Războiul informațional împotriva Ucrainei, dus la Chișinău de radicalii pro-ruși sub emblema ecologiei | PULSUL PLANETEI

Războiul informațional împotriva Ucrainei, dus la Chișinău de radicalii pro-ruși sub emblema ecologiei | PULSUL PLANETEI

Instrumentarul variat al Federației Ruse a determinat la Chișinău un război informațional la adresa Ucrainei pornind de la agenda benignă a apărării mediului și a ecologiei. Pe motivul unui protest împotriva unei hidrocentrale ce urmează să se construiască pe Nistru, în amonte de Republica Moldova, organizațiile radicale pro-ruse au îmbrăcat haina atacurilor susținute împotriva Ucrainei direct, în Centrul Chișinăului, în fața Ambasadei Ucrainei la Chișinău.

 Abordarea e extrem de interesantă și dintr-un alt punct de vedere: Federația Rusă, prin diferite companii de stat, s-a dovedit principalul finanțator al lobby-ului european anti- gaze de șist și e cunoscută pentru finanțarea, în forma anterioară, în perioada sovietică, a mișcărilor ecologiste și pacifiste europene care protestau în fața bazelor și siturilor armelor nucleare de pe teritoriul vest-european. De această dată, nici măcar nu mai e vorba despre organizații ecologiste direct, ci despre aceeași activiști pro-ruși radicali, ultraconservatori, neobolșevici și de alte culori politice.

Astfel, organizația Antifa, a luptătorilor „antifasciști” – organizație implicată în deținere ilegală de arme și tulburare a liniștii publice – a fost prezentă la manifestațiile anti-ucrainene pentru „eliberarea oamenilor din Donbas”, în 2014, acum find în prim planul adunării pentru proteste împotriva hidrocentralei de pe Nistru. Liderii Pavel Grigorciuk și Alexandr Roșcă apar în pozele puse în paralel din cele două rânduri de proteste de către portalul deschide.md.

În același timp, Viktor Druță, de la așa numita Mișcare de Eliberare Națională creatoare a manifestațiilor anti-Maidan, cu referire tot la Maidanul ucrainean ce protesta împotriva nesemnării Acordului de asociere al Ucrainei la UE, care arborează ca symbol panglica Sfântul Gheorghe negru cu portocaliu al ultranaționaliștilor ruși, apare în 2016 în manifestațiile anti-ucrainene, dar și acum, în cele din fața reprezentanței Comisiei UE la Chișinău, protestând pentru ecologism și salvarea mediului. În lista participanților se mai află și alte organizații ale „Blocului Roșu” precum Partidul „Casa Noastră – Moldova”, care ține de Grupul lui Grigori Petrenco, arestat și care a ispășit în închisoare și la domiciliu pentru manifstații violente de stradă. Formal, manifestația a fost organizată de Natalia Viţinskaia, sub numele de „Să salvăm râul Nistru”, cu largul sprijin mediatic și de prezență al Asociaţiei Jurnaliştilor de Limba Rusă. Ca ză vedem cine se preocupă de mediul din Republica Moldova.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deschide.md, site pentru care scriu editoriale la Chișinău, a publicat planul de acțiune al războiului informațional rus, semnat de Constantin Zatulin, care presupunea acțiuni de tipul manifestări anti-ucrainene care să vizeze relațiile polono-ucrainene – tocmai a fost atacat consulatul polonez din Lutsk, în Vestul Ucrainei, cu o grenadă de mână - și cele de la Chișinău și București, care să rupă relațiile și susținerea pe care ar aveao Ucraina din partea statelor din flancul Estic al NATO și să creeze reacții ale locuitorilor polonezi, baltici și români pentru a sancționa știrile despre „excesele” ucrainene pe linie de minorități sau ecologice create. Mai mult, apropo de ecologismul în Republica Moldova, Clubul Izborsk – o oficină de război informațional a Rusiei deschisă la Chișinău sub forma unui think tank în care se produc prin skype ideologii de la Moscova alături de angajații de la Chișinău, pe platformă eurasianistă, a fost HYPERLINK „http://ecology.md/ md/page/yn-moldova-a-fost-deschis- clubul-izborsk” mediatizat de către portalul ecology.md.

Aceste date dezvăluite la Chișinău sunt extrem de interesante în privința fostelor acțiuni ecologiste desfășurate în România. Astfel, exploatarea gazului de șist de către Chevron a fost sistată la presiunea comunităților locale dar și a asociațiilor ecologiste și a unor fracțiuni din biserica ortodoxă din Moldova, dar și a foștilor membri și ideologi ai „minorității moldovenești” din România, dezvoltată pe baza fostului Partid al Moldovenilor creat de fostul primar al Iașului, Constantin Simirad. Revenirea la evenimentele de atunci poate să aducă noi indicii în legătură cu cei care au blocat formula de independență energetică a României la acel moment.