Editura Evenimentul si Capital

Răzbunarea jihadistă: după războiul sectar, Rusia luată la țintă de Daesh | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 14 Comentarii | 2084 Vizualizari

Liniștea din Rusia a sărit în aer după atacul terorist din Sankt Petersburg, de la rama de metrou; la nici câteva zeci de minute, un al doilea atac a fost prevenit într-o altă garnitură; la nici o zi, o altă bombă a fost găsită într-un bloc de locuințe în timp ce o explozie nocturnă s-a auzit la ceas de noapte în Rostov pe Don, luând degetele unui curios ce se uita prin zonă.

 Suita de atacuri pare să dubleze atacurile anterioare revendicate de Daesh în Nordul Caucazului, acolo unde 6 militari au murit numai în ultimul atac jihadist asupra unui post din Cecenia.

Abundența de atacuri, inclusiv în zone foarte vizibile ale Rusiei printre care orașul lui Vladimir Putin, Sankt Petersburgul, acolo unde se afla președintele rus, nu vine decât să sublinieze o realitate de fapt: Rusia este, cel mai probabil, într-o perioadă de acumulări de ură și capabilități jihadiste revendicate de Daesh, care amenință să ducă la distrugerea definitivă a liniștii cetățenilor nu numai în Nordul Caucazului sau statele Asiei Centrale, acolo unde trăiesc preponderent populațiile de religie musulmană, ci iată, chiar la distanțe mari, în zonele de interes pentru teroriști din cauza impactului obținut, cum e cazul Sankt Petersburgului.

Să ne înțelegem: Rusia este ținta constantă a atacurilor de natură teroristă. Se întâmplă periodic în special în Nordul Caucazului, acolo unde insurgența cecenă utilizează nu rareori instrumentarul terorist împotriva forțelor de ordine locale sau federale. De asemenea, grupările din Asia Centrală ar fi din ce în ce mai active, iar țintele oscilează între alonja către provincia Xian, locuită de uigurii musulmani, în China, și regiunile din zona europeană a Rusiei.

Trebuie spus că acțiunile jihadiste provin din trei surse distincte: jihadiști veniți din afara Rusiei, în foarte mică mă sură și complet episodic, în sensul în care există jihadiști ce au traversat Nordul Caucazului, dar nici unul identificat direct în legătură cu vreo operațiune teroristă, deși fac recrutări și radicalizări, respectiv convertiri; Jihadiștii de pe teritoriul rus sau al fostei Uniuni Sovietice, așa-numiții home grown terrorists, cu precădere cei caucazieni și din Asia Centrală, cum e cazul acum cu atacatorul suicidar implicat în actuala operațiune. În fine, se pregătește și cea de a treia categorie, cea mai sângeroasă, resortisanții locali din Rusia care participă la războaiele teroriste, purtate de Daesh sau Al Qaeda, și care revin acasă, cu tot arsenalul ideologic al radicalizării jihadiste, cu cel al științei din război și a legitimității participării în teatrele de operațiuni militare jihadiste, dar și al cunoașterii modului de construire a unui dispozitiv improvizat exploziv și a tacticilor de luptă și disimulare, de comunicare specială la nivelul structurilor jihadiste.

Potrivit datelor FSB, anunțate de director Aleksandr Bortnikov, vorbim despre 1700 luptători străini numai în Daesh, și numai despre cei din Federația Rusă însăși. Dacă ne uităm mai departe, și Turcia poate depune mărturie, există un număr enorm de luptători străini din statele Asiei Centrale între care atentatorii de la Aeroportul Attaturk din Istanbul, de la discoteca de pe Bosfor, și cei provenind din fostele serviciile secrete ale statelor Asiei Centrale fugiți în Siria și Irak, în slujba Daesh și care au organizat culegerea de informații, operațiunile speciale și antrenamentele jihadiștilor, cel mai cunoscut fiind Gulmurod Halimov, fostul șef al serviciilor secrete tadjice.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate