Editura Evenimentul si Capital

Zi ISTORICĂ. REFERENDUM pentru INDEPENDENȚĂ în Scoția. Presa britanică: 53% dintre scoţieni sunt ÎMPOTRIVA separării de Marea Britanie. Reuters: 51% se opun independenţei

Referendumul pentru independența Scoției are loc joi, 18 septembrie
Autor: | | 117 Comentarii | 3032 Vizualizari

Scoţia decide joi dacă vrea să devină independentă sau să rămână sub egida Marii Britanii, în cursul unui referendum a cărui miză a suscitat o dezbatere politică printre cei pasionaţi de istoria sa, relatează AFP. Cele 2.600 de birouri de vot scoţiene și-au deschis porţile la ora locală 07h00 (06h00 GMT) şi se vor închide la 22h00 (21h00 GMT). Primele rezultate sunt aşteptate vineri dimineaţă.

UPDATE ora 20.50: Potrivit ultimelor exit poll-uri făcute publice de Ipsos Mori şi citate de The Telegraph, 53% dintre scoţieni au votat împotriva independenţei, în timp ce 47% au votat să se despartă de Marea Britanie. Reuters dă însă un scor mai strâns: 51% pentru unionişti şi 49% pentru cei care vor independenţa.

De asemenea, prezenţa la vot, la momentul în care se vor închide urnele, ar fi de 80%. Prin comparaţie, la alegerile pentru Parlamentul European, desfăşurate anul acesta, în luna mai, prezenţa la urne a fost de doar 29,6%, arată The Guardian.

Tabără care este pro-independenţa Scoţiei a fost susţinută astăzi de patru pompieri din Catalunia, care au venit cu maşina din Barcelona până în Glasgow.

FOTO: theguardian.co.uk

UPDATE ora 13.20: Alex Salmond, premierul actualei Scoţii semiautonome, a votat joi în satul Strichen (în estul Scoţiei), unde îşi are domiciliul, şi şi-a exprimat bucuria pentru sprijinul în favoarea independenţei anunţat în aceeaşi zi de tenismanul scoţian Andy Murray, informează EFE, citată de Agerpres.

Însoţit de doi adolescenţi, de 17 şi 18 ani, care au votat pentru prima oară, Salmond şi-a declarat optimismul cu privire la rezultatul referendumului.

„Am auzit că Andy Murray a obţinut încă o victorie, ceea ce este o veste fantastică. Şi cred că mesajul pentru Scoţia este: „Haideţi s-o facem!”. Este o şansă unică în viaţă şi cred că putem să constatăm acest lucru doar la simpla vedere a numărului mare de oameni care s-au prezentat la vot”, a spus politicianul naţionalist.

Întrebat de ziarişti dacă este convins de victoria celor care vor ruperea Scoţiei de Marea Britanie, Salmond a răspuns că rezultatul se află „în mâinile poporului scoţian şi nu există un loc mai sigur decât mâinile poporului Scoţiei care îşi ţine în mâini viitorul”.

UPDATE ora 10.20: Presa britanică a proclamat ziua de azi „zi a adevărului” pentru Scoţia, în prime pagini în culorile albastru, alb şi roşu, cu ocazia referendumului privind independenţa ce se desfăşoară în această regiune a Marii Britanii, informează AFP, citată de Agerpres.

Prima pagină a publicaţiei Times, cu drapelul britanic pe margine, califică ziua de azi drept „Ziua Z pentru Uniune” „Destrămarea Regatului Unit ar putea fi iminentă”, se poate citi în editorialul cotidianului londonez.

„Ceva inestimabil s-ar pierde în această divizare, ceva la fel de preţios cultural şi de intangibil pe cât este şi de concret economic şi pur politic. Îi îndemnăm pe scoţienii de toate orientările să spună „Nu” independenţei şi să facă acest lucru cu toată mândria lor naţională”.

Doar Glasgow's Sunday Herald se pronunţă pentru independenţă: în ultima sa ediţie înainte de vot, publicaţia scoţiană afişează pe prima sa pagină un mozaic compus din sute de selfie-uri ale susţinătorilor unui rezultat „Da” care compun drapelul scoţian.

