Editura Evenimentul si Capital

Olguța Vasilescu va sta în AREST la DOMICILIU. Procurorii DNA EXPLICĂ de ce au REŢINUT-O. Un DEPUTAT, către SPONSORUL primarului Craiovei: "Ajut-o că vei primi ÎNZECIT”

Olguţa Vasilescu
Autor: | | 3 Comentarii | 2467 Vizualizari

Procurorii DNA au prezentat capetele de acuzare pe baza cărora a fost dispusă, ieri, reținerea pentru 24 de ore a primarului Craiovei, Lia Olguța Vasilescu. În referatul DNA se precizează că mai mulți oameni de afaceri au fost determinați să plătească sponsorizări, de la brichete, pliante și afișe, deplasări în campania electorală până la concertul artistului Goran Bregovici din Cetatea Băniei. Totodată, sponsorii Olguței susțin că, la comanda acesteia, au zugrăvit blocuri și au amenajat diferite obiective din municipiu. Unul dintre afaceriști a relatat cum un deputat PSD i-a spus să o ajute pe Olguța Vasilescu pentru că va fi răsplătit „ înzecit”. Magistrații de la Tribunalul București au luat, astăzi, măsura arestului la domiciliu pentru Olguța Vasilescu.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată atât de Olguţa Vasilescu cât şi de procurorii DNA la Curtea de Apel Bucureşti. 

Lia Olguța Vasilescu este acuzată de patru infracțiuni de luare de mită, de folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și de spălare de bani. „Povestea” denunțătorilor Olguței Vasilescu debutează în cursul anului 2012, în timpul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova. Atunci,  mai mulţi oameni de afaceri „au fost determinaţi de inculpata Vasilescu Lia Olguţa – candidat la funcţia de primar, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze sponsorizări, sumele de bani fiind utilizate pentru materiale electorale şi pentru spectacole în susţinerea campaniei electorale”.  Pentru a-i determina pe afaceriști să „cotizeze” la campania sa, Lia Olguţa Vasilescu „s-a folosit de influenţa pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, în scopul obţinerii de bani şi alte foloase necuvenite”. În consecinţă, unul dintre afaceriști a plătit materiale electorale în valoare de 44.241,96 euro, altul a plătit 25.000 euro pentru sponsorizarea concertului lui Goran Bregovici, pentru susţinerea campaniei electorale a candidatei, iar un al treilea a organizat pentru Olguța Vasilescu diferite evenimente, cheltuielile fiind de circa 300.000 lei. 

Sponsorizări ilegale, puse la cale la o masă rotundă    

Procurorii DNA susțin că sprijinul financiar acordat de cei trei afaceriști  candidatei la Primăria municipiului Craiova a avut în vedere calitatea de senator şi funcţia politică de vicepreşedinte al organizaţiei  PSD Dolj şi a influenţei pe care o putea exercita la nivel central şi local, în diverse medii. „La dosarul cauzei au fost ataşate articole de presă care atestă organizarea şi susţinerea concertului artistului (...) la 14.05.2012, în susţinerea lansării candidaturii inc. Vasilescu Lia Olguţa la Primăria Craiovei”, se arată în referatul DNA, cu referire la concertul lui Goran Bregovici.   Anchetatorii mai arată că, în perioada organizării concertului a fost organizată o masă la un restaurant din Craiova de către Lia Olguţa Vasilescu, cu sprijinul unui adintre martorii din dosar. La acel eveniment au participat şi oameni de afaceri dar și un  fost preşedinte al Consiliului Judeţean. În timpul întrevederii, afaceristul susține că „a fost abordat şi de către deputatul (...), care i-a cerut la rândul său să o ajute cu bani pe Vasilescu Lia Olguţa pentru campania electorală, afirmând că pe lângă influenţa politică pe care cei doi o au, (...) va primi „înzecit”, cu referire la perspectiva avantajelor aferente favorizării unor activităţi comerciale”. 

Materiale electorale cu dedicație pentru „Primar Lia Olguţa Vasilescu”

După acea întâlnire, Olguța a comandat iar afaceristul a plătit mii de brichete, pixuri, căni, deodorant, tricouri personalizate. Materialele electorale conțineau imaginea candidatului Lia Olguța Vasilescu din partea formaţiunii politice PSD și sloganuri de campanie electorală, precum : „Primar pentru Craiova” , „Primar Lia Olguţa Vasilescu” şi „Craiova, meriţi mai mult”. Astfel, imaginea Olguței Vasilescu, prijn aceste materiale de campanile electoral, l-a costat pe afacerist 44.241,96 euro. „ Materialele au fost utilizate de inc. VASILESCU LIA OLGUŢA în campania electorală pentru funcţia de primar al mun. Craiova, desfăşurată în anul 2012. Este evident faptul că aceasta cunoştea că bunurile respective provin din săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite”, se arată în referatul DNA. 

Sponsorizări condiționate, șantaj la oameni de afaceri

Un al doilea cap de acuzare face referire la fapte comise în anul 2014. În cursul lunii martie 2014, susțin procurorii DNA, primarul Olguța Vasilescu a apelat la reprezentantul unei societăți care avea în derulare contracte cu municipalitatea  „să efectueze o sponsorizare pentru reabilitarea unor faţade de imobile din centrul Craiovei”. Olguța Vasilescu împreună Radu Preda, city managerul Craiovei,  i-au indicat omului de afaceri să facă aceste sponsorizări, în valoare de 53.781,462 lei, prin intermediul unei asociații non-profit reprezentată de Elena Daniela Popescu. Tot prin intermediul acestei asociații, Lia Olguța Vasilescu i-a cerut unui om de afaceri să plătească 156.283,51 lei, pentru „Urmărirea şi implementarea măsurilor de creştere a calităţii ambientale a faţadelor imobilelor multietajate cu destinaţia de locuinţe situate în Centrul Istoric al Municipiului Craiova”. Sponsorizarea s-a făcut după ce i-ar fid at de înțeles afaceristului că nu îi va aproba avizele și aprobările necesare pentru două lucrării pe care acesta le avea în derulare cu Municipiul Craiova.  O altă „sponsorizare” de 74.082,04 lei a fost luată de la reprezentantul unei societăți care avea în derulare cu Primăria Craiova contracte privind execuţie lucrări parcare Teatrul Naţional, respectiv construire pasaj subteran zona Universitate Craiova. Banii au fost ceruți pentru reabilitarea unor faţade de imobile din centrul Craiovei, întrucât în luna mai 2014 urma să aibă loc Festivalul Shakespeare. 

Un alt afacerist a relatat că, la finele anului 2013, după ce firma sa semnase cu Municipiul Craiova un contract privind modernizare infrastructură transport, şi-a exprimat faţă Olguța Vasilescu disponibilitatea de a ajuta primăria sau oraşul cu servicii sau lucrări. Drept urmare, în primăvara anului 2014, primărița i-a solicitat, prin intermediul unei angajate a primăriei că doreşte să fie zugrăvite două faţade de imobile din Craiova. Afaceristul a acceptat, „întrucât în acea perioadă avea angajate lucrări cu Primăria Craiova şi avea în vedere menţinerea unor bune relaţii cu reprezentanta beneficiarului, prin prisma faptului că aceasta semna dispoziţiile de plată, avea calitatea de ordonator de credite şi desemna componenţa comisiilor de recepţie”.  În consecinţă, socitatea sa a semnat un contract de execuţie lucrări, după ce, anterior, semnase cu asociația reprezentată de Elena Daniela Popescu un contract de sponsorizare în valoare de 284.144,36 lei. 

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate