Editura Evenimentul si Capital

RECOMANDĂRI pentru prevenirea unor posibile toxiinfecţii alimentare, în perioada Sărbătorilor de iarnă

Specialistii recomanda sa nu cumparati carne necontrolata sanitar-veterinar
Autor: | | 0 Comentarii | 213 Vizualizari

Specialiştii veterinari recomandă populaţiei să cumpere carne de porc şi preparate obţinute din aceasta numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate, pentru evitarea unor posibile toxiinfecţii alimentare sau infestării cu parazitul Trichinella, avertizând că vânzarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar se sancţionează cu amenzi de până la 40.000 lei.

"În condiţiile unei cereri crescute, specifice perioadei premergătoare Crăciunului, unii români continuă să cumpere carne proaspătă sau produse şi preparate din carne de porc sau chiar porci vii crescuţi în gospodărie, pentru sacrificare. S-au întâlnit situaţii în care unii dintre crescătorii de porci în sistem gospodăresc aleg să vândă sau să sacrifice animalele, evitând controlul sănătăţii acestora de către medicii veterinari. Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie sau vânzarea de carne sau produse obţinute de la acesta, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave", se precizează într-un comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) remis marţi AGERPRES. 

În aceste condiţii, ANSVSA recomandă populaţiei să cumpere carne de porc şi produsele obţinute din aceasta numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar veterinar, întrucât în cazul în care porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată există risc pentru îmbolnăvirea altor oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii. 

De asemenea, specialiştii recomandă solicitarea vizitei medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare şi pentru a afla ce analize trebuie făcute în vederea garantării propriei sănătăţi, dar şi asomarea porcului înaintea sacrificării pentru a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor. 

"În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscaţi vânzarea, sacrificarea şi consumul cărnii, pentru că veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului. Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi. Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie, iar comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi de până la 40.000 lei", avertizează medicii veterinari. 

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate