Editura Evenimentul si Capital

Raportul SRI pe 2014. Serviciile străine și-au intensificat spionajul în România

În 2014, SRI a pus în executare 42.263 de mandate de supraveghere tehnică FOTO: EVZ
Autor: | | 1 Comentarii | 568 Vizualizari

România a fost, în 2014, în zona de confruntare a intereselor și influențelor principalilor actori geopolitici

Activităţile de spionaj pe teritoriul ţării s-au intensificat, potrivit Raportului SRI pe 2014, care a fost publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Acțiunile de spionaj au urmărit, în funcție de interesele specifice fiecărui serviciu de informații străin, penetrarea informativă a instituțiilor statului, intruziuni informatice asupra entităților care au informații cu valență strategică, contracararea proiectelor promovate de statul român. De asemenea, au mai urmărit consolidarea controlului asupra comunităţilor conaţionale de pe teritoriul autohton şi a principalelor forme asociative ale acestora, fructificarea unor potenţiale oportunităţi de afaceri pentru agenţi economici conaţionali, derularea de acţiuni de propagandă şi contrabandă, inițierea de agresiuni informaționale menite să denigreze statul român, derularea de operațiuni clandestine pe teritoriul României împotriva altor state.

În raportul SRI se mai arată că discursul pro-autonomist a relevat tendinţa de clamare deschisă a acestui deziderat. În plan extern s-a mizat pe internaţionalizarea „politicii anti-maghiare” a statului român, pe plan intern s-a pus accentul pe reliefarea agresivă a specificităţii etnoculturale „secuieşti”.

Destructurarea unor grupări Camorra și Ndrangheta

SRI se laudă că, în 2014, a înregistrat succese pe toate dimensiunile misiunilor sale. Astfel, a destructurat un grup infracțional organizat conexat la structura mafiotă Camorra, specializat în falsificare de bani, a prins un grup afiliat Ndrangheta, specializat în traficul internaţional cu droguri, sau a descoperit reţele de crimă organizată axate pe evaziune fiscală de amploare, spălare de bani, deturnare de fonduri şi criminalitate organizată.

În 2014, SRI a transmis beneficiarilor legali din plan central 5.373 informări, cu 10 la sută mai puţine decât în 2013. Informările adresate factorilor de decizie locali au generat 4.000 de reacţii ale acestora, în creştere cu 42 la sută faţă de 2013.

SRI a obținut, pe linia de prevenire, neacordarea sau retragerea unor avize pe legi speciale. Serviciul a contracarat 13 atacuri cibernetice atribuite unor state.

În domeniul interceptărilor, în 2014, SRI a pus în executare 44.759 acte de autorizare din care 42.263 mandate de supraveghere tehnică şi 2.410 ordonanţe aparţinând structurilor Ministerului Public şi DNA.

SRI, scos din dosarele de cercetare penală

Guvernul a adoptat, vineri, o Ordonanță de urgență privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal. Potrivit OUG, procurorii și organele de cercetare penală vor fi singurii în măsură să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică dispuse în dosarele de cercetare penală, utilizând în mod nemijlocit și independent infrastructura Serviciului Român de Informații.

Loading...
Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate