Referendum pro sau contra centralelor nucleare. S-ar putea renunța la energia nucleară până în 2029

Referendum pro sau contra centralelor nucleare. S-ar putea renunța la energia nucleară până în 2029

Alegătorii elvețieni votează azi într-un referendum pentru a decide dacă vor grăbi sau nu procesul de renunțare la energia nucleară.

Dacă alegătorii votează „da”, trei din cele cinci reactoare se vor închide anul viitor, iar celelalte până ân 2029. Cele cinci centrale nucleare generează în prezent 40% din electricitatea Elveției. Sondajele de opinie sugerează un scor strâns, între „da” și „nu” pe această problemă, susținută de activiștii de protecție a mediului.

Verzii din Elveția și social-democrații au făcut presiuni pentru ca acest vot să aibă loc, după dezastrul de la Fukushima, Japonia, din 2011, susținând că centralele elvețiene sunt vechi și nesigure.

După incidentul din Japonica, autoritățile elevețiene au anunțat planul de a renunța, treptat, la energia nucleară, dar nu au specificat o dată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernul și industria susțin că ar fi o problemă majoră renunțarea bruscă la energia nucleară, pentru că s-ar baza pe centralele cu cărbuni, nu pe cele cu energie reutilizabilă, așa că ar putea apărea chiar și pene de curent.

Propunerea Partidului Verzilor, pe care trebuie s-o valideze alegătorii se referă la închiderea centralelor nucleare după maximum 45 de ani de operare, cu interdicția de a se construi altele noi.

Asta ar însemna ca trei din cinci să fie închise în 2017, a patra în 2024, iar ultima în 2029. Elveția este o țară populată dens, niciuna din cele cinci centrale nefiind la o distanță mai mare de 70 de km de centrele urbane, iar guvernul prescrie tablete de iod comunităților apropiate, pentru a fi luate în caz de scurgeri radioactive.

Din cauza îngrijorărilor populației, nicio centrală nucleară nu a mai fost construită în Elveția din 1984 încoace.