Rebelii sirieni au întors armele împotriva islamiștilor, circa 700 de morți în doar nouă zile

Rebelii sirieni au întors armele împotriva islamiștilor, circa 700 de morți în doar nouă zile

Violentele confruntări înregistrate în ultimele nouă zile în nordul Siriei, între opozanţii jihadişti şi rebeli, în marea lor majoritate musulmani, s-au soldat cu aproape 700 de morţi şi cu dispariţia câtorva sute de persoane, a anunţat Observatorul sirian pentru drepturile omului, organizaţie neguvernamentală cu sediul în Marea Britanie.

AFP, care transmite ştirea, menţionează că ONG-ul foloseşte date obţinute de la militanţi şi din surse medicale de la faţa locului.

“Între 3 şi 11 ianuarie, luptele s-au soldat cu 697 de decese înregistrate şi cu sute de prizonieri, luaţi de ambele tabere, a căror soartă nu este cunoscută", a susţinut Observatorul sirian pentru drepturile omului.

Mai multe formaţiuni rebele siriene şi-au unit forţele împotriva islamiştilor cei mai radicali pentru a prelua controlul asupra teritoriilor cucerite de aceştia, dar şi pentru a recâştiga capitalul de încredere în ochii statelor occidentale care nu mai vor să le ajute.

Ne puteți urmări și pe Google News

Opoziţia armată siriană este împărţită în două mari tabere, una moderată, reprezentată în special de Armata Siriană Liberă (ASL), şi una radicală, din care fac parte formaţiuni islamiste, unele având legături cu Al-Qaida, cele mai cunoscute fiind Jabhat al-Nusra şi Statul islamic din Irak şi Levant (EIIL).

Acestea din urmă au luptat iniţial alături de rebeli, dar în ultima vreme se confruntă tot mai frecvent şi cu aceştia, împotriva cărora a obţinut la sfârşitul anului 2013 victorii semnificative.