RĂZBOIUL DIN SIRIA. SUA fac presiuni asupra RUSIEI pentru a renunța la sprijinul acordat lui Assad

RĂZBOIUL DIN SIRIA. SUA fac presiuni asupra RUSIEI pentru a renunța la sprijinul acordat lui Assad

Secretarul de Stat american John Kerry i-a relefonat omologului său rus Serghei Lavrov, în încercarea de a clarifica intenția Moscovei de a interveni militar în Siria, scrie BBC News.

Kerry a avertizat că un sprijinul constant pentru liderul sirian Bashar al-Assad „riscă să exacerbeze și să extindă conflictul”.

SUA acuză Rusia că și-a intensificat prezența militară din Siria. Moscova este aliatul lui Assad, în războiul civil din ultimii patru ani, și susține că ajută Siria pentru a lupta contra militanților Statului Islamic.

Moscova și-a crescut prezența în țară, în timp ce regimul începe să piardă teren în fața grupărilor rebelilor. Convorbirea telefonică dintre Kerry și Lavrov este a treia din ultimele 10 zile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Departamentul de Stat a spus că John Kerry a avertizat că sprijinul pentru președintele Assad „subminează obiectivul comun de luptă contra extremismului, dacă nu ne concentrăm și asupra găsirii unor soluții pentru conflictul din Siria, printr-o tranziție politică reală”.  

Kerry a mai spus că angajamentul SUA de a lupta contra ISIS alături de o coaliție de 60 de țări, al cărei membru credibil Assad nu ar putea fi niciodată, și a subliniat că SUA ar aprecia un rol constructiv al Rusiei în eforturile anti-ISIS.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a descris sprijinul Moscovei pentru președintele Assad ca pe un „pariu pierdut”. Unii comentatori subliniază, însă, că Rusia nu vrea neapărat să-l susțină pe Assad, ci investește în rolul pe care Rusia crede că l-ar putea juca în politica externă. Diplomația rusă lucrează în tandem cu politica militară, explorându-și posibilitățile de a ajunge la un oarecare acord, prin care Assad sp rămână la putere, cel puțin o vreme.  Dar prezența militară a Rusiei în Siria merge dincolo de prezența activă a lui Assad, reflectă îngrijorările Kremlinului legate de militanții islamiști și de problemele din regiune și credința că implicarea Occidentului în Orientul Mijlociu a reprezentat un dezastru.