The Guardian are pe prima pagină o imagine filmată de sus a Scoţiei, înconjurată de o mare care a inundat alte regiuni ale Marii Britanii. „Ziua adevărului. Cei 4.285.323 de alegători scoţieni au 15 ore pentru a decide destinul ţării lor”, subliniază editorialul din The Guardian, care vrea să-i convingă pe scoţieni să respingă independenţa şi să ajute la „reconstruirea unei uniuni alături de celelalte regiuni”.

Prima pagină a cotidianului The Scotsman este „barată”, de asemenea, de titlul „Ziua adevărului”, care este însoţit de o fotografie a unei secţii de votare. Participarea ar urma să înregistreze niveluri record.

După cum constată AFP, primele pagini ale mai multor publicaţii britanice abundă în simboluri. „Da sau Nu. Astăzi Scoţia va scrie o nouă pagină”, se poate citi în publicaţia The Scottish Sun, care etalează o primă pagină albă pe care pot fi văzute mâini ţinând stilouri.

Pe prima pagină a cotidianului The Daily Mirror, un bărbat ţine The Union Jack, drapelul uniunii britanice, însă fără culoarea albastră care reprezintă Scoţia. „Este ziua noastră a adevărului. Nu ne părăsiţi în acest mod... Nu lăsaţi soarele să apună peste cei 307 de istorie comună. Votaţi 'Nu' şi păstraţi o Mare Britanie cu adevărat mare”, scrie publicaţia.

4,29 milioane de alegători - dintre care 600.000 au votat deja prin corespondenţă - sunt invitaţi la urne şi se aşteaptă o participare masivă, de ordinul a 80 %,

Sondajele arată un uşor avantaj susţinătorilor uniunii

Sprijinul pentru independența Scoției a ajuns la 49%, relevă un sondaj de opinie realizat de institutul Ipsos, cu o zi înaintea unui referendum crucial pentru viitorul Marii Britanii, transmite Reuters. Cercetarea arată că 51% dintre scoțieni susțin rămânerea Scoției în interiorul Regatului Unite.

Susținerea independenței a sporit cu 7 procente comparativ cu un sondaj similar realizat pe 5 august.

Marți, cele trei partide tradiționale britanice au publicat o declarație comună solemnă în care promit o mai mare autonomie scoțienilor dacă vor vota "Nu" la referendumul pentru independență.

Această promisiune, ce reafirmă angajamentele anterioare, a fost publicată într-unul din principalele ziare scoțiene, Daily Record, sub titlul "Jurământul". Textul a fost semnat de premierul conservator David Cameron, liderul partidului de opoziție laburist Ed Miliband și vicepremierul liberal-democrat Nick Clegg.

Pentru premierul scoțian Alex Salmond, aceasta este o "ofertă de ultim moment". Ea "nu îi va descuraja pe oamenii din Scoția să profite joi de imensa oportunitate de a încredința Scoției viitorul Scoției", a declarat el.

În schimb la Londra, unii au început să își facă griji cu privire la concesiile mari anunțate. Potrivit mai multor comentatori, ele amenință să ducă la o federalizare sau chiar la o "balcanizare" a Regatului Unit, relatează Agerpres.

Kelemen: Nu există niciun fel de asemănare între Scoţia şi Ţinutul Secuiesc

Într-o analiză Stratfor dedicată implicațiilor unei eventuale independențe a Scoției, George Friedman trece în revistă focarele separatiste din Europa, printre care și Ținutul Secuiesc.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că nu există niciun fel de asemănare între Scoţia şi Ţinutul Secuiesc, o asemenea comparaţie fiind o "greşeală uriaşă”. 

Întrebat despre comparaţia pe care pe care unii o fac între Scoţia şi Ţinutul Secuiesc, Kelemen a răspuns: "Nu există nicio asemănare între Ţinutul Secuiesc şi Scoţia. Din punctul meu de vedere, e o greşeală uriaşă să faci astfel de comparaţii, acolo e cu totul şi cu totul altă situaţie, iar dacă cineva face o astfel de comparaţie, înseamnă că nu a înţeles nimic sau vrea să creeze o diversiune".
Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate