Editura Evenimentul si Capital

Războiul informaţional al Moscovei cu lumea: Virusul Zika este o armă biologică a SUA împotriva Rusiei | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 23 Comentarii | 2310 Vizualizari

Celebrul şef al inspecţiei sanitar veterinare a Federaţiei Ruse, Ghenadi Onishchenko, unul dintre cele mai hulite personaje în Republica Moldova după ce a furnizat în mod repetat „probe politice” pentru suspendarea exporturilor către Rusia a vinurilor, legumelor şi altor produse industriale, a devenit autorul celui mai recent atac din războiul informaţional al Rusiei cu întreaga lume.

Onishchenko a declarat, nici mai mult nici mai puţin, decât că mult temutul virus Zika, cel care face ravagii în America de Sud, transmis de ţânţari şi responsabil de microcefalie la nou născuţi din mame infectate, ar fi, de fapt, o armă biologică creată de SUA pentru a ataca Rusia.

Comentariile au fost făcute de Ghenadi Onishchenko la postul BBC în limba rusă, el susţinând că oameni de ştiinţă ruşi, neprecizaţi, ar fi identificat apariţia bolii încă din 2012 la ţânţari din Abhazia – regiune separatistă georgiană aflată sub controlul Federaţiei Ruse, militarizată şi integrată în sistemul de securitate rus. „Acest lucru ne-a îngrijorat, pentru că la 100 km de locul unde trăieşte ţânţarul se află un laborator microbiologic al armatei SUA”. Onishchenko, în prezent consilier al premierului Medvedev, a făcut referire la o facilitate din Georgia unde Agenţia Americană de Apărare împotriva Ameninţărilor a construit, în 2011, un laborator de control al bolilor epidemiologice, care se află în prezent în cadrul Centrului Naţional al Georgiei de control al Bolilor Infecţioase.

Nu trebuie uitat că referirea la „un lanţ de laboratoare biologice americane în fostele state sovietice”, care ar fi utilizat pentru producerea armei biologice împotriva Rusiei, a apărut în ultima strategie de securitate a Rusiei, o referire care a fost trimisă în derizoriu şi a ajuns o parte importantă a decredibilizării documentului aprobat de Consiliul de Securitate al Rusiei, ce numește SUA, NATO şi UE drept duşmani şi ameninţări la adresa securităţii Federaţiei Ruse.

Virusul Zika s-a răspândit exponenţial în America de Sud dar nu s-au înregistrat cazuri formale în restul lumii, cu atât mai puţin din 2012 şi într-un areal în jurul Mării Negre. Singurul caz cunoscut în Federaţia Rusă e cel al unei femei infectate în Republica Dominicană, dar care nu a infectat nici pe ceilalţi pasageri în cursa aeriană cu care a venit, nici rudele sale sau alţi cetăţeni ruşi. Cât despre afirmaţiile lui Onishchenko, ele vin să relanseze o teorie mai veche a propagandei ruse, care spunea odată şi despre SIDA că ar fi boală rezultată dintr-un virus, HIV, care e produsul războiului biologic lansat de SUA cu URSS. Revenirea la aceste practici în 2016 vine să sublinieze nivelul atât de jos al relaţiilor bilaterale a Rusiei cu Occidentul şi lipsa totală de încredere reciprocă, fapt ce duce la reactivarea unor asemenea purtători de mesaje pentru războiul informaţional al Rusiei.

Între timp, Marea Britanie a identificat o formulă de a combate virusul Zika prin atacarea genelor responsabile direct la ţânţarul purtător. Londra a format o veritabilă armată compusă din milioane de ţânţari modificaţi genetic, care se împerechează în libertate cu femelele purtătoare de virus Zika şi transmit o genă letală, astfel ţânţarii rezultaţi în urma împerecherii mor înainte de a deveni adulţi şi de a transmite virusul. „Tânţarul bun” a fost creat de o companie britanică, iar până acum a fost testat cu succes într-o localitate din Brazilia.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate