Rectorul Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”, Vergil Chiţac-„Deveniţi ofiţeri de marină comercială şi veţi câştiga atât de mulţi bani încât un absolvent la uscat gândeşte numai în vise"

Rectorul Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”, Vergil Chiţac-„Deveniţi ofiţeri de marină comercială şi veţi câştiga atât de mulţi bani încât un absolvent la uscat gândeşte numai în vise"

Contraamiralul Vergil Chiţac, rectorul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” Constanţa, a găsit un mod inedit de a face reclamă instituţiei de învăţâmânt superior pe care o conduce. Invitat la inaugurarea campaniei „Iubeşte marea”, lansată de Asociaţia civică pentru Constanţa, el a explicat tinerilor, prezenţi la eveniment, motivele pentru care, băieţi şi fete deopotrivă, ar trebui să aleagă profesia de ofiţer de marină comercială.

Rectorul Vergil Chiţac, invitat de organizatori să vorbească despre oamenii care iubesc marea, fiind şi perioada admiterii la Academia Navală Mircea cel  Bătrân, nu a stat pe gânduri. Venise pregătit. „Vă îndemn să vă alegeţi profesia de ofiţer de marină comercială pentru că, ştiu că vă place, o să câştigaţi bani mulţi”, şi-a începutul el discursul, zâmbind. Prof.univ. dr.ing. Vergil Chiţac a explicat că, la începutul carierei sale, un ofiţer de marină comercială „câştigă aşa de mulţi bani încât un absolvent de studii superioare la uscat, unde nu apare fenomenul de rău de mare, se poate gândi numai în visele lui, sau după vreo 30 de ani de carieră”.

Un ofiţer de marină poate avea un salariu de 10.000 de euro

În numai 10 ani de zile, la o performană profesională foarte bună, un ofiţer de marină comercială poată ajunge la apogeul carierei, devenind comandant de cursă lungă sau şef mecanic. Şi atunci, salariile se dublează sau se triplează. „Vă spun că un comandant de cursă sau un şef mecanic, depinzând de compania de navigaţie sau de tipul navei, poate să câştige până la 10.000 de euro pe lună, sau mai mult”, a exemplificat rectorul Vergil Chiţac. Iar responsabilităţile cu care este investit un ofiţer navigator care îşi desfăşoară activitatea pe „cea mai complexă construcţie inginerească pe care a creat-o mintea umană” ar fi siguranţa navei, a echipajului, a mărfii şi a mediului.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ofiţerul de marină călătoreşte şi vede locuri interesante”

Un alt motiv ar fi că „alegând o carieră în transportul maritim aveţi posibilitatea să călătoriţi şi să vedeţi locuri interesante şi inedite”. Iar locul de muncă ar fi sigur şi flexibil.  ”În momentul de faţă, în flota mondială comercială există o lipsă de 10.000 de poziţii de ofiţer. Iar studiile arată că  această lipsă va fi şi mai mare pentru că nevoia de consum există  şi vor trebui să existe navele care să transporte marfa dintr-un punct în altul al globului pământesc”. Şi pe uscat ar exista joburi, „la birourile companiilor de navigaţie, fie că sunt la NewYork, la Londra, la Singapore sau la Hong Kong. Sunt mii de astfel de poziţii în care companiile de navigaţie au nevoie de oameni care au avut experienţă pe mare”.

Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, acreditată internaţional   Potrivit contraamiralului Vergil Chiţac, dacă nu ar exista shippingul, „probabil că jumătate din populaţia globului ar suferi de foame şi cealaltă ar suferi de frig”. Asta pentru că 90% din comerţul mondial de mărfuri se efectuează cu ajutorul navelor de transport marin. Şi, ca un specialist în marketing şi comunicare, rectorul a încheiat, în aplauzele asistenţei. „Ca să deveniţi ofiţeri de marină trebuie să face primul pas, să fiţi studenţi ai  Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, Constanţa, acreditată naţional şi internaţional. Cu un corp didactic de elită şi aparatură de simulare performantă. Bază sportivă de excepţie şi pregătire pe malul lacului Mamaia”. Taxa de înscriere la admiterea în Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanţa, atât pentru secţia civilă cât şi pentru secţia militară, este de 150 de lei.