Editura Evenimentul si Capital

Reacția SRI la DEZVĂLUIRILE din serialul „Noi suntem Statul!”

Autor: | | 0 Comentarii | 10325 Vizualizari

SRI recunoaște, în răspunsul pentru Evenimentul zilei, că a alocat fonduri pentru „activitățile de reprezentare” de la casa de protocol K2.

La 33 de zile după ce Evenimentul zilei a solicitat răspunsuri, conform Legii 544/2011, privind liberul acces la informații de interes public, Serviciul Român de Informații (SRI) ne-a transmis un punct de vedere legat de obiectivele T 14 și K2, acolo unde aveau loc chermezele, descrise în primul episod al seriei de dezvăluiri „Noi suntem statul”. 

Atunci, am dezvăluit că la T14 aveau loc partide de tenis la care participau George Maior, fost director al SRI, și Florian Coldea, fostul său prim-adjunct, alături de Victor Ponta, fost prim-ministru, Gabriel Oprea, fost ministru al Apărării și de Interne, Liviu Dragnea, fost vicepremier, Vasile Dîncu sociolog, Horia Georgescu, directorul Agenției Naționale de Integritate (ANI), Eugen Bejenariu, deputat PSD și Sebastian Ghiță, fost deputat PSD, Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Am întrebat dacă T14 a fost reşedinţa (locuinţa) oficială a lui Florian Coldea, dacă terenurile de tenis au fost realizate în anul 2013 şi au fost construite şi amenajate din fonduri operative ale SRI, dacă există o evidenţă a persoanelor care frecventau locaţia, dacă ne pot confirma prezența celor enumerați în articol și dacă obiectivul a fost realizat de Aedificia Carpați.

Despre K2 am întrebat dacă Florian Coldea își petrecea, acolo, zilele de naștere sau onomastice și dacă chefurile erau plătite din bani proprii sau de la bugetul SRI. Oficialii serviciului secret ne-au confirmat că  ambele locaţii îi aparțin și au regim de obiective cu caracter militar. Despre T14, SRI a răspuns doar că are „spaţii necesare instruirii, spaţii de cazare şi spaţii de pregătire fizică - terenuri sportive exterioare” și „contractarea lucrărilor de execuţie s-a realizat în anul 2015 (...) de către firma care a depus oferta cu preţul cel mai scăzut, respectiv firma Aedificia Carpaţi S.A”.

Cu privire la obiectivul K2, SRI menționează că în această locaţie s-au desfăşurat „multiple activităţi de reprezentare la nivel instituţional şi s-au asigurat condiţii suport pentru derularea acestora”. Oficilaii SRI nu spun nimic despre „participanții şi conţinutul întâlnirilor” susținând că nu sunt „informaţii de interes public”.  În schimb, SRI recunoaște că a alocat „fonduri bănești” pentru aceste activități, dar că „au fost utilizate potrivit necesităţilor instituţionale, cu respectarea destinaţiei legal stabilite a acestora”. De asemenea, SRI confirmă, pentru EVZ, că Florian Coldea colaborează cu Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul”, „în diferite programe de pregătire/instruire”.

Iată răspunsul SRI:

„În demersurile de comunicare publică instituţională, Serviciul Român de Informații aplică prevederile legale privind accesul la informaţiile de interes public, cuprinse în Legea nr. 544/2001.

În acest sens, SRI oferă puncte de vedere cu privire la rolul şi locul sau în arhitectura de securitate a României, dar şi referitor la elemente generale ce ţin de politica de securitate naţională.

În legătură cu solicitarea dumneavoastră, facem următoarele precizări:

Ambele sedii la care faceţi referire au regim de obiective cu caracter militar. Acestea se află în proprietatea publică a statului român și în administrarea Serviciului Român de Informații.

La preluarea în administrarea instituţiei noastre, imobilul denumit T14 a dispus de facilităţi specifice unui obiectiv cu caracter militar, care au inclus spaţii destinate activităților profesionale, spaţii necesare instruirii, spaţii de cazare şi spaţii de pregătire fizică - terenuri sportive exterioare.

Cu privire la obiectivul K2, menţionăm că în această locaţie s-au desfăşurat multiple activităţi de reprezentare la nivel instituţional şi s-au asigurat condiţii suport pentru derularea acestora, participanții şi conţinutul întâlnirilor nefiind informaţii de interes public. Fondurile băneşti alocate SRI au fost utilizate potrivit necesităţilor instituţionale, cu respectarea destinaţiei legal stabilite a acestora.

Promovarea şi implementarea obiectivului de investiţii s-a realizat cu respectarea legislaţiei în materie, respectiv Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, H.G. nr. 28/2008 și a celorlalte acte normative în domeniul investițiilor.

Pentru obiectivul T14, contractarea lucrărilor de execuţie s-a realizat în anul 2015, contractul fiind încheiat în baza prevederilor O.U.G. nr. 34/2006, cu modificările şi completările ulterioare, atribuirea efectuându-se către firma care a depus oferta cu preţul cel mai scăzut, respectiv firma Aedificia Carpaţi S.A.

Domnul general locotenent Florian Coldea este cadru militar în rezervă al Serviciului Român de Informații. În prezent, acesta colaborează, în temeiul prevederilor legale, cu Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul”, în diferite programe de pregătire/instruire”.

În ziarul de mâine și, pe site, de la ora 8:00, puteți citi episodul XI din serialul „Noi suntem Statul!”.

Celelalte episoade, AICI.
Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
23:16 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI 22:39 Cine este Mihai Tudose, premierul PSD: Profesor la SRI, acuzat de plagiat, mic maestru în șah - biografie 22:37 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:24 EXCLUSIV EVZ - Tudose către liderii PSD: „Nu vreau să fiu vedetă TV” 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 22:07 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 22:00 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 21:41 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 21:20 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 20:38 Prima reacție a PSD-ului, după ce Iohannis l-a acceptat pe Tudose ca premier 20:03 EXCLUSIV EVZ - Directorul de cabinet al lui Mihai Tudose a lucrat 13 ani pe „analiză-sinteză” în sistemul de siguranță națională, iar soția lui lucrează la UM 0472 și predă la SRI / DOCUMENTE 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 19:13 Iohannis este ACUZAT DE O MARE TRĂDARE. Atacul vine de la un PERSONAJ CELEBRU, aflat în spatele gratiilor 18:22 MIHAI TUDOSE era prieten apropiat cu „Anaconda”, generalul SRI Elena Istode. TUDOSE a fost ACUZAT de PONTA că este OFIȚER ACOPERIT! 18:05 Udrea ÎL CRITICĂ DUR Dragnea: „Praf și pulbere. A aruncat PSD ÎN HAOS” 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 17:07 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT 10:03 CULISELE CEx PSD. Drumul NOMINALIZĂRII lui Mihai Tudose spre Palatul Cotroceni

Articole salvate