Editura Evenimentul si Capital

„Crăciun fericit!”, nu „Felicitări de sezon!”. Refugiaţii MUSULMANI au sărbătorit Crăciunul în stil românesc. Străinii au cântat COLINDE şi l-au primit pe MOŞUL

Refugiaţii şi azilanţii din România au petrecut Crăciunul în stil românesc (Foto:IGI)
Autor: | | 0 Comentarii | 1315 Vizualizari

În timp ce în multe ţări Moş Crăciun a fost interzis, iar tradiţionalul „Crăciun fericit!” a fost înlocuit cu „Felicitări de sezon!”, chiar în inima Europei, la Bruxelles, refugiații și solicitanții de azil din România l-au întâmpinat pe Moș Crăciun în Centrele Regionale de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI). Mai mult, străinii au cântat şi colinde româneşti iar printre cei care s-au bucurat de sărbătoarea Crăciunului s-au numărat şi musulmanii.

Azilanții și persoanele cu o formă de protecție, cazați în Centrele Regionale din Giurgiu, Rădăuți, Timișoara, au participat la o masă organizată de personalul IGI. Scopul iniţiativei a fost acela de a-i familiariza cu tradițiile şi cu bucatele pe care românii le pregătesc cu ocazia Crăciunului și Anului Nou, transmite IGI. Organizaţiile neguvernamentale care îşi desfăşoară activitatea în cadrul acestor Centre precum și elevii de la școlile din județele respective au contribuit la reușita acțiunii.

Cadourile au fost înmânate cu urările tradiționale în limba română, străinii au interpretat colinde românești și cei mai mulți au recunoscut că a fost prima dată când au mâncat bucate pregătite cu specific românesc.

Special pentru copii, nu putea să lipsească din context Moș Crăciun, care a sosit cu tolba plină de fructe, dulciuri, jucării.

La Centrul Regional Giurgiu a avut loc un program artistic, copiii români recitând poezii iar străinii, la rândul lor, prezentând cântece și tradiții din țările de origine. În fiecare an, la Centrul Regional de la Rădăuți se împodobesc doi brazi: unul în interior și celălalt afară, în curte.

Activitatea a reprezentat o nouă lecție de „acomodare culturală” în contextul în care Inspectoratului General pentru Imigrări are şi atribuţia de a oferi, prin structurile sale regionale, servicii specifice în vederea facilitării integrării în societatea românească diferitelor categorii de străini.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate