Războiul pentru Cotroceni. De ce e scos Rus din joben?

Războiul pentru Cotroceni. De ce e scos Rus din joben?

Numirea lui Ioan Rus ca ministru al Transporturilor (Marilor Proiecte) poate fi citită în cheia recompensei și a protecției, adunând elementele/știrile/informațiile într-un tablou. În condițiile în care DNA nu se mai împiedică în culoarea politică sau rangul celor asupra cărora există indicii/probe ce îi leagă de afaceri necurate, se pare că nimeni din zona politică nu mai e în siguranță. După ce a dat bir cu fugiții în vara lui 2012 pentru că a realizat gravitatea și posibilele repercusiuni judiciare ale ”Afacerii Referendumului”, Rus e prezentat drept un câștig de imagine pentru PSD.

Dincolo însă de cultivarea imaginii a unui personaj ferm și care face treabă ardelenește, numirea acestuia e însă o recompensă, o protecție, pe care o va primi și care i-ar aranja și treburile personale la fix. Prezența sa, prin legăturile  pe care le are, este importantă la centru. Isteria provocată de arestarea fratelui președintelui și legăturile lui Mircea Băsescu cu clanul Bercea Mondialul alimentează, de zile întregi, scenarii, dezvăluiri, în care se amestecă serviciile, DGIPI, cu interlopi și cu politicieni. În toate acestea, apare și numele lui Pavel Abraham. Avocat al familiei Bercea, Abraham pare a fi și maestrul de ceremonii, cel care ”dozează” tensiunea în spectacolul politic al ultimelor zile, în fapt războiul pentru Cotroceni. Pentru ca spectacolul lui Abraham să fie comestibil, a fost adus și bufonul DD.

În toată această broderie complicată a ultimelor zile, toate detaliile descoperite, toate legăturile demonstrate sau intuite/bănuite ne arată că nimic nu este lăsat la întâmplare și că un fir roșu pare a-i lega pe unii de alții. Aflăm din declarațiile lui George Maior că informațiile și monitorizarea clanului Bercea Mondial cu toate legăturile sale este veche încă din anul 2001. Aflăm că informările trimise președintelui Traian Băsescu se opresc acolo unde încep cercetările penale demarate de DNA și alte organisme judiciare și că președintele nu a fost informat de SRI cu privire la legăturile clanului cu fratele său. Mass-media a repus pe tapet episodul cu procurorul Iacobescu cel care a făcut în 2011 primele dezvăluiri legate de legăturile lui Mircea Băsescu cu Sandu Anghel, probabil pentru a scăpa de dosar. Lămuririle suplimentare și oficiale cu privire la Iacobescu întârzie să apară. Știm doar că acesta s-a pensionat și dosarul a ajuns în mâinile Elisabetei Ponea, cea pentru care Duicu și soțul ei negociau numirea în postul de procuror șef în chiar biroul premierului. Fapt confirmat în referatele procurorilor DNA.

Care ar fi legătura dintre Ioan Rus și Pavel Abraham? Avocatul clanului a fost șef al Poliției Cluj, mâna dreaptă a lui Ion Rus, legăturile acestora fiind sudate în timp. Dacă legăturile lui Abraham cu DGIPI în afacerea ”Mircea Băsescu – Sandu Anghel” vor fi demonstrate, nici Rus nu ar fi străin de aceasta, cel puțin știe despre asta, fapt care îl face util la București în acest moment. Rus nu este un marginal al sistemului. Ne amintim felul ”exemplar” în care Rus s-a comportat după ce a dat bir cu fugiții în vara lui 2021, episod după care totuși nu a dezertat. A păstrat tăcerea ca un bun soldat și a așteptat în tranșee. Calm, ardelenește. Recompensa nu putea întârzia. Sistemul nu uită și răsplătește. Așa că trebuie adus cât mai aproape de centru, aproape de tortul puterii, trebuie protejat. Dacă Rus va fi adus la Ministerul Transporturilor putem vorbi chiar de un conflict de interese pentru că acesta, potrivit unor surse, este în spatele firmelor lui Ioan Bene, finul său, și care este arestat pentru fraude de plăți făcute în legătură cu MT. Presa însă păstrează tăcerea în privința legăturilor acestuia cu Rus. De altfel, Bene este unul dintre cei trei arestați în afacerea Uioreanu, zis Ucu. Surse din anturajul acestora spun că Uioreanu era un oaspete frecvent în cabana domnului Rus din Munții Apuseni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comentatorii deja s-au grăbit să spună că Rus nu ar avea nicio legătură cu Transporturile, însă prietenii lui politici, precum și premierul care a și declarat că îl va numi, cu toții știu că acesta e ”în domeniu”. Este deținător al unor participații majoritare în RMB Inter Auto, reprezentanța Mercedes Benz, firmă care, spun surse, are de fapt interese majore în licitațiile de autospeciale, ambulanțe etc., precum are și alte afaceri derulate  în domeniu. Potrivit unor surse, firele duc la Raed Arafat, imaculatul funcționar de stat. Se vorbește chiar de legăturile de afaceri ale lui Rus care duc și în zona ”autostrăzilor”, și anume se pare că acesta este furnizorul nr.1 de sorturi și piatră concasată (spartă, fundația pentru autostrăzi). Milioane de metri cubi de piatră livrată într-un an și toate sunt decontate de cine altcineva decât de Ministerul Transporturilor. Multe din licitațiile de autostrăzi sau drumuri județene care străbat Transilvania au fost câștigate de firmele în acesta este implicat sau are interese, și nu doar sub șefia lui Uioreanu, dar și sub cea a lui Alin Tișe (PDL). Liniștea politică de la Cluj e rezultatul unei bune funcționării ale înțelegerilor transpartinice în orașul în care domnii Rus, Dâncu,Uioreanu, Tișe, discret chiar și Boc, participă prietenește la festivități, chermeze și întâlniri și toate în numele asigurării bunăstării cetățeanului clujean. Presa în Cluj tace.

