Editura Evenimentul si Capital

Anunțul Ralucăi Prună i-a băgat în ALERTĂ pe magistrați. Redeschiderea arhivei SIPA dă fiori ofiţerilor în robă din Justiţie

Autor: | | 4 Comentarii | 4306 Vizualizari

Printre informaţiile compromiţătoare în legătură cu magistraţii, în arhiva SIPA s-ar putea găsi şi unele indicii cu privire la apartenenţa sau apropierea unora de zona serviciilor secrete. Comisia care va redeschide cutia cu secretele murdare din Justiţie trebuie să decidă şi soarta magistraţilor acoperiţi

Decizia Ministerului Justiţiei de a pune în dezbatere publică Proiectul de hotărâre privind unele măsuri referitoare la arhiva Direcţiei Generale de Protecţie Anticorupţie (DGPA), fostul Serviciu Independent de Protecţie Anticorupţie (SIPA), readuce în prim-plan subiectul ofiţerilor acoperiţi din magistratură.

Arhiva SIPA conţine notele informative ale rețelei de informatori din penitenciare, documente referitoare la persoanele care au avut acces la informații confidențiale, corespondența serviciului cu alte instituții și note care abundă de informații compro- mițătoare pentru magistrați. Printe acestea din urmă s-ar putea regăsi şi unele care oferă indicii cu privire la apartenenţa unor magistraţi la serviciile secrete, chiar dacă angajamentul scris negru pe alb nu se află în dosarele SIPA, ci în arhiva respectivului serviciu secret.

O declaraţie a fostului ministru al Justiţiei Monica Macovei confirmă că acest scenariu este plauzibil, atunci când aceasta a reacţionat în scandalul dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta, în care ultimul era acuzat că a fost ofiţer acoperit al SIE în perioada în care a fost procuror.

Candidat independent la alegerile prezidenţiale din 2014, Monica Macovei declara: „Dacă vrem dovada că Ponta a fost ofiţer acoperit, sugerez să căutăm şi în arhiva SIPA. Astfel de informaţii, de care colaboratoarea Securităţii Rodica Stănoiu se folosea, probabil, pentru a şantaja magistraţi, erau obţinute, evident, şi din interiorul magistraturii, de judecători sau procurori ofiţeri acoperiţi. Ponta a ajuns la Parchetul General exact în perioada când era ofiţer acoperit, deşi nu îndeplinea condiţiile legale, deci prin eludarea legii, printr-un ordin de ministru al Rodicăi Stănoiu”.

Scandalul Băsescu-Ponta

Afirmaţia Monicăi Macovei a fost făcută în contextul în care preşedintele de atunci, Traian Băsescu, l-a acuzat public pe Victor Ponta - care candida la rândul său, din partea PSD - că a fost ofiţer acoperit al SIE . „Victor Ponta trebuie să recunoască că în perioada 1997-2001 a fost ofiţer acoperit al SIE. A fost ceea ce explică şi propulsarea lui de la Parchetul de la Judecătoria de sector direct în Parchetul General”, declara Traian Băsescu în data de 14 octombrie 2014.

Câteva luni mai târziu, Traian Băsescu, din postura de fost preşedinte, a reluat această temă în cadrul unui interviu la B1Tv. „O altă problemă a sistemului este legată de ofițerii acoperiți dintre judecători. Până în 2004, serviciile au considerat că și acei procurori și judecători pot să încalce Constituția, care spun că magistrații nu pot fi ofițeri acoperiți, sunt unii care au fost. Acești oameni de teama faptului că au încălcat Constituția, teama pe care o are și Ponta, că s-a făcut ofițer acoperit când era procuror, acești oameni sunt șantajabili”, declara Traian Băsescu.

Fostul şef de stat a explicat şi de ce este periculos ca un magistrat să fie sau să fi fost ofiţer acoperit. „Asta e o altă problemă, pentru că cel care l-a avut pe acoperitul din justiție poate primi telefon chiar de la ofițerul lui, cazul ăla se poate sau nu se poate?”, se întreba, retoric, fostul şef de stat.

În spaţiul public, subiectul ofiţerilor acoperiţi apare cu recurenţă, ultimul scandal fiind cel legat de afirmaţia unui gereral SRI, Dumitru Dumbravă, care s-a referit la Justiţie drept „câmpul tactic” al SRI. EVZ prezintă acest episod alături de alte două cazuri care au ridicat, la vremea lor, semne de întrebare cu privire la „acoperiţii” din Justiţie.

Justiția, „câmpul tactic” al SRI

În aprilie 2015, şefului Direcţiei Juridice a SRI, Dumitru Dumbravă, i-a scăpat un „porumbel” în timpul unui amplu interviu, referidu-se la Justiţie ca la „câmpul tactic” al SRI. „Dacă în urmă cu câţiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind (naiv, am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze”, declara gereralul Dumbravă

Scandalul magistraţilor „acoperiţi” din Prahova

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate