Editura Evenimentul si Capital

RECHIZITORIU DNA: Milionarul Horia Simu a privit ca pe o afacere obţinerea despăgubirilor de la ANRP

Horia Simu
Autor: | | 0 Comentarii | 1135 Vizualizari

Horia Simu a privit ca pe o afacere obţinerea despăgubirilor de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), potrivit rechizitoriului prin care a fost trimis în judecată de DNA, alături de foştii deputaţi Marko Attila şi Cătălin Theodor Nicolescu şi alte cinci persoane.

"Inculpatul Simu Horia a declarat că a privit acordarea despăgubirilor de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor ca pe o afacere, iar nu ca pe o reparaţie acordată foştilor proprietari. În acest context a achiziţionat, cu plata în mai multe tranşe, la un preţ derizoriu faţă de adevărata valoare, drepturile litigioase deţinute de către Cojocaru Mihaela", se arată în rechizitoriu.

Procurorii mai susţin că, deşi inculpatul a declarat că la momentul achiziţionării drepturilor litigioase era mult mai interesat de restituirea în natură a terenului, acest fapt este contrazis de menţiunile efectuate în raportul de expertiză extrajudiciară, în care se evidenţia faptul că terenul nu poate fi retrocedat în natură şi se recomanda acordarea despăgubirilor în echivalent. În condiţiile în care a avut cunoştinţă de respectivul raport, Horia Simu ştia încă de la început că nu poate primi decât despăgubiri de la ANRP, ceea ce a şi urmărit, indică DNA, potrivit Agerpres.

"Totodată, inculpatul nu neagă faptul că s-a folosit de o 'portiţă' a sistemului acordării măsurilor reparatorii, cu privire la tratarea cu prioritate a cazurilor celor care suferă de boli grave, incurabile, depunând o adeverinţă care atesta doar o afecţiune temporară, care nu îl califica pe acesta să obţină o tratare specială a dosarului său. De asemenea, premeditarea soluţionării dosarului său cu celeritate prin intermediul acestui mecanism rezultă şi din depunerea unei alte adeverinţe medicale, la un interval de câteva luni, care confirma diagnosticul stabilit iniţial", se mai arată în rechizitoriu.

Acuzațiile DNA

Omul de afaceri Horia Simu şi foştii deputaţi Marko Attila şi Cătălin Theodor Nicolescu au fost trimişi în judecată de DNA, alături de alte cinci persoane, într-un nou dosar ANRP, în care prejudiciul reţinut este de aproximativ 70 de milioane de euro.

Horia Simu, cercetat în stare de arest preventiv, este acuzat de spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, iar foştii parlamentari Theodor Nicolescu, aflat în arest la domiciliu în altă cauză, fost vicepreşedinte ANRP, iar la data faptei secretar de stat la Ministerul Justiţiei, şi Marko Atilla, cercetat în lipsă întrucât s-a sustras urmăririi penale, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

În dosar au mai fost trimişi în judecată Ingrid Zaarour, fost preşedinte ANRP, Remus Iuoraş, fost vicepreşedinte ANRP, Constantin Zaharia, Ionela Mihaela Nicolescu (fostă Bărbulescu), ambii foşti membri ai comisiei, toţi pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, şi Alexandru Florin Hanu, arestat la domiciliu în altă cauză, la data faptei expert evaluator, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate