Editura Evenimentul si Capital

Raportul Departamentului de Stat: Corupția din poliție a contribuit la lipsa de respect a cetățenilor față de această instituţie

Autor: | | 0 Comentarii | 147 Vizualizari

În raportul Departamentului de Stat al SUA privind respectarea drepturilor omului în România, în 2015, se arată că, datorită corupţiei din poliţie, populaţia şi-a pierdut respectul faţă de această autoritate. În plus, legea permite poliţiei să reţină o persoană pentru 24 de ore, fără ca aceasta să aibă acces la un avocat. Arestul fără preventiv a fost extins, deşi nu mai existau motive, au apreciat unele ONG-uri.

"Corupția din poliție a contribuit la lipsa de respect a cetățenilor față de poliție și o desconsiderare corespunzătoare față de autoritate. Salariile mici și lipsa unor stimulente și prime au dus la deficite financiare la nivel personal și a contribuit la vulnerabilizarea organelor de aplicare a legii la ofertele de mită. Autoritățile au denunțat cazuri de corupție la nivel înalt Direcției Generale Anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne", se arată în documentul Departamentului de Stat.

"Legea permite poliției să ducă un individ la o secție de poliție fără mandat, în caz de punere în pericol a persoanelor sau de perturbare a ordinii publice. Au existat acuzații conform cărora poliția folosește adeseori această prevedere pentru a reține persoane timp de până la 24 de ore. Întrucât cei aflați în astfel de cazuri nu au fost reținuți sau arestați în mod oficial, autoritățile au considerat că dreptul lor la avocat nu se aplică. APADOR-CH a criticat această prevedere că lăsând loc pentru abuz (...)

Potrivit ONG-urilor pentru drepturile omului, în numeroase cazuri autoritățile au extins în mod automat arestul preventiv, chiar dacă motivele arestării inițiale nu mai subzistă", se arată în raport.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate