Editura Evenimentul si Capital

Raportul DIICOT - SIE despre banii lui CEAUȘESCU: Două persoane au ridicat aproape 1,5 mil.$ din conturile ICE Dunărea

Autor: | | 33 Comentarii | 12595 Vizualizari

Misterul dispariției banilor dictatorului Nicolae Ceaușescu a rămas încă neelucidat, chiar dacă, acum mai bine de un deceniu, procurorii DIICOT și ofițerii SIE au întocmit un raport despre acest dosar. Raportul, ajuns atunci pe masa președintelui Emil Constantinescu, care a cerut o anchetă, a fost ulterior băgat într-un sertar o dată cu revenirea la putere a lui Ion Iliescu. Jurnalistul Andrei Bădin a publicat un nou episod din acest dosar exploziv, dedicat celor două personaje care au ridicat aproximativ 1,5 milioane de dolari din conturile ICE Dunărea de la sediul BRCE din București.

"Din verificările efectuate cu privire la ridicări de numerar în valută de la ghișeele BRCE, a rezultat că în perioada 1988-1989 au fost eliberate în favoarea ICE Dunarea și la ordinul său (adrese formale întocmite de aceasta în virtutea unor aprobari ale CSP) sume totalizând, conform documentelor identificate, 950.000 USD. De asemenea, există date conform cărora la sfârșitul lui decembrie 1989 a fost eliberată în același mod suma de 600.000 USD", spuneau procurorii DIICOT și ofițerii SIE în anul 2000, potrivit flux24.ro.


300 MIL. $ AU DISPĂRUT ÎN 1990. ISĂRESCU căuta banii lui CEAUȘESCU în conturile lui VOICULESCU


Raportul precizează că "banii au fost preluați" de către Galani Valentin (BI seria 370027, eliberat la 18 aprilie 1978) și Cosma Vasile (BI seria 000220, eliberat la 24 noiembrie 1982). Concluzia raportului: "În urma verificărilor efectuate în registrele de casă ale ICE Dunărea, a rezultat faptul că nici una din sumele menționate nu a fost înregistrată în evidențele financiar-contabile ale intreprinderii. În mod implicit, nu a fost posibilă nici identificarea destinației finale a acestora".

Potrivit jurnalistului Andrei Bădin, persoana care era însărcinată cu legătura directă cu BRCE din partea UM 0107/Aport Valutar Special era un anume Emil Gârleanu, ginerele unuia din frații lui Ceaușescu, care după 1990 a lucrat într-unul din serviciile secrete românești.


DEZVĂLUIRI. Raport DIICOT - SIE, despre banii lui CEAUȘESCU: Theodor Stolojan a blocat anchetele referitoare la Crescent, firma lui Dan Voiculescu


Fostul șef al Bancorex (urmașul BRCE), Răzvan Temeșan, a mărturisit că ar fi fost racolat de SIE în 1993 ca să găsească în țară și în străinătate banii roșii din decembrie 1989. „Activitatea mea s-a desfășurat în a descoperi banii ăştia, la banca română de comerţ exterior, în conturi ascunse şi la alte bănci din România. Zeci de milioane de dolari am adus", mărturisea Temeșan.

Iar mecanismul care a urmat a fost simplu. Persoane importante au putut lua credite cu dobânzi mici de la Bancorex, bani pe care nu i-au rambursat niciodată, potrivit flux24.ro

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate