Editura Evenimentul si Capital

Războiul economic, comercial și strategic Turcia-Rusia: costuri cât mai mari adversarului | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 23 Comentarii | 2934 Vizualizari

Rusia și Turcia se află pe un curs de coliziune major care amenință securitatea întregii regiuni a Mării Negre.

 Și dacă evenimentul cel mai vizibil a fost doborârea avionului de vânătoare rus care bombarda turcomanii de la frontiera turcă, luptătorii din opoziția moderată anti-Al Assad, rivalitățile, ciocnirile și conflictul dintre cele două state datează de mai multă vreme.

Principala problemă a intervenit pe linie comercial-economică, ținând de prețul la gaze și nerespectarea de către Rusia a prețului și acordului anterior convenit. Încă de pe atunci Turcia lui Erdogan și-a anunțat nemulțumirea și a amenințat cu schimbarea sursei de aprovizionare cu gaz și anularea proiectului de construcție a centralei atomoelectrice cu partenerul rus. Însă, deja nervozitatea fusese instalată după ocuparea Crimeii și tratarea necorespunzătoare a populației tătare băștinașe, pentru care Turcia se pusese chezaș, interzicerea circulației liderilor tradiționali și blocarea instituțiilor media și a celor de învâțământ în limba tătară din peninsulă. Rolul acordat inițial de Moscova Turciei de supervizare a respectării drepturilor tătarilor din Crimeea a fost ignorat și tratat marginal, ca și toate promisiunile făcute de Rusia după 17 martie 2014, cu costuri importante față de comunitatea de tătari, dar și față de cercasieni și alte grupuri etnice din Federația Rusă cu diaspore importante găzduite în Turcia și, firește, cu costuri mari pentru Turcia.

Ocuparea Crimeii nu a părut un pas major care să preocupe Turcia, însă militarizarea ulterioară a peninsulei și a Mării Negre a introdus o presiune majoră asupra tuturor țărilor litorale și, mai ales, asupra Turciei, care controlează și venerează principiile de la Montreux, 1936, privind regimul strâmtorilor. Aici presiunea majoră datează dinainte de războiul din Ucraina, și a fost îndreptat asupra statelor litorale, vizate de tentative de pătrundere în spațiul aerian și naval, de teste repetate ale trupelor ruse asupra apărărilor statelor NATO, apoi presiunea asupra comerțului liber pe linia est-vest din Marea Neagră, în fine instalarea în Crimeea și crearea unui spațiu de interdicție a accesului aerian și control a accesului naval prin capabilități de lovire în strâmtorim fapt ce a enervat puternic Turcia.

Presiunea cea mai mare a intervenit în septembrie, odată cu începerea operațiunilor majore în Estul Mediteranei și zona Latakia, din Siria. Introducerea echipamentului militar antiaerian, aerian și naval de interdicție a accesului pe toată regiunea, presarea Turciei din două părți, nord și sud, susținerea lui Bashar al Assad și crearea unei alianțe alternative șiite de către Rusia a dus la nervozitate crescută în Turcia. Dar, cum erau alegeri generale repetate și probleme cu minoritatea kurdă cu care negocierile de pace nu s-au încheiat, nu au răbufnit reacții publice dure.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate