Războiul de 30 de zile din teritoriu. Coaliția de guvernare s-a spart la alegerile parțiale

Războiul de 30 de zile din teritoriu. Coaliția de guvernare s-a spart la alegerile parțiale

Românii din 49 de comune, orașe și municipii sunt așteptați duminică la urne, să își aleagă noii primari, cele mai fierbinți competiții fiind în Târgu-Jiu și Craiova. Partenerii de guvernare PSD și ALDE și-au aruncat vorbe grele în campanie

După 16 ani în care municipiul Târgu Jiu a fost condus de Florin Cârciumar (PSD), misiunea candidatului social-democrat Aurel Popescu pare o formalitate, mai ales că în cursă au intrat 7 candidați și voturile anti-PSD se vor risipi între aceștia.

Filme cu mafioți

Candidatul ALDE, consilierul local Eduard Lădaru, a purtat o campanie agresivă împotriva PSD. El l-a acuzat pe fostul edil că a lăsat municipiul „cu cai și câini pe străzi și oameni incompetenți în funcții de conducere“. PSD a cerut ALDE să se delimiteze de propriul candidat. „Să dai comandă altui partid ține de filmele cu mafioți!“, a reacționat Lădaru.

Ne puteți urmări și pe Google News

PNL l-a aruncat în cursă pe liderul filialei, Marcel Romanescu, acesta fiind optimist că electoratul ALDE se va îndrepta spre el pentru că partidul lui Tăriceanu ar fi anexa PSD.

Mai candidează în municipiu Radu Miruță (USR), Daniela Grădinaru (PMP) și independenții Viorel Caragea (fost șef al poliției Gorj) și Gheorghe Caraligea (șomer)

Înțepături în Bănie

Într-un alt fief PSD, municipiul Craiova, Mihail Genoiu (primar interimar) o întâlnește pe Anișoara Stănculescu (ALDE). Liderii locali conduși la centru de Călin Popescu Tăriceanu au explicat că merg separat de aliații de la guvernare pentru că vor să întreacă PNL pe plan local în anul 2020. „Putem atinge acest obiectiv doar având «meciuri în picioare», cum se spune în sport”, au explicat ei.

Candidatul ALDE a criticat în campanie administrația PSD-istă condusă, până recent, de Lia Olguța Vasilescu. „Craiovei îi lipsește un primar curajos care să nu mai amâne decizii majore”, a spus Stănculescu, în timp ce partidul s-a prezentat în campanie fiind o „alternativă” la PSD.

Liberalii l-au trimis în competiție pe senatorul Mario Ovidiu Oprea, care a propus reindustrializarea orașului. Mai candidează la șefia municipiului Dumitru Călina (PMP), Adrian Prisnel (USR), Sorin Preda-Nica (PNR) și independenții Lucian Săuleanu și Emil Mladin.

„Tribul PSD să plece!”

Familia Resmeriță, care a condus pentru PSD municipiul Lupeni (Hunedoara) timp de 16 ani prin capul familiei (Cornel), și apoi prin băiatul cel mare (Cristian), are duminică prima șansă să rămână în continuare la putere prin mezinul familiei, Lucian. Situația este cu atât mai previzibilă cu cât candidatul PNL, Cristian Roșu, se află în relații de rudenie cu familia Resmeriță, potrivit presei locale.

Aliații guvernamentali ai PSD-ului nu vor însă să predea armele ușor. Vice președintele național al ALDE, fostul ministru Varujan Vosganian, a venit în Valea Jiului și a criticat dur PSD. „E spre binele lor să nu mai conducă o vreme Lupeniul”, a spus el.

„Candidăm nu ALDE contra PSD, ci candidăm om contra om. Nici PSD-iștii nu-s toți la fel, nici cei de la ALDE nu sunt toți la fel. Dacă în ALDE am avea numai oameni ca Tăriceanu, am fi ca cei 1.000 de oameni ai lui Garibaldi. De aceea dacă noi la Lupeni considerăm că primarul PSD și tribul său, să nu spun clan că sună urât, nu au făcut lucruri bune, asta nu înseamnă că facem atacuri fără precedent la adresa lui Dragnea, sau ai lui Neacșu sau ai lui Grindeanu. Deci e om la om”, a spus Vosganian.

ALDE merge la Lupeni cu Constantin Brândușe, care a vrut să se sinucidă anul trecut cu tablete de Diazepam. Mai candidează în municipiu Emil Târcan (USR), Radu Napău Stoica (PRM) și Cristina Ciucu (independent).

Cal troian plantat de ALDE

În municipiul Moinești (județul Bacău), liderul local PSD a fost dat afară din partid pentru că nu a susținut candidatul propriului partid (Paul Cotîrleț), ci l-a ajutat cu toate forțele pe candidatul ALDE (Valentin Vieru). ALDE are prima șansă aici să câștige alegerile, mai ales că fostul primar este actualul ministru Viorel Ilie. PSD a acuzat în campanie „lipsa de caracter” a ministrului Ilie și l-a acuzat și pe candidatul ALDE de „abuz” pentru că ar pune piedici afișelor PSD din oraș.

Ghidul alegătorului - tot ce trebuie să știi dacă votezi:

Alegerile de duminică, 11 iunie, vor avea loc într-un singur tur de scrutin, adică va fi ales primar candidatul care care va obține cele mai multe voturi.

● Cine are dreptul să voteze: Cetăţenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor.

● Cine nu are dreptul să voteze: Debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție; persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege prin hotărâre judecătorească definitivă.

● Când poți să votezi: Votarea se desfășoară duminică, 11 iunie, între orele 7.00 și 21.00. Poți să votezi și după închiderea urnelor doar dacă la ora 21.00 te afli în incinta secţiei de vot.

● Unde votezi: Numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea ta de domiciliu sau reședință și unde ești înscris în lista electorală.

● Ce acte îți trebuie: Poți să votezi cu cartea de identitate, inclusiv provizorie / buletinul de identitate / paşaportul.

● Altele: Dacă ești bolnav sau invalid, poți să ceri autorităților să vină la tine acasă cu urna specială. Dacă cunoști un orb sau un analfabet, îl poți însoți în cabina de votare să-l ajuți să își exercite votul.