Editura Evenimentul si Capital

Războiul de generaţia a patra, sau F16-le neputincios (Vine războiul – 9)

Paul Ghițiu
Autor: | | 4 Comentarii | 1662 Vizualizari

Am făcut referire, în episoadele trecute la războiul de generaţia a patra (4WG) fără a intra în amănunte despre „de unde vine şi ce vrea el”. În analizele viitoare, privind Europa în ansamblul ei, dar şi, SUA şi, în general tot spaţiul occidental, el va fi privit ca o realitate dinamică a zilelor noastre. În România, cu excepţia unora dintre militari şi a unor analişti ai domeniului, publicul larg nu este familiarizat cu aceasta componentă a vieţii noastre. Vă propun, deci, puţină teorie militară. Şi acest lucru din trei motive foarte importante:

1. Pentru a înţelege ce se întâmplă în jurul nostru şi de ce afirm că suntem deja în război.

 

2. Pentru a ne face o idee încotro se îndreaptă lumea, sau încotro este îndreaptată lumea. Discuţiile legate despre războiul de generaţia a patra (şi războiul de generaţia a cincea (5GW)) sunt, veţi vedea, discuţii fundamentale despre lumea în care ne aflăm şi despre cea în care intrăm.

3. Pentru a înţelege modul în care se desfăşoară aceste războaie civile.

Cel care a introdus conceptul de 4GW a fost William S. Lind, într-un articol din 1989 intitulat „Faţa schimbătoare a războiului: Generaţia a patra”, după ce, în anii anteriori, dezvoltase pentru Marina SUA, teoria primelor 3 generaţii de războaie.

Conform lui Lind, războiul de prima generaţie a început cu Pacea de la Westfalia din 1648, după care războiul, ce până atunci putea fi dus de diverse entităţi: familii, triburi, religii, oraşe, întreprinderi, şi nu numai prin intermediul armatelor ci, de exemplu, prin corupţie şi asasinare, a devenit monopol de stat. Din ordinea rândurilor şi coloanelor de pe câmpul de luptă s-au născut acele trăsături care îl deosebesc pe militar de civil: uniforma, salutul, gradele, cultura ordinii. Dacă înainte componenţii armatelor de-abia aşteptau să dezerteze, acum a lupta pentru ţara, poporul tău a devenit o onoare.

Războiul de generaţia a doua, născut după 1860 a fost dezvoltat în timpul şi după primul război mondial. Dezvoltarea armelor de foc şi schimbarea concepţiei militarilor a dus la abandonarea războiului ordonat în favoarea unui nou concept concentrat de francezi în formula: Artileria cucereşte, infanteria ocupă. Ordinea a fost păstrată şi chiar întărită. Este, spune Lind, tipul de război care se învaţă şi astăzi în academiile americane şi pe care l-a dus SUA şi în Afganistan şi în Iraq, adică „toarnă oţel” peste ţintă. Schimbarea ar fi că aviaţia a luat locul artileriei.

Războiul de generaţia a treia începe tot din primul război mondial, a fost dezvoltat de germani şi este cunoscut ca războiul de manevră sau Blitzkrig, care s-a impus pe parcursul celui de-al doilea război mondial. Iniţiativa este mai importantă decât respectarea ordinelor; rezultatul contează, el este cerut inferiorilor, care nu primesc şi metoda prin care să îl obţină. Dincolo de parade şi de marşuri, cultura ordinii fusese dărâmată de pe soclu.

Războiul de generaţia a patra marchează pierderea monopolului războiului de către stat. Peste tot în lume, armatele statelor se luptă cu adversari nestatali şi, de cele mai multe ori, pierd. Sau oricum, nu înving, ci intră într-un lung război de uzură. A patra generaţie marchează şi întoarcerea la războaie ale unor culturi, nu numai ale unor state. După cum spunea Lind încă în 2004: Ne aflăm acum faţă în faţă cu cel mai vechi şi mai neclintit adversar, islamul. După circa trei secole de defensivă strategică, care au urmat eşecului celui de-al doilea asediu ototman al Vienei, din 1683, islamul şi-a reluat ofensiva strategică, extinzându-se în afara lui pe toate direcţiile. În războiul de generaţia a treia, invazia prin migraţie poate să fie cel puţin la fel de periculoasă ca şi invazia armatei unul alt stat.

4WG foloseşte tote reţelele posibile – politice, economice, sociale, şi militare pentru a influenţa decidenţii politici ai inamicului, inclusiv prin intermediul populaţiei condiţionată printr-o campanie de comunicare adecvată. Singurul mediu care poate afecta decizia unei persoane este informaţia şi ea este elementul cheie în strategia 4WG. Insurgenţii îşi construiesc planurile în jurul unei campanii strategice de comunicare concepută pentru a modifica viziunea inamicului asupra lumii.

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Invitaţii evz

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate