Replica psihiatrului Gabriel Diaconu către RAED ARAFAT. Cum a ajuns suicidologul să urce lejer până la etajul opt al blocului de unde s-a aruncat femeia fără SĂ FIE LEGITIMAT

Replica psihiatrului Gabriel Diaconu către RAED ARAFAT. Cum a ajuns suicidologul să urce lejer până la etajul opt al blocului de unde s-a aruncat femeia fără SĂ FIE LEGITIMAT

Raed Arafat a spus astăzi, la prezentarea concluziilor raportului întocmit în cazul femeii care s-a sinucis vineri aruncându-se de pe un bloc de opt etaje, că accesul la zona de intervenţie a fost interzis. Anterior, medicul psihiatru Gabriel Diaconu a declarat că a putut ajunge pe terasa în care se afla femeia care ameninţa că se va sinucide fără să fie legitimat de nimeni.

„A fost interzis accesul la zona de intervenţie. Afirmaţiile psihologului că a reuşit să ajungă pe terasă, la locul unde se afla victima nu se confirmă. S-a permis accesul numai persoanelor autorizate", a spus Raed Arafat, astăzi, la conferința de presă când a prezentat raportul privind intervenția celor de la ISU și de la Poliție în încercarea de a salva pe femeia care de joi amenința că se omoară.

Psihiatrul Gabriel Diaconu a povestit atât pe blogul personal, cât și pentru EVZ cum a  trecut de forțele de ordine și a ajuns, fără să fie legitimat de nimeni până la echipa de negociatori. „Am asteptat un pompier la ușa blocului pentru că nimeni nu mai avea acces, nici chiar echipa de intervenție pentru că lipsea persoana care coordona. A ieșit o bătrână din bloc și așa am intrat și noi, apoi cineva a pus un bolovan în ușă și oricine dorea, putea intra acolo. Aici mi se pare normal ca în ancheta internă cineva să răspundă profesional. Să explice cum se stabilește perimetrul, unde stau polițiștii de la Rutieră, forțele de ordine, unde stau ziariștii“, și-a început psihiatrul povestea.

Acesta a susținut că situația a fost bine  gestionată de o parte din autorități, mai exact de echipa de negociatori. „Spun asta pentru că în cele 36 de ore de negocieri nu a eșuat, a lucrat exemplar. Ei au crescut șansele ei de la 0, la 10%, apoi  20%. Este părerea mea de suicidolog care a avut sute de cazuri. Ba chiar a dat răgaz echipei de la sol să intervină dar nu a făcut. Părea că cei de la sol nu îi dau nici o șansă femeii. Intervenția de criză, per total au avut câteva probleme. În primul rând, perimetrul nu a fost securizat. Au avut acces acolo copiiI, circulația nu a fost întreruptă. Tot ceea ce i-a păsat echipei de la sol a fost să se asigura ce nu le pică femeia în cap. În rest, nimic. Încă o problemă - a avut acces presa și mi se pare morbid“, a explicat pentru EVZ psihiatrul.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Eu, o persoană nelegitimată am intrat acolo  fără să fiu legitimat, fără să mi se stabilească identitatea. Am întrebat unde este coordonatorul și mi s-a spus că nu este, nu mi s-a spus unde este. Echipa de profesioniști era sus și această echipă a reușit să obțină un răgaz de 36 de ore pentru echipa de la sol să intervină u alpiniști, cartoane, perne de aer sau ce ar mai fi putut fi de folos. Coordonatorul echipei putea să intervină progresiv în acest timp. La eșecul operațiunii a contribuit faptul că nu s-au respectat regulile de intervenție- se filma, treceau mașini“, a mai explicat Gabriel Diaconu felul în care s-au desfășurat ostilitățile la locul tragediei din blocul de pe Calea Victoriei.

Pernele pneumatice, „rara avis“

În ceea ce privește faptul că un oraș precum Bucureștiul, capitală a unei țări din cadrul Uniunii Europene, nu are în dotare perne pneumatice care ar putea ajuta în astfel de cazuri și a trebuit să fie adusă tocmai de la Argeș,Raed  Arafat a spus că aceste perne au fost casate pentru că nu erau utilizate. “Se vor cumpăra perne chiar dacă vor fi folosite o dată la 10 ani, dar din momentul în care s-au luat casarea pernelor din București, în 1997. Casarea s-a făcut pentru că ele nu mai erau utilizabile. Deci în alte zone au rămas utilizabile, adică au fost uzate mai puțin chiar dacă ele nu sunt folosite ele se uzează datorită exercițiilor. Scopul lor este când cineva care e la etajul trei - patru al unui bloc în flăcări, să scape de acolo, să-l instruiești cum să sari și unde să sari pe pernă”, a spus Arafat.Șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Nicolae Cornea, a spus că perna pneumatică a fost adusă, pentru acest caz, ca o măsură cu totul excepțională.

Femeia a refuzat să comunice cu specialiștii

Secretarul general în cadrul MAI, Raed Arafat, a mai  declarat că nu s-a reușit decât o comunicare nonverbală cu victima, fiind mobilizate mai multe echipaje ISU la fața locului. ”În urma analizei care a fost efectuată, o sa vă prezint astăzi ce s-a întâmplat din punctul de vedere al nostru. În ziua de 21 mai 2015 ora 7:21, prin 112, a fost anunțat un eveniment pe Calea Victoriei, fiind vorba de o persoană de sex feminin, în jur la 53 de ani care stătea pe margine (n.r. bloc de 8 etaje) și posibil dorește să se arunce. Au fost bineînțeles alertate forțele. S-au prezentat la început echipa, inclusiv echipa de negociatori, inclusiv serviciul de ambulanță București. A fost chemat medicul specialist psihiatru, care a identificat un episod catatonic”. Negociatorii au relaționat cu femeia doar la nivel nonverbal. Acesteia i-au fost aduse 14 pahare de apă, o portocală și o brioșă. În niciun moment, victima nu a stabilit un limbaj verbal cu specialiștii la fața locului.

