REACȚIA lui Toader la proiectul pe LEGILE Justiției: „N-am avut timp fizic să citesc toate modificările parlamentarilor

REACȚIA lui Toader la proiectul pe LEGILE Justiției: „N-am avut timp fizic să citesc toate modificările parlamentarilor

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a făcut primele declarații pe marginea proiectului care vizează Legile Justiției, asumat și modificat marți de către parlamentarii PSD. El a spus că nu a avut încă timp să citească toate schimbările efectuate de deputații social-democrați, dar că e bine „să nu judecăm propunerile, formele intermediare” ale inițiativei legislative. Ministrul nu a dorit să comenteze varianta actuală a proiectului în care președintele Klaus Iohannis este din nou introdus în procesul numirii procurorilor șefi.

Principalele declarații ale lui Tudorel Toader:

Este un proiect al dvs. care a fost amendat de PSD? - Inițiativa legislativă nu  aparține ministrului Justiției. La minister s-a redactat proiectul de lege pentru modificarea legilor Justiției. Avea două căi posibile, una la Guvern să-l aprobe și cea de-a doua, ca parlamentarii sa preia proiectului ministerului Justiției, să și-l asume ca pe o inițiatvă a lor, a dânșilor și apoi să înceapă procesul de legiferare. Suntem în această a doua ipoteză, în care un grup de parlamentari au preluat proiectul. Evident au deplina libertate să mențină propunerile sau să vină cu altele ale dânșilor.

Faptul că avem cele 12 recomandări ale MCV, prima zice o rcomandare. Am făcut la minister draftul de solicitare a avizului Comisiei de la Veneția. De la Guvern nu putea pleca fără avizul Comisiei, care ar fi venit cel mai devreme în decembrie, chiar și în luna martie. În acest context, s-a decis ca proiectul să fie preluat și asumat de un grup de parlamentari, cu modificările pe care dânșii le fac. Proiectul poate intra în procedură de analiză și dezbatere, iar când se primește avizul Comisiei de la Veneția, se reia discuția pe această problemă clarificată de Comisie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Despre introducerea președintelui României în procedura de numire a procurorilor șefi: - Așa cum era scris în proiectul acela, ca orice proiect, nu produce deocamdată efecte juridice, și v-am spus că e o propunere și că forma finală va fi cea care vine după avizul Comisiei de la Veneția.

Despre scoaterea președintelui României din procedura de revocare a procurorilor șefi: – Îndemnul meu este următorul. Să nu judecăm propunerile, formele intermediare, pentru că constituie bază de discuție. Pe parcursul procesului de legiferare vor surveni multe schimbări.

Cum vede modificările făcute de parlamentarii PSD: - Am spus că voi veni la toate dezbaterile din Comisii și din Parlament pe marginea proiectului și atunci veți vedea susținerile mele, ca ministru al Justiției. N-am avut timp fizic să citesc toate modificările făcute de parlamentarii care și-au asumat proiectul de lege. Mă voi uita pe ele și vă voi spune mâine.”, a spus Tudorel Toader. 

Președintele Comisiei speciale a Parlamentului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, fostul ministru Florin Iordache (PSD), a depus, marți, în Parlament, proiectele privind legile justiției, demers pe care nu și l-a mai asumat Guvernul ci a rămas să îl realizeze parlamentarii coaliției de guvernare PSD-ALDE