Răspunsurile militare la criza nord-coreeană de pe masa lui Trump: acțiune defensivă sau atac preventiv de distrugere a programului nuclear. Pulsul planetei

Răspunsurile militare la criza nord-coreeană de pe masa lui Trump: acțiune defensivă sau atac preventiv de distrugere a programului nuclear. Pulsul planetei

În ciuda îndemnurilor ipocrite ale nou-regăsitului pacifist Putin – președintele unui stat revizionist și revanșard, care a schimbat frontierele prin forța armelor în Europa și a încălcat toate actele fondatoare ale securității europene din 1975 până astăzi – Statele Unite și întreaga comunitate internațională nu pot accepta ca Phenianul să dobândească statutul de stat nuclear.

O asemenea posibilitate ar crea un precedent prin care un stat ar putea să-și construiască nepedepsit o capabilitate nucleară, șantajând ulterior comunitatea mondială din postura de stat nemembru al Tratatului de Neproliferare.

Mai mult, lipsa oricăror investigații reale – mai puțin un set de sancțiuni punctuale, care nu arată către statele ce au permis saltul tehnologic și transferal de tehnologie nucleară și de rachete balistice – privind modul în care Coreea de Nord a dobândit arma nucleară, racheta purtătoare, motoarele cu combustibil solid pentru rachetele balistice intercontinentale și miniaturizarea armei nucleare pentru a intra pe rachetă crează, de asemenea, precedente ce amenință viitorul lumii și proliferarea armelor nucleare.

E adevărat că nici Coreea de Nord nu a probat încă faza finală a întreprinderii sale. Are purtătoarea, racheta balistică intercontinentală și a testat-o peste Japonia, are arma nucleară, chiar dacă nu e sigur că are și bomba termonucleară, bomba cu hidrogen testată, aparent, recent. Așa cum nu e sigur că poate miniaturiza și pune pe rachetă încărcătura nucleară sau că racheta în sine poate supraviețui cu încărcătura la bord strasul vitezei și căldurii la revenirea în atmosferă și, în sfârșit, dacă poate ținti cu suficientă acuratețe locul vizat într-o asemenea lansare. Până la un test care să marcheze aceste elemente, care ar fi punctul evident de trecere spre capabilitatea nucleară absolută și ar schimba complet modul de abordare al Coreei de Nord, mai sunt probabil câteva luni, poate până la sfârșitul anului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Generalul în retragere, James Mattis, secretarul Pentagonului, a anunțat la ieșirea de la Casa Albă, în urmă cu câteva zile, că a prezentat președintelui Trump opțiunile militare complete ale SUA. Oricât de complicate ar fi, cu costuri majore și cu pierderi eventuale de vieți omenești, americane și aliate, care ar putea fi vizate de Coreea de Nord ca formulă de represalii, așa cum ar putea fi subiectul unui atac cu armă nucleară oricând, opțiunile militare nu pot fi excluse și ele au mai multe formule de acțiune.

Prima și cea mai clară reacție ar fi doborârea rachetelor nord-coreene. E adevărat că scutul sudcoreean nu e încă montat, iar operaționalizarea celui japonez e greu de cunoscut. Însă dacă orice test nord-coreean cu rachetă începând de azi ar fi contracarat și racheta doborâtă, acest lucru s-ar desfășura în legitimă apărare a SUA și a aliaților. Ar fi o primă formulaă de acțiune militară. Însă ea nu ar rezolva pe deplin problema descurajării și a programului nuclear nord-coreean, față de care singura formulă e o distrugere deplină la sol a capabilităților, siturilor și a locațiilor de amplasare a purtătoarelor, rachetele nord-coreene. E vorba despre un număr mare de amplasamente și multe dintre ele în peșteri și construcții artificiale în adâncuri, în munți, cu dificultatea distrugerii lor, dar și cu posibilitatea blocării și uciderii celor care lucrează sub pământ în aceste situri, dacă este blocată ieșirea la suprafață.

Pentru moment, SUA parcurge etapa legitimizării intervenției sale viitoare printr-o nouă rezoluție la ONU. Acțiunea se rezumă la obținerea unor sancțiuni extreme, dar și a condamnării programului nuclear și al declarării drept legitimă apărare a intervențiilor împotriva rachetelor lansate care încalcă Rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU. În funcție de formularea obținută și de vot, Statele Unite vor reacționa cel mai probabil în zilele de după prezentarea rezoluției, chiar dacă aceasta va avea un veto rus și o abținere chineză, vot care va invalida formularea propusă de SUA. Deci ne putem aștepta de la sfârșitul săptămânii și la o acțiune militară în forță, una dintre opțiunile la îndemâna SUA, cu consecințele grave consecutive unei asemenea decizii și acțiuni.