Războiul MINI-JUPELOR face ravagii în Parlamentul din Israel

Războiul MINI-JUPELOR face ravagii în Parlamentul din Israel

Parlamentul Israelului a fost miercuri teatrul unei bătălii vestimentare, atunci când pentru șase femei a fost interzis accesul în instituția unde lucrează, din cauză că purtau fuste sau rochii prea scurte.

Cele șase, care erau angajate în funcții de consilier parlamentar sau funcționar, s-au strâns cu alte 50 de femei în holul de la intrarea în Knesset, în semn de protest față de înăsprirea regulamentului vestimentar, impusă de administrația instituției.

Naama Shahar, purtătoarea de cuvânt a deputatei de opoziție Merav Michaeli, a declarat:

„Cele care au reușit să treacă de controlul gardienilor au ieșit însoțite de câteva parlamentare, pentru a ne exprima solidaritatea cu femeile cărora li s-a interzis intrarea.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Shahar a adăugat:

„Este foarte straniu: purtăm haine pe care le-am mai purtat de zeci de ori. Unele dintre noi lucrează la Knesset de trei sau patru ani și n-am avut niciodată asemenea probleme.”

În semn de solidaritate, Manuel Trajtenberg, liderul partidului Union Sionist MK, și-a scos vesta și a pozat și el alături de protestante.

Direcțiunea Parlamentului a denunțat printr-un comunicat acest protest:

„Este vorba de o prvocare organizată. Gardienii și gardienele Parlamentului își fac treaba pentru a fi respectat un cod vestimentar care este în vigoare de ani de zile.

Potrivit presei israeliene, acest cod vestimentar interzice portul tricourilor, al șorturilor, al rochiilor sau fustelor mini și al sandalelor.

Deputata Michaeli crede că se încearcă impunerea unor norme fundamentaliste, cea a femeilor evreice ultrareligioase, care își acoperă picioarele, brațele și capul.

O altă consilieră, Moria Silfon, a declarat că „Knessetul este o instituție laică, nu religioasă”, iar codul vestimentar este „discriminatoriu și rușinos” pentru femei.

Nu este prima dată când codul vestimentar produce scandal în Knesset. În 2007, a fost interzis portul blugilor, însă, doi ani mai târziu, președintele Parlamentului, Reuven Rivlin, devenit ulterior președintele Israelului, a anulat această măsură.