REPLICA LUI DIACONU PENTRU ARAFAT

La scurt timp, medicul psihiatru Gabriel Diaconu a răspuns afirmaţiilor făcute de Raed Arafat. Redăm, mai jos, mesajul publicat de Diaconu pe pagina sa de Facebook:

 

Pentru că:

1. am auzit / citit raportul prezentat de doctorul Arafat cu privire la intervenția de salvare a femeii care s-a aruncat de la etaj, ieri, după peste 35 de ore de la momentul când s-a dat alarma, și,

2. am înțeles că nimeni n-a găsit nimic de reproșat, dar mai ales,

3. pentru că în mintea mea scopul unei anchete nu e doar vânătoarea de vrăjitoare cât mai degrabă îmbunătățirii practicii prin critică atentă, preferabil constructivă, doresc să îi ofer domnului doctor Arafat și celor de la ISU un punct de vedere avizat.

Spre precizare, eu nu sunt ”psiholog”, sau ”psihologul acela”. Sunt medic specialist psihiatru supraspecializat în a) suicidologie, b) psihotraumatologie, c) intervenție de criză și d) gestionare de conflicte. Primele trei le-am făcut în Montreal, Canada la UQAM & McGill University în urmă cu 7 ani. Ultima am făcut-o la Viena, Austria în urmă cu 5 ani la Sigmund Freud University & Departamentul de Psihiatrie Socială al AKH. Conduc o practică privată de când m-am întors în România și, anterior, am condus intervenții de criză a) după incendiul de la Maternitatea Giulești (acum 5 ani) și b) după accidentul de autocar din Muntenegru (acum 2 ani). Ultima oară am coordonat o echipă de aproape 60 de psihologi voluntari, în parteneriat cu COPSI. Doritorilor le pot oferi referințe, inclusiv domnului doctor Arafat cu care mă cunosc și vis-a-vis de care n-am vreo acrimonie.

Nu reiau firul poveștii, ea e disponibilă și am vorbit public, în ultimele zile, pe larg cu colegi de-ai mei din presă & televiziuni. Găsesc raportul pripit al ISU mai mult decât inoportun pentru că nu răspunde, pe fond, criticilor mele ca unul care a fost la fața locului vineri, 22 mai. Înainte de orice, nu m-am dus acolo să-mi fac imagine. M-am dus acolo să răspund invitației colegilor de la Observator într-o situație care dura deja de peste 30 de ore. M-am hotărât pe drum să ofer suport celor care conduceau intervenția. Mi se pare lucrul rezonabil de făcut. Îmi pare că cel puțin o dată doctorul Arafat s-a oprit la diverse accidente de circulație să-și ofere ajutorul. E o solidaritate de breaslă care-mi pare decentă, și onestă. De aici începe, de fapt, critica. Și devreme ce tot am intrat în cerc, am să joc:

i) NIMENI nu m-a legitimat, nici măcar când am ajuns sus la etajul 8 al clădirii. Într-adevăr, nu am avut acces la terasă dar nici dacă aș fi avut nu m-aș fi dus. Insinuările adiționale sunt de prisos. Găsesc că ușurința cu care am ajuns sus e inacceptabilă.

ii) Perimetrul stabilit pentru intervenție recunoștea doar o arie în fața clădirii, polițiștii flancau mașinile ISU, SMURD, și autovehiculele lor. Înafara perimetrului primar erau mașini care circulau pe stradă nestingherit, erau trecători, gură cască, adulți și copii. În intervalul de timp cât am stat acolo, aproximativ 45 de minute, n-am văzut nici un polițist să adreseze prezența copiilor în vreun fel. Găsesc asta cel puțin surprinzător. Probabil că nu e surprinzător pentru cei de la ISU.

iii) Deși am cerut de la început să vorbesc cu coordonatorul intervenției, NIMENI nu m-a direcționat către cineva cu care să stau de vorbă. Înțeleg că de coordonare s-a ocupat echipa de negociatori. Dacă e așa, asta e o problemă, pentru că ai nevoie de coordonare de la sol în tandem cu cei de sus. Cel de sus n-are cum să știe ce e jos, sau viceversa.

iv) Cât privește logistica de intervenție, i.e. pernă, nacelă, scară de înălțime etc (de care presa scrie zilele acestea cu predilecție și cu diversă inflamare, în mare parte justificată dar sterilă), și despre care doctorul Arafat propune că va fi achiziționată chiar dacă e folosită rar (????), propria mea observație e că paza bună trece primejdia rea. S-a mai discutat aceeași chestiune în noiembrie 2013, dacă memoria servește, când - public - am făcut ACELEAȘI observații.

Am prostul obicei că n-am să tac, mai ales când consider că am dreptate. Iar observația din discursul doctorului Arafat, cum că profesioniștii au nevoie de sprijin ca să nu-și pună la îndoială abilitățile e corectă, din păcate incompletă. O intervenție de criză e o muncă extrem de complicată, în echipă, în care e pe cât de puternică e cea mai slabă verigă. Astfel că, indiferent de rezultatul unei intervenții, lupți să salvezi viața, să securizezi nu doar victima/ victimele dar și trecătorii, și nu doar fizic cât și psihic/ emoțional. Or aici intervenția ISU a eșuat teribil, lucru despre care am de gând să continui să vorbesc atât timp cât asta va prezenta un interes de dezbatere. Altfel o să trăim, în continuare, ca Alice în Țara Minunilor, unde - potrivit păsării Dodo - toți au câștigat, toți merită premii.

Gânduri bune tuturor