Războiul ascuns: un nou val de 270.000 de refugiați la ofensiva ruso-siriană asupra opoziției. Pulsul planetei

Războiul ascuns: un nou val de 270.000 de refugiați la ofensiva ruso-siriană asupra opoziției. Pulsul planetei

Un război secret, un masacru crud al civililor și un nou val imens de refugiați s-a stârnit în sud-estul Siriei, la frontiera cu Iordania, odată ce armata siriană a lui Bashar al Assad, susținută de forțele iraniene și milițiile șiite și mai ales de aviația rusă și companiile militare private ruse care au început ofensiva în provinciile Deraa și Quneitra, care făceau parte din zona de dezescaladare americano-iordaniană. Aici lucrurile erau calme până de curând, după ce Al Assad a măturat Gouta de Est, bombardând-o și golind-o de populație sunită rebelă, în suburbiile capitalei Damasc. După aceea și-a îndreptat ofensiva spre Sud-Est.

Mai mult de 130 de civili au murit de la începutul ostilităților care au escaladat, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului. Acum asaltul împotriva opoziției și decesele repetate, distrugerea caselor și tulburarea profundă a zonei de dezescaladare convenite s-a transformat într-un masacru, care a stârnit valuri de refugiați. Se așteptau 200.000, dar numărul lor a depășit deja 270.000, oameni care forțează astăzi frontierele Iordaniei și ale Israelului în zona Înălțimilor Golan.

Iordania, care găzduiește deja 660.000 de refugiați, a închis frontiera, are ajutorul umanitar ONU pregătit, dar așteaptă condițiile pentru a putea să aducă acest ajutor civililor masați la frontiera sa și presați de trupele loiale lui Al Assad și de bombardamentele fără discriminare ale rușilor. La fel și Israelul, nu e dispus să primească refugiați sirieni în zona sa de control.

Iordania a încercat, marți, o discuție la Moscova, prin ministrul său de Externe, Ayman Safadi, pentru a debloca situația și a obține ușurarea presiunilor asupra frontierei sale, dar mai ales revenirea sirienilor la casele lor. Însă Rusia insistă ca formațiunile de opoziție să depună armele și să recunoască conducerea lui Al Assad, în caz contrar urmează să sufere rigorile războiului. Nu se mai pune probleme de negocieri, nici de soluții federaliste la masa verde.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rusia vrea pentru Assad preluarea completă a teritoriului disponibil, lăsând Armata Siriană Liberă – susținută de Turcia și Iordania – să controleze zona Afrin și Manbij sub control turco-american și Forțele Democratice Siriene, majoritar kurde, să se ocupe de regiunea de Nord-Est. Însă la frontiera cu Iordania, nu mai funcționează același acord, ci capitularea necondiționată către Assad sau distrugerea rezistenței respectiv mutarea ei în nord, în zonele de responsabilitate turco-americană și kurdă.

Numărul de refugiați a crescut dramatic de la anunțarea ofensivei. În numai câteva zile, a sărit cu 90.000 după începerea bombardamentelor localităților aflate sub controlul opoziției, de la 160.000 la 270.000. Presiunea pe frontiere a stârnit preocuparea la Amman, dar și la Națiunile Unite. Continuarea campaniei ofensive, după luni bune de acalmie și liniște, reprezintă un dezastru pentru populația locală și pentru perspectivele ei de viață. Iordania vrea încetarea confruntărilor militare și revenirea refugiaților la locurile lor de origine.

Iordania e nemulțumită de impunerea capitulării necondiționate și subordonării față de Assad în locul negocierilor de pace de la Geneva, cu respectarea controlului dobândit de opoziția reprezentată de Armata Siriană Liberă, susținută de către statele arabe din Golf și de cele Occidentale. Opoziția vrea ca Iordania și SUA să rămână garanți ai unei păci în care să conserve controlul pe zonele ocupate. Din cauza ofensivei, mai mult de o treime din locuitori au devenit refugiați și și-au părăsit casele, ca efect al atacurilor aeriene și a tirurilor cu rachete și mortiere, fapt care a determinat Agenția ONU pentru refugiați să considere că e vorba despre un nou dezastru umanitar, potrivit lui Mohammad Hawari, reprezentantul din Iordania al UNHCR.

Avertismentul a fost reluat de Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului, Zeid Raad Al Hussein, care a vorbit despre o catastrofă umanitară în Sud-estul Siriei, provocată de ambiția rușilor de a-i reda lui Al Assad control asupra regiunii rebele, aflată în pace până azi.

Mai important este că gestul de a rupe înțelegerile anterioare și de a negocia noua situație pornind de la ofensiva pentru a schimba radical raportul de forțe de pe teren a dus la această catastrofă umanitară. Deși se susține că nu e în interesul nimănui să determine plecare sirienilor din țara lor, ofensiva forțelor pro-Al Assad, susținută de ruși, creează un nou val de refugiați sunniți în încercarea de a schimba dramatic raportul sectar și de a relua dominația absolută allawită în Siria fără negocieri, ci prin îngenuncherea opoziției.

De remarcat este și poziția șefului negociator al opoziției la negocierile de pace gestionate de ONU; Nasr al-Hariri, care a acuzat Statele Unite de complicitate în cadrul ofensivei lui Al Assad din Sud-Estul Siriei. El susține că americanii tac și ignoră realitatea de zi cu zi, măcelărirea opoziției și schimbarea situației din teren, prin alterarea situației în zona de dezescaladare unde erau responsabili alături de iordanieni, tocmai pentru că au făcut un pact pe sub masă, un târg cu rușii și cu Al Assad pe seama regiunii și a Armatei Siriene Libere. O unitate militară a Hezbollahului libanez aflată în Siria pro-Assad, a afirmat că rebelii din gruparea Bosra alSham au început să depună și să predea armele. Este vorba despre o localitate care e o citadelă romană parte a patrimoniului mondial UNESCO, capturată de rebeli încă din 2015.