Referendum în Scoția: tabăra Nu conduce în sondaje, Da la casele de pariuri

Referendum în Scoția: tabăra Nu conduce în sondaje, Da la casele de pariuri

Odată cu apropierea referendumului de joi asupra independenţei Scoţiei, al cărui rezultatul se anunţă strâns, trei sondaje publicate aseară îl dau pe "Nu" în avans cu patru puncte asupra lui "Da".

Rezultatele sunt în schimb identice dacă îi exclud pe cei fără opinie: "Nu" la referendumul pentru independenţă ar predomina în orice caz cu 52% faţă de "Da" ce obţine 48%. Aceste sondaje au fost realizate începând de vineri, ziua când ambele tabere şi-au intensificat mai mult eforturile de a convinge alegătorii, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Sondajele au fost salutate de tabăra lui "Da": "Suntem aproape de un succes joi", a reacţionat Blair Jenkins, care conduce mişcarea pro-independenţă, Yes Scotland.

Marţi, cele trei partide tradiţionale britanice au publicat o declaraţie comună solemnă în care promit o mai mare autonomie scoţienilor dacă vor vota "Nu" la referendumul pentru independenţă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Această promisiune, ce reafirmă angajamentele anterioare, a fost publicată într-unul din principalele ziare scoţiene, Daily Record, sub titlul "Jurământul". Textul a fost semnat de primul ministru conservator David Cameron, liderul partidului de opoziţie laburist Ed Miliband şi viceprim-ministrul liberal-democrat Nick Clegg.

Pentru premierul scoţian şi promotorul campaniei "Da", Alex Salmond, aceasta este o "ofertă de ultim moment". Ea "nu îi va descuraja pe oamenii din Scoţia să profite joi de imensa oportunitate de a încredinţa Scoţiei viitorul Scoţiei", a declarat el la BBC.

Numărul 2 al campaniei pentru independență, Nicola Sturgeon, a pus la îndoială veridicitatea unor astfel de promisiuni ce nu oferă "nicio garanţie de niciun fel", în timp ce oscilează între "ameninţare" şi "dispreţ". În schimb la Londra, unii au început să îşi facă griji cu privire la concesiile mari anunţate. Potrivit mai multor comentatori, ele ameninţă să conducă la o federalizare sau chiar o "balcanizare" a Regatului Unit.

Luni, David Cameron a făcut la Aberdeen o vibrantă şi ultimă pledoarie împotriva destrămării regatului, într-un discurs în care a gestionat pe rând complimentele, ameninţările explicite şi promisiunile. Iar în acest context, la Edinburgh, mass-media din întreaga lume este pregătită să acopere posibila naşterea a unei noi naţiuni cu corolarul ei, slăbirea dureroasă a unui regat.

Pariuri pe Da

La referendumul asupra independenţei Scoţiei, care va avea loc la 18 septembrie, opţiunea "da" conduce în preferinţele pariorilor scoţieni, însă varianta "nu" este mai bine cotată, potrivit bookmaker-ilor care mizează pe un record al câştigurilor moderate, informează astăzi AFP.

Cu o zi înainte de vot, agenţia de pariuri online William Hill a scăzut cota opţiunii "da" de la 3/1 la 11/4, după o modificare a sondajelor în favoarea lui "nu" - unde cota de pariuri a trecut de la 2/9 la 1/4. Casa de pariuri Ladbrokes oferă în schimb o cotă de 1/4 pentru "nu" şi de 3/1 pentru "da", mai scrie agenția franceză, preluată de Agerpres.

"Eu sunt pentru da. Este o investiţie bună orice ar fi", consideră Jamie Anderson care se pregăteşte să parieze câteva bancnote pe independenţa Scoţiei. Potrivit Ladbrokes, 90% dintre pariurile din ultimele trei săptămâni în Scoţia au mizat pe "da". Aceeaşi opţiune a fost aleasă în proporţie de 58% la nivelul întregii Marii Britanii.

Pentru a înţelege această dihotomie în sondaje, unde cele două răspunsuri se află cot la cot, cu un uşor avantaj pentru "nu" la nivelul întregii ţări, Alex Donohue responsabil al unei agenţii de pariuri, consideră că scoţienii aleg cu inima şi pariază pe ceea ce vor să se întâmple.

Nu toţi pariorii mizează însă pe victoria susţinătorilor independenţei. "Eu o să votez pentru nu şi pariez pe aceeaşi opţiune", explică Eddie Thomson, lucrător în construcţii, la intrarea unei agenţii de pariuri din Edimburgh.