul a început să se zguduie puternic.

Pagina 1 din 2



Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate