Editura Evenimentul si Capital

Reforma Iohannis în Educație: 2.700 de lei, pe viață, pentru academicianul Mihalache

Mircea Marian
Autor: | | 13 Comentarii | 5192 Vizualizari

La sfârșitul lunii ianuarie, domnul președinte Klaus Iohannis a dat un lung interviu revistei MarketWatch, interviu concentrat strict pe teme de educație.

Șeful statului a răspuns la întrebări dure, precum: „Care sunt motivele semnificative, realităţile care v-au determinat să aveţi iniţiativa reformării învăţământului şi a cercetării româneşti?”. Răspunsurile au fost pe măsură. „O Românie puternică nu poate fi bazată decât pe cunoaştere, iar prosperitatea și progresul societății sunt dependente de aceasta”, a perorat Iohannis. Interviul a avut un asemenea impact încât a fost complet ignorat de restul presei. Marți, rețeta a fost copiată de ministrul Curaj, care a răspuns la Agerpres unor întrebări competente, de genul: „Consideraţi cercetarea o prioritate?”. Era interesant să fi răspuns „Nu”. Dar domnul Curaj s-a lansat în obișnuita sa retorică: „Cred în România educată şi cred că trebuie să ne dăm această şansă: de a participa la construcţia propriului viitor”. Cuvintele „plagiat”, „Tobă” sau „Academia de Științe ale Securității Naționale” (finanțată de Ministerul Educației cu 37 de milioane de lei și de la care Curaj primește o indemnizație pe viață) nu apăreau în acest interviu.

Mă întreb dacă domnii Iohannis și Cioloș își dau seama cât de ridicoli sunt cu aceste discursuri lipsite de conținut, fără nici o legătură cu realitatea. Complet lipsiți de credibilitate. Între uriașele probleme ale învățământului românesc, plagiatele demnitarilor sunt o problemă relativ minoră, dar sancționarea lor a devenit o chestiune simbolică. De luni întregi, ministrul Curaj nu face decât să blocheze mecanismul de sancționare. Ce trebuia să facă Adrian Curaj a spus fostul ministru Mircea Miclea: să aducă niște oameni competenți și onești în Consiliul Național de Etică (sunt convins că putea găsi...), care să verifice toate acuzațiile de plagiat și, unde ele se confirmau, erau retrase titlurile. Toate școlile doctorale de pe lângă instituțiile militare – ANI, Academia de poliție, Academia Militară - ar trebui evaluate și, dacă nu corespund standardelor academice, închise. Dar nu se întâmplă nimic. Faptul că noul procuror general interimar al României, Bogdan Licu, și-a luat doctoratul la ANI, iar instituția aceasta nu a reacționat la acuzațiile de plagiat aduse acestuia ridică un mare semn de întrebare. Dacă SRI îl controlează tocmai prin faptul că nu se atinge de teza sa de doctorat? Iar dacă Licu nu este ascultător, se activează comisia de etică a Academiei Naționale de Informații, care-i retrage doctoratul și-i face și plângere penală pentru furt intelectual.

Știrea că ministrul Curaj este membru al Academiei de Științe ale Securității Naționale – înființată la inițiativa lui Gabriel Oprea și din care fac parte Dan Mihalache, Vasile Dîncu sau Remus Pricopie – este devastatoare pentru credibilitatea guvernului Cioloș. Ce face acolo Dan Mihalache ca să justifice o indemnizație pe viață de 2.700 de lei pe lună? Academia nu are nici un fel de activitate publică, nu are site și nu justifică în nici un fel bugetul de 37 de milioane de lei. Premierul Dacian Cioloș trebuia să suspende finanțarea și să verifice cum se cheltuie banii. Aceste sume sunt prinse în bugetul elaborat chiar de guvernul Cioloș, nu sunt vreo moștenire a regimului Ponta. Cum justifică Dan Mihalache indemnizația de 2.700 de lei pe lună – un salariu de cadru universitar – de la ASSN? Ministrul Curaj crede că acoperă acest scandal cu interviuri teleghidate, date la agenția de știri a statului român.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate