Editura Evenimentul si Capital

Reformiss România în Educaţie | ALICE ÎN ȚARA NETERMINATĂ

Florin Toma
Autor: | | 0 Comentarii | 362 Vizualizari

E tânără, înţeleg. De aceea, numi dau sema de unde această practică a denunţului. Pe care, dacă e tânără – cum am înţeles, fiindcă nu poţi fi suplinitor la 55 de ani, înseamnă că n-ai altă vocaţie, decât pe cea a peregrinării – nu are cum s-o fi cunoscut şi, cu atât mai puţin, uzitat.

Poate însă cine ştie, o fi împrumutat obiceiul din marile dosare de corupţie aflate în instrumentarea DNA (nu mai insistăm!). Dar, dincolo de toate, ceea ce este cel mai important e că ea s-a orientat spre un alt fel de denunţ. Unul cu vagi mirozne moraligene. El este auto!

Profesoara de română Cristina Tunegaru a ajuns vedetă. Eu cred că e posibil să apară oricând la una dintre emisiunile acelea de propagare a leşinului estetic amestecat cu kitsch-ul letal, ce ne strepezesc ochii la fiecare zapare tv. Poate, cine ştie, chiar alături de babuşca aia ridicolă, starleta prăfuită cu aerul ei de fetiţă perversă („Diseară, la ora 9 fix, să fii aici, pe banca aia din fund, pentru violul de seară!... Nu admit nici un minut întârziere! Sa- nţeles?” – spuse gardianul parcului, pocnind din călcâie, regulamentar). Care, zilnic, la orice oră, agitându- şi creţuloanele blonde şi fundiţele roz ori zgunduindu-şi adiposul înfăşurat în zeci de metri de rochiţă neagră cu volănaşe albe, harpia tv emană, una după alta, fuioare de platitudini afectate, în timp ce frământă în braţe un Bubico flocos (fiindcă aşa a văzut ea că fac divele!).

Cristina Tunegaru e pe alt culoar. E un fel de miss Reformă în Educaţie. Ce declanşează o cruciadă naţională, publicând pe Facebook un autodenunţ copios (între noi fie vorba, pe care nu i l-a pretins nimeni, ceea ce face gestul ei suspectabil şi de un pic de jacquerie şcolărească bon marché!). Ea mărturiseşte că în lecţiile sale nu a respectat programa (pe care o compară cu un „element duşmănos”!). Şi detaliază: „…nu citesc cu elevii mei poeziile de Eminescu, „Amintirile” lui Creangă, baladele populare, pastelurile de 150 de ani, nuvelele lui Slavici; nu dictez comentarii, nu arunc în brațe interpretări și nu le cer să învețe pe dinafară teorie literară despre genuri și specii.”. Singurii care scapă de aversiunea tinerei profesoare de gimnaziu sunt Magda Isanos şi Tudor Arghezi, însă şi din aceştia rămân numai „poeziile frumoase”.

În schimb, e calcinată de pojarul pasiunii pentru „Micul prinţ” şi „Cartea junglei” (n.n. acum, vecinătatea lui Antoine de Saint-Exupéry cu Rudyard Kipling nu e chiar prăpăstioasă, dar nici gingaşă, însă trecem peste acest detaliu, căci nu el e relevant!). Ori pentru „fragmente din marii autori ai literaturii universale, ca Cervantes şi Shakespeare” (n.n. că a uitat virgula înainte de „ca”, pe care am pus-o noi, poate a fost din cauza emoţiei… în fond, nu-i uşor să-ţi scrii autodenunţul vieţii!). Şi, à propos de Marele Will, bine ar fi fost să dezbată cu copiii şi alte bucăţi din opera acestuia, mai educative prin exemplaritatea lor, cum ar fi, spre exemplu, „Macbeth”, „Falstaff” sau „Îmblânzirea scorpiei”, care, şi ele, lipsesc din programă!!

Şi paragraful se încheie cu un fel de testimoniu foarte înduioşător al eroinei: „exersăm lectura activă, ne exprimăm opiniile, le motivăm, învățăm să fim sinceri, asertivi” (cum va fi explicat copiilor că trebuie să devină „asertivi”, numai dânsa ştie!). La final, nu uită să mai ameninţe o dată literatura română: „Fac cunoscut că nu voi respecta nici viitoarea programă care îmi cere să selectez numai texte ale autorilor români clasici menționați mai sus(…)”. Sec!

Hipertrofierea deliberată a acestui caz, înşurubările politice, ecourile „universale” ale dezbaterii, uneori cu tente de mahala şi diversiune dibace (din suplinitoare la gimnaziu, Cristina Tunegaru a devenit suplinitoare de Jeanne d’Arc!) – nu fac defel interesul nostru. Pentru noi, corolarul îl reprezintă ceea ce scria profesorul şi criticul Nicolae Manolescu, într-un editorial din România literară: „Un profesor, care ratează ocazia de a-l face pe elev (nu pe toți, desigur!) să-i citească pe Sadoveanu, pe Creangă, pe Eminescu și să-i înțeleagă, e mai bine să-și caute de lucru în alt domeniu”… Că n-o fi foc!
Alte articole din categoria: Invitaţii evz

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
10:13 Cristina Tarcea, șefa ICCJ despre becul schimbat la SIPA: „O fi fost un bec cu putere mare de iluminare” 07:25 Raportul privind arhiva SIPA pe înţelesul tuturor. O parte din arhiva SIPA a rămas la Ministerul Justiţiei 07:05 Ultimul șef al SIPA: „Raportul Comisiei mi se pare unul superficial” 00:00 O nouă diversiune de tip securistic marca Tudorel Toader: Falsificarea Listei SIPA | ROMÂNIA LUI CRISTOIU 00:00 Marius Oprea: Monica Macovei a primit un CD pe care se afla opisul dosarelor din arhiva SIPA 21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate