„RĂSUCIREA” INCREDIBILĂ a UDMR. Ce fac liderii maghiari de CENTENAR. Nimeni NU SE AȘTEPTA la așa ceva

„RĂSUCIREA” INCREDIBILĂ a UDMR. Ce fac liderii maghiari de CENTENAR. Nimeni NU SE AȘTEPTA la așa ceva

Liderii UDMR au pus la cale un plan incredibil de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri, moment în care Transilvania a trecut de la Ungaria la România.

„O mie de ani în Transilvania, o sută de ani în România”, este sloganul sub care UDMR pregătește o serie de manifestări dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, din 1918.

Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen consideră că anul 2018 trebuie să fie unul al dreptăţii pentru maghiari. Declaraţia liderului maghiar a fost făcută la Târgu Mureş, la şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), considerat „parlamentul” Uniunii, transmite agenția maghiară de știri MTI, citată de Flux24.

Kelemen spune că, prin evenimentele desfășurate sub sloganul „O mie de ani în Transilvania, o sută de ani în România”, UDMR vrea să arate că maghiarii sunt o comunitate creatoare de valori pentru România şi așa doresc să rămână.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Pentru aceasta trebuie să fie păstrate promisiunile făcute atunci la Alba Iulia”, a declarat Hunor Kelemen, cu referire la documentele Unirii. Maghiarii din Transilvania nu pot împărtăşi trecutul cu majoritatea română, dar își pot plănui viitorul alături de români, mai spune liderul UDMR, adăugând că „poate reuşim să ridicăm nivelul încrederii într-atât, încât să construim împreună viitorul”.

Liderul UDMR mai spune că aniversarea a 170 ani de la declanşarea Revoluţiei de la 1848 şi aniversarea a 560 de ani de la încoronarea lui Matei Corvin ca rege al Ungariei oferă ocazia de a declara anul 2018 drept „anul dreptăţii”.

Preşedintele executiv al UDMR, Bálint Porcsalmi, a declarat că manifestările reunite sub sloganul „O mie de ani în Transilvania, o sută de ani în România” se adresează atât maghiarilor din Transilvania, cât şi opiniei publice româneşti şi factorilor de decizie internaţionali.

Porcsalmi a enumerat, printre manifestările din „anul dreptății”, realizarea panteonului comunităţii maghiare din Transilvania şi colecţionarea celor mai valoroase lucrări ale artiştilor plastici maghiari din Transilvania din ultimii 100 de ani. Va mai fi un concurs de dramaturgie, de ziua culturii maghiare, şi vor fi reconstituiţi, cronologic, utimii 100 de ani ai maghiarilor din Transilvania.

Câteva filme documentare şi o serie de prezentări în şase oraşe transilvănene, precum şi trei conferinţe vor contribui la crearea unei imagini de ansamblu privind istoria comunităţii maghiare din Transilvania. Preşedintele executiv al UDMR a mai anunţat că, în 2018, se va realiza registrul instituţiilor maghiare din Ardeal.

În plus, vor exista două campanii despre maghiari în limba română, adresate publicului românesc, una de informare şi o a doua, mai provocatoare, menită să trateze cu umor stereotipurile.