E amuzant, dar și trist, să vezi cum este rostogolită chiar și de jurnaliști, nu doar de politicieni, discursul măgulitor despre personalități ”marcante” ca Rus sau Dâncu care ar fi ireproșabili, dacă nu chiar imaculați în tot parcursul lor politic.

Numirea lui Rus, anunțată de premier, este deja prezentată drept un câștig de credibilitate pentru guvernul care se remarcă prin vorbe-n vânt. Dublul limbaj al politicienilor se regăsește și în media. Spoiala aceasta cu marile realizări ale politicienilor de nivel 1 e perpetuată de ani de zile. E un fel de convenție tacită a politicienilor, dar și a jurnaliștilor, de a ascunde sub preș afacerile și aranjamentele politice și de a le scoate pe tarabă doar în momente care convin strategiilor menite de a-i pune la zid pe adversarii politici, în funcție de interesele pe piața politică sau media. Așa precum vedem și zilele acestea. Afacerea Mircea Băsescu a fost ținută la sertar pentru momentul optim de a fi folosită. Iar momentul reclamă concentrarea tuturor hienelor politice care ies la mirosul sângelui.

Asistăm de fapt la concentrarea tuturor forțelor pe frontul pesedist, al Puterii, acolo unde este ciolanul, dar și cei de pe frontul Opoziției au simțit mirosul sângelui și se grupează în haite. În acest context nu e întâmplător și nici secundar ceea ce se întâmplă pe frontul Opoziției. Blatul PNL cu Puterea, în Camera Deputaților unde s-a votat legea care scoate din incompatibilitate pe primarii și șefii consiliilor județene și care sunt membrii ai adunărilor generale ale companiilor locale. Declarațiile diferite prin care unii cer demisia președintelui - PNL, iar alții spun că nu e cazul - PDL, izolarea PMP, dispariția FC din care a rămas o singură persoană, MRU. Apropiatul congres al liberalilor și fuziunea anunțată a PNL cu PDL  se presupune că  vor avea loc în acest context turbulent. Incapacitatea de a avea un plan comun, fărâmițarea accentuată și atacurile în zona Opoziției, muțenia unor lideri ai dreptei, alimentează scenariul potrivit căruia PNL și PDL lucrează în folosul PSD.  Pentru actorii mai mici de pe dreapta singurul lucru pe care îl mai pot face, și de altfel e și singura lor strategie, e negocierea în nume personal pentru că alternativa e dispariția politică.

Tabloul dezolant al scenei politice a ultimelor zile se datorează ipocriziei condamnabile a presei și a politicienilor care au accentuat degradarea spațiului public, politic, social, economic. Degradarea a accentuat vulnerabilizarea instituțiilor. Într-un astfel de context, dublul limbaj/dubla măsură e doar perdeaua după care e ascunsă murdăria politicienilor, a presei, a societății, a instituțiilor care nu își fac treabă (spre exemplu în afacerea Bercea Mondialul firmele acestuia nu a plătit impozit niciodată), a tuturor care se fac că nu văd. A lui ”lasă, că și ceilalți fac la fel!”. Perpetuarea acestei duble măsuri a dus la cancerul care s-a întins asupra întregii clase politice, a societății în general, iar atmosfera e de sufocare în spațiul public. Această acomodare cu cancerul, pe toate palierele, a devenit amprenta societății în care trăim. Afacerea Mircea Băsescu – Bercea Mondialu a deschis cutia Pandorei. În total contrast cu vremea de afară, vara politică va pârjoli toate câmpurile și va lăsa în urmă scrum.

Daniela Raţiu este scriitor şi jurnalist.